TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Tivoli Audio Model One Digital

Neste generasjon

Suksessmodellen Tivoli Model One er en designklassiker som mange av oss har hjemme, og som vi er glad i og setter pris på. Nå kommer den digitale arvtakeren Model One Digital i butikkene.

forfatter
Publisert 21.09.17 - 23:45
Karakter
Tivoli Audio Model One Digital

Min Model One står på badet, der den har tjenestegjort på upåklagelig vis i årevis. Innimellom har jeg savnet Bluetooth, men er det nok til å gå til innkjøp av ny radio? Nei, det må være noe mer å hente for at min gamle Model One skal måtte flytte ut fra badet. Nå kan dette endre seg, for nå har Tivoli digitalisert suksessradioen sin – og min Model One står ikke lenger like trygt.

Spranget er enormt. Før kunne jeg velge mellom FM og FM; AM har liksom aldri vært det helt store i Norge. Tivolis neste toppmodell, derimot, kan varte opp med alt hva det digitale hjertet begjærer: DAB+, Bluetooth, trådløst nett, Spotify Connect og multirom. Neste generasjon Tivoli-radioer kan kobles til nettet og styres sentralt fra en app.

Tivoli-utvalget omfatter også Cube og Orb, to kompakte trådløse høyttalere med Bluetooth. Og Conx sørger for å inkludere eldre enheter i Tivoli-nettverket. Dermed kan hele huset dekoreres med vakre designradioer og høyttalere.

Men tilbake til Model One Digital. Noen redaktører er så ambisiøse at de tar i bruk nytt utstyr uten å kaste så mye som et blikk på bruksanvisningen. Jeg hører til i den kategorien. Men å ta i bruk denne radioen var slett ikke så enkelt som jeg hadde håpet. Det er ingen påskrift som forteller hva betjeningselementene gjør, med unntak av dem på baksiden. Den lille knappen foran til venstre er både av- og påknapp, volumkontroll og funksjonsvalgbryter (radio, DAB, Bluetooth, trådløst nett, AUX).

På øverste hylle: Tivoli Model One Digital er rett og slett meget godt håndverk. Treverket er bearbeidet med høy presisjon og er godt å ta på. Den runde skjermen er for øvrig slett ikke rund, men firkantet. Den har høy oppløsning og skinner med en diskré lysstyrke. (Foto: Produsenten)

Rundt skjermen er det en ring som kan dreies, og som også fungerer som innstillingsring. Det var det lett nok å finne ut uten bruksanvisning. Takket være den uttrekkbare antennen går det raskt å stille inn de første FM-stasjonene. Man søker ved å dreie på ringen. Det samme gjør man for å stille inn digitale stasjoner. Å koble iPhonen min til Tivoli var mindre intuitivt. Etter å ha prøvd noen ganger skjønte jeg at jeg måtte trykke nede på ringen og holde den inne til paringen ble aktivert. Å få koblet radioen til det trådløse nettet gikk ikke like glatt. Det første forsøket via appen fungerte egentlig ganske godt, men Spotify nektet å samarbeide med Model One Digital. Så fikk jeg melding om en oppdatering, som jeg også gjennomførte. Noen minutter senere var boksen up-to-date, men oppdateringen hadde gitt den en slags hukommelsessvikt som gjorde at den hadde glemt alle innstillingene. Altså var det bare å starte forfra. Denne gangen gikk tilkoblingen som smurt, og Spotify viste Model One Digital som tilgjengelig avspillingsenhet. Nå kunne jeg også få tilgang til NAS-en via appen.

Og lyden? Typisk Tivoli! Det var en varm og fyldig klang som strømmet ut av Model One Digital. Bredbåndshøyttaleren har ordentlig slaglengde som gir en behagelig bass i bunnen. Noen overdreven presisjon i bassen kan man ikke beskylde den for å ha. Også i diskanten mangler det siste lille. Vi strømmet oss gjennom de fleste musikkretninger. Alt låt bra, det var ingenting som den lille Tivoli-en ikke fikk med seg. Heller ikke i radiomodus var det noe å klage over, men DAB+ gjorde en bedre figur enn FM. Talegjengivelsen for nyhetsopplesere og reportere var behagelig og fyldig – typisk Tivoli her også.

Konklusjon

Med meg og min Tivoli Model One var det kjærlighet ved første blikk. Med den nye Model One Digital er det kjærlighet ved andre blikk. Man må skjønne betjeningskonseptet før man virkelig ser hva den har å by på: flott design, elegante former, god lyd og brukervennlig betjening. Men en rask kikk i hurtigguiden må man ta seg tid til. Jeg håper at Model One Digital ikke glemmer innstillingene igjen neste gang det kommer en oppdatering. Om den nye ­Model One kommer til å avløse den gamle jeg har på badet, er for tidlig å si. For det første liker jeg den enkle Model One, for det andre er den nye nesten for god til å stå på et bad. Men bare nesten.

(Foto: Produsenten)

Resultater fra målelaboratoriet

Å levere en fyldig bass på høyt volum er en utfordring for små høyttalere. Det viser seg også når vi kommer høyere opp i frekvensområdet. På moderat volum oppnås et fyldig lydbilde ved hjelp av korreksjon, noe vi kan se på den grønne grafen i forvrengningsdiagrammet (til høyre). Roll-off (73 Hz ved 80 dB), maksimalt støynivå (84 dB) og forvrengning er førsteklasses for et kabinett av denne størrelsen.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend