Vi har prøvd Motorola Razr

En av de mest ikoniske mobiltelefonene noen gang er tilbake. Og nå har vi prøvd klapptelefonen med fleksibel skjerm fra Motorola.

Motorola hadde invitert tech-journalister fra hele Europa til London for å prøve selskapets nye klappmobil med fleksibel skjerm, som ble lansert forrige uke. Selvfølgelig var Lyd & Bilde der.

Motorola hadde invitert mer enn 100 journalister fra hele Europa til London for å se sjiraffen, den nye Motorla Razr. (Foto: Peter Gotschalk)

Våres førsteinntrykk? Med Motorola Razr gir brettbare mobilskjermer plutselig mening!

De harde fakta

På papiret er Motorola Razr i første omgang nok så underveldende. Spesielt til prisen.

Den første Motorola Razr-klapptelefonen (til høyre) kom på markedet i 2004, og i de følgende årene solgte mobilprodusenten mer enn 50 millioner eksemplarer av den ikoniske mobilen. Nå er Motorola Razr tilbake. Nå med fleksibel skjerm og Android (til venstre). (Foto: Peter Gotschalk)
Når skjermen på Motorola Razr er brettet ut kan man ikke se med det blotte øye, at det er snakk om en fleksibel mobilskjerm. (Foto: Peter Gotschalk)

Klapptelefonen er basert på en «ren» utgave av Android 9 Pie, og det sitter en Snapdragon 710 octa-core prosessor bak den muslingskallinspirerte skjermen. Dessuten kommer Motorola Razr med 6 GB RAM og 128 GB innebygd lagring.

Likt som Samsung Galaxy Fold har Motorola Razr to skjermer: Den store innvendige skjermen som brettes sammen når mobilen lukkes, og en mindre utvendig skjerm på forsiden av den sammenklappede telefonen.

Den innvendige skjermen av typen pOLED måler 6,2″ og har en oppløsning på 2142 x 876 piksler, som gir samme 21:9 kino-format som Sony Xperia 1 og Motorolas egen One Vision budsjettmobil.

Den eksterne skjermen måler 2,7″ og har en oppløsning på 800 x 600 piksler.

Det er ikke gjort stort ut av kameraet, som må nøyes med ett 16 MP f/1.7 objektiv. Frontkameraet er på 5 MP.

Motorola har dessuten ingen inngang til eksterne kort. MicroSD-kort støttes ikke, og det gjør heller ikke alminnelige SIM-kort. I stedet er man nødt til å bruke eSIM, som ikke støttes like godt av alle mobiloperatører.

Magien sitter i skjermen!

Motorola Razr skal kjøpes med hjertet. Fordi den kan klappes sammen. Ellers gir det ingen mening med en pris på 14.999 kroner. (Foto: Peter Gotschalk)

I tillegg koster Motorola Razr også rundt 15.000 kroner uten abonnement!

Umiddelbart virker det helt vanvittig. En mobil til samme pris som en iPhone 11 Pro Max, men med spesifikasjoner man for eks. finner i Motorolas egen One Vision, som ikke koster mer enn knappe 3000 kroner.

Men det hele handler om skjermen.

På pressemøtet i London ble det ikke spart på stikk til Samsung, som fikk en svært dårlig start med sin brettbare Samsung Galaxy Fold. Som måtte tilbakekalles like før den kommersielle lanseringen på grunn av problemer med den fleksible skjermen. 

«Vi sender ingen produkter på markedet før vi er sikre på at de virker,» sa Motorola med et glimt i øyet og avslørte at den fleksbile skjermen på den nye Razr-mobilen er utviklet i et samarbeid mellom Motorolas egen utviklingsavdeling i Chicago og ingeniørene til eierne Lenovo. 

Resultatet har blitt en fleksibel skjerm, som man kan brette ut og klappe sammen uten en minste følelse av skjørhet. Og når Motorola Razr er brettet ut kan man verken merke eller se på skjermen, at den er fleksibel og bøyelig. I motsetning til vår opplevelse med Samsung Galaxy Fold, hvor det er et markant skille i midten av skjermen hvor den klappes sammen.

Klapptelefonen kan åpnes og klappes sammen mange ganger, sier Motorola. De ville ikke nevne et spesifikt tall på pressemøtet, men garanterer at både hengsel og skjerm holder hele mobilens levetid! (Foto: Peter Gotschalk)

Men i motsetning til Samsung har ikke Motorola tenkt på spesielle funksjoner til produktivitet eller andre nye bruksscenarioer for den brettbare skjermen. Det hele handler om «klappet». Altså den tilfredstillende følelsen av å kunne brette telefonen sammen på midten!

Dermed tar den mye mindre plass i lomma, selv om skjermen er like stor som en vanlig mobilskjerm når den er brettet ut.

Når den er klappet sammen, fyller Motorola Razr naturligvis mindre enn en alminnelig smarttelefon. Og derfor passer den også i små lommer. (Foto: Peter Gotschalk)

På den måten taler Motorola Razr til hjertet snarere enn hjernen. For selvfølgelig er den alt for dyr i forhold hva den reelt tilbyr. Men vi vurderer også det stilmessige aspektet, og det er nok flere forbrukere som gjerne betaler litt ekstra for en klapptelefon med ekte smarttelefon-funksjonalitet, enn folk som ønsker hybridformatet mellom tablet og smarttelefon som Galaxy Fold tilbyr.

Slik ser Motorola Razr ut på baksiden når den klappet opp. Øverst ser man den lille frontskjermen samt hovedkameraet på 16 MP. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi gleder oss i hvert fall til å teste Motorola Razr. Men det skjer dessverre ikke før mot slutten av desember.

Pris og tilgjengelighet

Det er usikkert om telefonen får en norsk lansering. Foreløpig er den kun tilgjengelig i Sverige og Danmark, hvor salget starter den 24. januar. Prisen ligger på 1500 dollar.

Spesifikasjoner

Operativsystem: Android 9 Pie
Skjerm: 6,2″ brettbar 21:9 pOLED, HD (2142 x 876) (primært), 2,7″ gOLED (800 x 600) (front)
Prosessor: 2,2 GHz Snapdragon 710 octa-core
Minne: 6 GB RAM / 128 GB lager
Kameraer: 16 Mp f/1.7 (primært) / 5 Mp f/2.0 (front)
Trådløst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
Mål og vekt: 172,6 x 72 x 6,9 mm (brettet ut), 94 x 72 x 14 mm (klappet sammen) / 205 g
Batteri: 2510 mAh, 15W TurboPower

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.