Search
Generic filters

Microsoft-grunnlegger er død

Paul Allen, som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates er død i en alder av 65 år.

En av den moderne datamaskinens fedre er død. Paul Allen, som sammen med Bill Gates stiftet Microsoft i 1975, døde på mandag av kreft.

Som en av grunnleggerne av Microsoft var Paul Allen med på å endre verden til det informasjonssamfunnet vi lever i den dag i dag. Det var Allen som fant på navnet Micro-soft til deres selskap, og han skrev i sin selvbiografiske bok «Idea Man«, at det var også han som overbeviste Bill Gates om at de to skulle lage en utgave av programmeringspråket BASIC til de aller første datamaskinene til privat bruk. Det var også Allen som i 1980 sto bak kjøpet av operativsystemet QDOS (Quick Dirty Operating System), som under navnet MS-DOS ble operativsystemet for IBM PC – og dermed dannet grunnlaget for hele PC-revolusjonen. Dette skjedde forøvrig etter at Gates og Allen hadde fortalt IBM at de hadde et operativsystem til maskinen.

Paul Allen forlot Microsoft i 1982 etter å ha blitt rammet av lymfekreft. En sykdom som han kjempet med i flere perioder av livet, og som han til slutt døde av.

Paul Allen eide som grunnlegger 100 millioner Microsoft-aksjer, som gjorde han til mangemilliardær. Selv om han likt som Bill Gates ga bort en stor del av sin formue til veldedige formål, derav utvikling av hjembyen Seattle, var han ved sin død fortsatt nummer 46 på listen over verdens rikeste.

Forskjellen på gutt og mann er prisen på deres leketøy, og Paul Allen hadde råd til svært dyre leketøy. Mest kjent er hans 126 meter lange yacht Octopus, som i tillegg til to helikopterlandingsplasser og en u-båt også rommet et fullt profesjonelt platestudio, hvor han kunne dyrke sin interesse for rockemusikk. Paul Allen eide også tre idrettslag og 30 fly.

Paul Allen var svært interessert i forskning og stiftet flere vitenskapelige institutter innenfor hjerneforskning, kunstig intelligens, celleforskning og romfart.

Det har strømmet inn med kondolanser fra IT-verden. Microsofts nåværende direktør Sataya Nadella sier «Paul Allens betydning for våres virksomhet og for samfunnet har vært uvurdelig. På sin egen stille og vedvarende måte skapte han magiske produkter, opplevelser og institusjoner – og slik endret han verden.»

Apple-chef Tim Cook sier «Vår industri har mistet en pioner, og hele verden har mistet en forkjemper for det gode.»

 

Foto: Paul Allen Foundation

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.