Search
Generic filters

Årets film

En ekte auteur med en triumf av en film som allerede står som en moderne klassiker.

Amour

Georges (Trintignant) og Anne (Riva) er et gammelt ektepar i 80-årene som bor sammen i en stor leilighet i Paris. Begge er høyt utdannede og pensjonerte musikklærere med felles respekt og kjærlighet for hverandre. Når Anne blir rammet av slag bestemmer Georges seg for å pleie henne hjemme, noe som blir en stor utfordring for dem begge og det livet som de har bygd opp over mange år.

Amour er et klassisk kammerspill hvor omtrent hele handlingen foregår i leiligheten med så og si bare to skuespillere. Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva imponerer stort og det er utrolig at ikke sistnevnte vant Oscar for beste kvinnelige skuespillerinne. Ellers er alt med filmen ren perfeksjon: Manuset og regien til Haneke, utsøkt foto av Darius Kondji og førsteklasses produksjonsdesign. Amour vant også Oscar og Golden Globe for beste fremmedspråklige film, og har sanket over førti andre internasjonale priser. Sjelden har livet og kjærligheten blitt beskrevet så sterkt og vakkert uten spor av sentimentalitet og melodramatiske effekter. Seks skinnende stjerner!

På Blu-ray imponerer også Amour. Selv om ekstramateriellet kun består av en liten halvtimes bakomfilm, så er den veldig flott! Lyden er det lite eller ingenting å utsette på, og bildet er rett og slett særdeles bra!

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.