TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Before the Devil Knows You’re Dead

Ringreven Sidney Lumet (12 edsvorne menn, Dog Day Afternoon) serverer oss her et, tidvis, sjokkerende familiedrama krydret med de saftigste thrillerelementer, overraskelse og fantastiske skuespillerprestasjoner.

forfatter
Publisert 19.10.08 - 13:58


Brødrene Hank (Hawke) og Andy (Hoffman) er begge i akutt pengenød, den tilsynelatende vellykkede Andy er kraftig hektet på heroin, bedriver vedvarende underslag på jobben og har en misfornøyd kone (Tomei). Innad i familien ligger det flere latente skjeletter, av nyere og eldre dato – konflikter som ikke blir mindre ved at brødrene bestemmer seg for å rane foreldrenes juvelbutikk.

Lumet har gitt filmen et svært autentisk, nesten dokumentarisk, preg, og selv om han hopper frem og tilbake i tid er det hele så elegant fortalt og klippet at vi hele tiden henger med. Vi befinner oss hele tiden i New York, og hendelsene finner sted over kun noen dager. Like fullt blir vi meget godt kjent med hovedpersonenes liv, deres styrker, svakheter og indre demoner; her får vi servert et sjeldent intelligent og velskrevet manusskript, der det er dialogen som driver historien fremover.

Before the Devil Knows You’re Dead byr på karakterskuespill av absolutt ypperste klasse fra ikke minst Hoffman, men også Hawke, Tomei og Finney leverer alle blant sine ypperste prestasjoner. Hoffman har spesielt to scener som gir oss frysninger på ryggen – dette er åpenbart en person som ikke sover godt om natten. Like fullt er personene og settingen så ordinær at vi alle finner noe å identifisere oss med. Det underliggende familieelementet er med på å gjøre denne filmen til noe langt mer enn en krimthriller, og gjør at den ”angriper” publikum på to plan. Dessverre tar slutten litt for mye av, men ikke mer enn at vi med glede gir fem sterke stjerner til dette lille mesterverket!

At filmen er skutt i HD kommer klart frem i den sylskarpe billedkvaliteten. Også et meget godt lydspor. Bonusmateriellet er kun en bakomfilm, samt kommentarspor; men her er det kvalitet fremfor kvantitet. Svært interessant bakomfilm med intervjuer av alle hovedpersonene og hovedfokus på Lumets grundige måte å jobbe på.

Tor Aavatsmark

 

Release: 3. september
Regi: Sidney Lumet
Med: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei, Albert Finney
Land: USA      År: 2007     Tid: 1:52 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Siste artikler:

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Se Karpe på Viaplay. Fra i dag av kan du se den kritikerroste Karpe-dokumentaren på Viaplay.
Vi foretrekker Durek som konge! Netflix koker pinlig, tidvis amatørmessig, såpeopera-suppe av historien til det norske kronprinsparet.
House of the Dragon: Handlingen lekket Handlingen i alle episodene av den nye HBO-serien House of the Dragon har blitt lekket på Reddit.
Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Marvel lanserer dameversjon av Hulken! Marvel-universet er åpenbart ufullendt uten også en kvinnelig versjon av den grønne, sinte, mannen (kjent som Hulken).
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend