Årets hederspris går til Dynaudio

Dynaudio har gjennom fire tiår laget høyttalere av ypperste kvalitet. Og ambisjonene har bare vokst med årene.

Danmark er et høyttalerland. Neppe noe annet sted på kloden finnes et så stort antall høyttalerprodusenter per 1000 innbyggere som der. En av de mest suksessfulle er Dynaudio fra Skanderborg i Midtjylland.

Selskapet Dynaudio ble offisielt stiftet i 1977 av Ejvind Skaaning og Gerhard Richter. Mot slutten av 70-tallet kom også Wilfried Ehrenholz med blant eierne. I starten leverte Dynaudio løse høyttalerenheter til andre produsenter, men etter hvert oppnådde de også stor suksess med komplette, egenproduserte høyttalere.

Dynaudios høyttalere kan i dag kjøpes overalt på kloden, og brukes i både private hjem og i profesjonelle lydstudioer. Man kan også ta høyttalerne med på kjøreturen, da Dynaudio leverer lydsystemer til Volkswagen. Selveste Bugatti la også turen til Skanderborg, da de skulle utvikle lydsystemet i superbilen Peyron.

Dynaudios merittliste er full av klassiske høyttalere. Ingen så anerkjent som den enorme Consequence, som fortsatt produseres etter mer enn 30 år, og som av noen regnes som den ultimate high-end høyttaler. En ære den imidlertid må dele med den nyere og enda mer enorme Evidenser. Et bud på en kommende klassiker er til gjengjeld den bitte lille EMT M10, som er en perfekt begynnelse på det første stereoanlegget.

Dynaudio ble i oktober 2014 overtatt av kinesiske Groer-tek. De nye eierne har imidlertid ingen planer om å flytte produksjonen til Kina: Tvert imot vil de styrke fabrikken i Skanderborg.

Selv om suksessen må sies å være på plass, hviler ikke Dynaudio på laurbærene. Selskapet har investert kraftig i utvikling de seneste årene, både når det gjelder fasiliteter og mannskap. I 2016 innviet de sitt nye R&D Center, med blant annet et lyddødt rom som er blant de mest avanserte i Europa. Her kan man blant annet foreta grundige målinger på et øyeblikk, som det tidligere ville ha tatt timer å gjennomføre.

Hvis man skal dømme etter de høyttalerne som er kommet fra Dynaudio i 2017, har investeringene båret frukter. High-end serien Contour har vunnet priser på rad og rekke. Også i denne kavalkaden. Jubileumsmodellen Special Forty har også imponert våre journalister. Og når det gjelder aktive, digitale høyttalere, er Dynaudio til stede i aller fremste rad.

Dynaudio vinner årets hederspris for sin ukuelige innsats for bedre lydkvalitet, og ikke minst viljen til å satse tungt på teknisk utvikling i en tid hvor mange bare leter etter den billigste utvei. Dynaudio har fylt 40 år, men har tilsynelatende bare akkurat begynt! Vi gleder oss til fortsettelsen.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.