Search
Generic filters

– Verre enn å fyllekjøre!

Du har mye tregere reaksjonstid når du bruker bilens berøringsskjerm, enn når du fyllekjører.

infotainment carplay

En bil er ikke lenger bare et kjøretøy. For med sine moderne infotainment-system visker de ut forskjellene mellom fremkomstmiddel og underholdning. Som er grunnen til at også vi i Lyd & Bilde har begynt å skrive om dem.

Men medaljen har en sur bakside, skal vi tro en rapport fra et fersk studium utført av IAM RoadSmart. En frivillig organisasjon innen trafikksikkerhet (tilsvarende her hjemme er Trygg Trafikk).

Les også Hør lyden av BMW i4 her Hans Zimmer har komponert lyden i BMW i4

Det viser seg at de såkalte infotainment-systemene påvirker kjøringen negativt – i markant grad.

Stopplengde, evnen til å holde filen og til å respondere etter situasjoner som oppstår i trafikkbildet, påvirkes alle negativt av bruken av systemer som Android Auto og Apple CarPlay.

Det er ikke veldig ulogisk, hvem av oss har ikke opplevd et par nesten-uhell mens vi trykker på navigasjonsskjermen mens vi kjører? Det er derfor man skal stoppe bilen før man gjør sånt. Men bare det å besvare en innkommende samtale kan være farlig.

Infotainment er verre enn alkohol og kannabis

Det som overrasker er at det å operere infotainment-systemet viser seg å svekke trafikale evner mye mer enn det å kjøre i alkoholpåvirket tilstand. Faktisk fem ganger verre enn å kjøre på den britiske promillegrensen – som er 0,8! Å være kannabis-påvirket er også mindre ille…

Reaksjonstiden i motorveihastigheter økte stopplengden med fire til fem billengder. Gjennomsnittlig! I tillegg fant man ut at sjåfører kunne ha øynene av veien så lenge som 16 sekunder. Som tilsvarer 500 meter i 110 km/t. Å bruke berøringskontrollene resulterte dessuten i dårligere reaksjonstider, enn når man tekster bak rattet.

Ber om nye, konsekvente standarder

“Mens tidligere forskning indikerer at Apple CarPlay og Android Auto yter bedre enn mer tradisjonelle knapper og kontroller, vekker resultatet fra denne ferskeste studien noen seriøse bekymringer om utviklingen og bruken av de seneste infotainment-systemene i kjøretøy. Alt som distraherer sjåførens øyne eller oppmerksomhet fra veien er dårlig nytt for trafikksikkerhet,» sier Neil Greig, lobby- og utviklingsdirektør hos IAM RoadSmart.

“Vi ber nå både industrien og myndighetene om å åpent teste og godkjenne slike systemer, og utvikle konsekvente standarder som oppriktig hjelper med å minimere distraksjoner for sjåførene.»

I mellomtiden er vårt tips å kun bruke skjermen når bilen er stanset. Ellers – bruk stemmekommandoer!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  1. AndroidAutomatic

    Spørs jo også hvor vandt man er med systemet da.
    Værste forstyrrelsen er i Tesla (modell 3?) når ALT i bilen styres på skjermen. Inkl. vindusvisker og lys🙈 Minst gjennomtenkte opplegget noen sinne😂

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.