Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

Nyhet

Cameron dropper 4K-utgivelsen av The Abyss i UK

Nei, det blir ingen 4K-utgivelse av The Abyss.

Skrevet av / 20.01.24 - 10:01
Cameron dropper 4K-utgivelsen av The Abyss i UK

En av 4K UHD-utgivelsene filmentusiaster har ventet virkelig lenge på, er James Camerons episke undervannsthriller, The Abyss (1989).

Etter at Cameron de siste 10-15 årene har vært altoppslukt med Avatar 1-25, så har 4K-utgivelsen av The Abyss stadig blitt skjøvet ut i det blå – men, i 2024 skulle det skje. Menn akk så i Storbritannia.

Les også Camerons dårskap? I vårt hode var nok ikke Avatar 2 en etterlengtet film; men James Cameron kan overraske, og behersker definitivt fortsatt kunsten med å underholde.

Filmen handler om en gruppe amerikanske oljerigg-dykkere som leter etter en sunket atomubåt i Det karibiske hav. Siden russerne også leter etter ubåten, arbeider de under et ekstremt tidspress. Nede i det mørke havdypet møter de på noe høyst uventet…

Hovedrollene spilles av Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio og Michael Biehn, og filmen var teknisk banebrytende med alle heftige undervannsscener og imponerende dataeffekter – under en innspilling som drev skuespillere, og crew, til vanvidd.

 

Regissør Cameron har i årevis lovet oss «den endelige» versjonen av filmen, slik han så den for seg, men nå har den britiske filmsensuren satt en stopper for 4K-utgivelsen (på de britiske øyer).

For dem av dere som husker mesterverket, så er det en scene der forskerne skal bevise/teste ut at mennesker kan puste på ekstreme havdyp ved hjelp av en flytende væske.

Eksperimentet utføres på en rotte…

 

Dette har fått den britiske filmsensuren, BBFC, til å se rødt, der de viser til at:

In the UK, it is illegal to film or disseminate any scene which involves the intentional infliction of pain upon an animal.

Dermed står Cameron, og Disney, overfor valget mellom å klippe ut scenen, eller å droppe nyutgivelsen. Og for dem av dere som kjenner litt til den maniske perfeksjonisten Camerons liv og levnet, så kommer det ikke som en overraskelse at Cameron ba BBFC dra til helvete.

Disney var faktisk i dialog med BBFC, men viser til at Cameron har «final say».

Til Film Stories uttaler en representant for BBFC at scenen viser «en kriminell handling», og dermed ikke slipper igjennom sensuren. Tro det den som kan!

Les også Tilbake i (dyster) storform! Med sin fjerde sesong vender True Detective tilbake til de dystre, dystopiske røttene.

Cameron står på sitt, og har høylytt proklamert at 4K-utgivelsen vil bli den ultimate versjonen av filmen, slik han alltid har sett den for seg. Spesielt avslutningsscenen i kinoversjonen føltes som et antiklimaks, noe Cameron hevder skyldes kutt i produksjonen som følge av astronomiske budsjettoverskridelser.

The Abyss slippes på 4K i USA den 1. mars, og kommer ventelig på markedet også i Norden rundt den tid.

Flere nettbutikker har den allerede inne som forhåndsbestilling.

The Abyss (Foto: Walt Disney)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

1 hendelser på “Cameron dropper 4K-utgivelsen av The Abyss i UK”

  1. Forvirrende overskrift, 4K versjon blir altså ikke utgitt i England…men ellers i Europa, inkl Norge..!? Er vel helt uinteressant for dem du skriver for at den ikke blir utgitt i England….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

MILF-trailer!

Klar for nok en runde?

En god latter forlenger livet!

Kongen brøler igjen!

De kriminelles herjinger fortsetter i Kingstown

Harry Potter-lydbøker får Dolby Atmos

Se nye trailer fra Holocaust-helvete

Hysterisk ny trailer!

Fortsatt hel-MAX?

Slik fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it...

Prisvinnende kjærlighetsdrama

Scroll to Top