Nyhet

Google Earth viser nå klodens forandringer over 37 år

Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
forfatter

Klimaforandringer, byutvikling og historiens gang endrer stadig land og kontinenter. Forandringene kan være vanskelig å se fra dag til dag, men nå tydeliggjør Google de store endringene som kloden har gjennomgått siden 1984, skriver selskapet i en pressemelding.

Google Earth får en ny funksjon kalt Timelapse, som fungerer som en videomosaikk basert på 24 millioner satelittbilder.

I Timelapse kan man se utviklingen av globale forandringer: Amazonas krymper, Arktis smelter og Aralsjøen tørker ut.

«Klimaforandringer kan være vanskelig å legge merke til fra dag til dag, men nå får alle muligheten til å se jorda fra verdensrommet og få et unikt innblikk i hvordan kloden har utviklet seg gjennom fire tiår, både med og uten menneskelig påvirkning. På denne måten kan man se planeten i en ny dimensjon – tid,» sier Jesper Vangkilde, kommunikasjonssjef for Google i Danmark.

Guidet tour i klimaforandringer

Samtidig offentliggjør Google over 800 timelapse-videoer i 2D og 3D til bruk for forskere, lærere, journalister – og alle andre. De er delt opp i fem kategorier: forandringer av skogområder, urban utvikling, varmere temperaturer, nye energikilder og verdens sårbare skjønnhet. Kategoriene fungerer som guidede turer i menneskers påvirkning på naturen, med historier om hvordan områdene forandrer seg og hva det betyr for blant annet dyrelivet og lokalbefolkningen.

Med oppdateringen kan hvem som helst besøkte Google Earth og se en virtuell gjengivelse av kloden, og hvordan den har utviklet seg år for år. Det er mulig å følge et helt kontinents utvikling eller zoome inn på bestemte byer eller områder og hoppe mellom enkelte år, hvis man f.eks. vil studere nærmere på de geografiske virkningene i Tyskland etter Berlinmures fall eller byggingen av Metroen i Kjøbenhavn.

”Mange mennesker har gjennom årene hoppet til toppen av Mount Everst eller Machu Picchu i Google Earth. Med oppdateringen setter vi fokus på hvordan vi som mennesker på godt og vondt behandler planeten. Forhåpentligvis kan det også bidra til både forskning og læring,» sier Jesper Vangkilde.

De 24 millioner satelittbildene har blitt til i samarbeid med NASA, romprogrammet Landsat og det europeiske romprogrammet Copernicus samt EU-kommisjonen. Bildene er samlet i én stor videomosaikk på størrelse med en halv million videoer i 4K-oppløsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.