Lei av ladekø? En gang i fremtiden kan det hende du slipper å tenke på å lade. En ting er at elbilene får stadig bedre rekkevidde, og kan gå lengre mellom hver ladestopp: Etter hvert vil også også ladingen kunne foregå kontinuerlig mens man kjører.
Det tyske selskapet Magment tilbyr i dag trådløse, stasjonære dokkløsninger, hvor ladepunktet (strømspolen) er støpt ned i betonggulvlet. Nå har de også utviklet en ny type sementblanding for vei, fylt med magnetiske partikler. Denne skal gjøre det mulig å overføre elektrisiteten trådløst fra veibanen og opp til kjøretøyet. Magment hevder det skal gi en effektivitet som er sammenlignbar med fysiske ladestasjoner. Men så spørs det hvor mange kilometer (og i hvilken hastighet) man må kjøre for å lade i praksis?

Testes i USA
Teknologien er ennå på et tidlig stadie, og vil kreve omfattende testing. I tillegg er det nok mest praktisk i forbindelse med nye veiprosjekter. Magment har derfor alliert seg med veimyndighetene i den amerikanske delstaten Indiana, hvor de først vil teste og analysere betongens egenskaper. Senere er det planer om å lage en testbane for å teste om det er mulig å lade større kjøretøyer med opptil 200 kilowatt. Dersom testingen skulle være vellykket, kan det bli aktuelt å elektrifisere en større del av motorveien i Indiana.
Hvem vet, kanskje teknologien også kan brukes her hjemme, eventuelt også for å holde veiene isfrie om vinteren?