Bose Smart Soundbar 900 tar over etter den – i våre øyne og ører – vellykkede Soundbar 700, som ga meget god lyd i en helt vanlig stue. Med et stort lydbilde, og med romkorreksjon, som reduserer rommets påvirkning av lyden.
Dolby Atmos
Smart Soundbar 900 bruker i likhet med sin forgjenger en akustisk bølgeleder som Bose kaller PhaseGuide. Teknologien leder lyden fra ulike høyttalerelementer ut i rommet i ulike vinkler, for å gi et større holografisk lydbilde med presis plassering av de ulike delene i lydbildet.
I motsetning til forgjengeren har Soundbar 900 støtte for Dolby Atmos, med egne topphøyttalere rettet opp mot taket. Både disse og sidehøyttalerne benytter PhaseGuide, for å skape et bredere lydbilde som i større grad omfavner lytteren. Bose kombinerer dipole høyttalerelementer og såkalte “lavprofil-elementer” i nøye beregnede rader, som sammen med DSP skal gi et ekstra stort lydbilde. Eller, som Bose selv hevder, “produserer et lag av virkelighet ingen andre høyttalere kan matche”.

Lover å løfte alt innhold
Også innhold uten Atmos-lydspor loves en bedre opplevelse. Bose bruker såkalt Spatial Technologies for å oppskalere flatere lydspor til en tredimensjonal opplevelse.
Det er i og for seg ikke noe ekstraordinært med dette, da de fleste Atmos-lydplanker vi vet om kan også benytte topphøyttalerne også til annet innhold – inkludert vanlig sterolydspor – til å gjengi et mer storvokst lydbilde. Hvor bra det fungerer, varierer selvsagt.
Det som slo oss med forgjengeren Soundbar 700, var at man ikke kunne slå av funksjonen. Enten det var stereo eller surround lydspor på materiale man skulle høre på, så kom det ut som surround. Det var ikke vår favorittmåte å lytte til musikk i stereo på, men det har en funksjon om man for eksempel vil fylle rommet mest mulig for flere mennesker. Men vi foretrekker å ha valget selv.
Hvordan dette slår ut på Soundbar 900, gjenstår selvsagt å se.

eARC: Utvidet lydretur
Soundbar 900 har fått en bedre versjon av lydreturkanalen, altså eARC – hvor e-en stor for enhanced. Det betyr rett og slett at høyoppløste lydformater – også Dolby Atmos – kan hentes ut av TV-en og inn i lydplanken via HDMI. Dermed får du Atmos-opplevelsen også rett fra Smart-TV-en, hvor du tidligere måtte koble en lydkilde (Blu-ray-spiller, Apple TV, osv) inn i lydplankens HDMI-inngang og deretter sende videosignalet videre til TV-en fra lydplankens utgang. Nå kan alt kobles rett i TV-en, og lyden fôres til lydplanken med en enkelt HDMI-kabel.
Smarte funksjoner
Lydplanken heter ikke Smart uten grunn. Den støtter nemlig både Google Home-systemet med tilhørende stemmeassistent, og dessuten Apple HomeKit gjennom AirPlay 2. Alternativt kan du også bruke Amazon Alexa, men ikke på norsk.

Utvid med flere høyttalere
Bose går langt i å love drømmelyden fra en enkelt lydplanke, men du kan likevel utvide med en av Bose sine trådløse subwoofere, og få enda bedre surroundlyd fra trådløse bakhøyttalere. I tillegg har lydplanken toveis Bluetooth, så du kan erstatte lyden med et par hodetelefoner, i situasjoner som krever stillhet for andre i huset.
Paring, innstillinger og oppdateringer gjøres via appen Bose Music.
Bose Smart Soundbar 900: Pris og tilgjengelighet
Bose Smart Soundbar 900 kan kjøpes fra 29. mars, men forhåndsbestilles nå, og koster 10.999 kroner. Tilgjengelig i sort eller hvitt.