Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Førerløs bil i Londons gater – med Bill Gates om bord

Oppstartsfirmaet Wayve mener at ekte selvkjørende biler er rett rundt hjørnet. For å bevise dette, har de sluppet løs testbilen sin i Londons gater, med selveste Bill Gates bak rattet.

Skrevet av / 30.03.23 - 20:19
Førerløs bil i Londons gater – med Bill Gates om bord

Etter virtuell virkelighet er selvkjørende biler teknologien som har vært «rett rundt hjørnet» i lengst tid uten å bli fullstendig realisert. Elon Musk har lovet full autonomi i Teslas biler neste år – et løfte han har gitt hvert år siden 2014!

Det britiske oppstartsfirmaet Wayve har ikke lovet noen dato for når deres biler vil oppnå full selvstendighet i trafikken. Men basert på hva de har fått til, ser det veldig lovende ut!

Selskapet inviterte Bill Gates på en kjøretur i en bil som bruker deres AV2.0. Og for å gjøre det litt mer utfordrende fant turen sted i London, som kanskje har den mest kaotiske trafikken noe sted i den vestlige verden!

På videoen under kan du se Bill Gates cruise rundt i Londons rushtrafikk og spise fish & chips mens bilen styrer unna syklister, fotgjengere og biler som utfører de mest uforutsigbare manøvrene, som å bytte felt og svinge 180 grader rett foran Gates og hans følge.

Siden bilen ikke er ferdig utviklet, var det en reservefører som hele tiden var klar til å ta over rattet hvis bilen mistet oversikten over trafikken, noe som Gates sier skjedde «et par ganger.»

Ifølge Wayve bygger AV2.0 på en annen teknologi enn andre selvkjørende biler. I stedet for å bygge opp en stor database av regler og unntak for enhver tenkelig situasjon, brukes deep learning AI for å lære hvordan det generelt er å kjøre bil, for å så bruke den kunnskapen i andre situasjoner. Dette betyr at bilen i prinsippet kan kjøre hvor som helst og ikke bare på bestemte, forhåndsprogrammerte strekninger.

Dette er fortsatt bare en prøvemodell, og det er verdt å nevne at Bill Gates, gjennom Microsoft, er en medinvestor i Wayve. Men det er fortsatt en imponerende teknologisk prestasjon!

London har en helt spesiell plass i hjertet mitt, men å kjøre bil der… det skjer ikke engang med egen sjåfør.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

2 hendelser på “Førerløs bil i Londons gater – med Bill Gates om bord”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Første titt på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck er i Norge

Beijing Auto Show 2024: Nye elbiler på løpende bånd

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Scroll to Top