40 år med dansk dynamitt!

Dynaudio har gjennom fire tiår laget høyttalere av ypperste kvalitet. Og ambisjonene har bare vokst med årene.
Annonse
Annonse
forfatter

Danmark er et høyttalerland. Neppe noe annet sted på kloden finnes et så stort antall høyttalerprodusenter per 1000 innbyggere som der. En av de mest suksessfulle er Dynaudio fra Skanderborg i Midtjylland.

Selskapet Dynaudio ble offisielt stiftet i 1977 av Ejvind Skaaning og Gerhard Richter. Mot slutten av 70-tallet kom også Wilfried Ehrenholz med blant eierne. I starten leverte Dynaudio løse høyttalerenheter til andre produsenter, men etter hvert oppnådde de også stor suksess med komplette, egenproduserte høyttalere.

Dynaudios høyttalere kan i dag kjøpes overalt på kloden, og brukes i både private hjem og i profesjonelle lydstudioer. Man kan også ta høyttalerne med på kjøreturen, da Dynaudio leverer lydsystemer til Volkswagen. Selveste Bugatti la også turen til Skanderborg, da de skulle utvikle lydsystemet i superbilen Peyron.

Dynaudios merittliste er full av klassiske høyttalere. Ingen så anerkjent som den enorme Consequence, som fortsatt produseres etter mer enn 30 år, og som av noen regnes som den ultimate high-end høyttaler. En ære den imidlertid må dele med den nyere og enda mer enorme Evidenser. Et bud på en kommende klassiker er til gjengjeld den bitte lille EMT M10, som er en perfekt begynnelse på det første stereoanlegget.

Dynaudio ble i oktober 2014 overtatt av kinesiske Groer-tek. De nye eierne har imidlertid ingen planer om å flytte produksjonen til Kina: Tvert imot vil de styrke fabrikken i Skanderborg.

Selv om suksessen må sies å være på plass, hviler ikke Dynaudio på laurbærene. Selskapet har investert kraftig i utvikling de seneste årene, både når det gjelder fasiliteter og mannskap. I 2016 innviet de sitt nye R&D Center, med blant annet et lyddødt rom som er blant de mest avanserte i Europa. Her kan man blant annet foreta grundige målinger på et øyeblikk, som det tidligere ville ha tatt timer å gjennomføre.

Hvis man skal dømme etter de høyttalerne som er kommet fra Dynaudio i 2017, har investeringene båret frukter. High-end serien Contour har vunnet priser på rad og rekke. Også i denne kavalkaden. Jubileumsmodellen Special Forty har også imponert våre journalister. Og når det gjelder aktive, digitale høyttalere, er Dynaudio til stede i aller fremste rad.

Dynaudio vinner årets hederspris for sin ukuelige innsats for bedre lydkvalitet, og ikke minst viljen til å satse tungt på teknisk utvikling i en tid hvor mange bare leter etter den billigste utvei. Dynaudio har fylt 40 år, men har tilsynelatende bare akkurat begynt! Vi gleder oss til fortsettelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.
Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.
Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.
Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
I tillegg til PC'er i alle størrelser og vektklasser lanserer HP også hodetelefoner.
JBL har presentert sine hodetelefonnyheter i anledning CES 2021.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass