Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Slik får du mer ut av gaming på mobilen

Kom i gang med seriøs gaming på din iPhone eller Android-mobil.

Skrevet av / 18.08.22 - 15:00
Slik får du mer ut av gaming på mobilen

I takt med at selv mobiler i mellomklassen har fått lynraskt internett og seriøse krefter under panseret, er gaming på mobilen ikke lenger bare Angry Birds og Subway Surfers.

De fleste mobilene klarer i dag å kjøre store og komplekse spill av den typen vi tidligere bare kjente fra PC-en eller spillkonsollen. Og hvis mobilen ikke selv har krefter nok, er det flere cloud-baserte tjenester hvor spillet avvikles i skyen, selv om det spilles på mobilen. Det er mulig takket være teknologier som 5G og Wi-fi 6.

Og naturligvis er de store teknologivirksomhetene med på leken. Både Apple, Google og Microsoft tilbyr sine egne spilltjenester, som på hver sin måte lar deg få mest mulig ut av mobilen som gaming-plattform. Også strømme-giganten Netflix har meldt seg på og tilbyr mobilspill som en del av pakken.

Les videre for å få det fulle overblikket over de fire tech-gigantenes respektive spilltjenester.

applearcade logo
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Apple Arcade

Hva er Apple Arcade?

En abonnementstjeneste som lar brukerne laste ned og spille et ubegrenset antall spill for et fast månedlig beløp.

Hva koster Apple Arcade?

Den første måneden er gratis. Deretter koster tjenesten 59 kroner per måned.

applearcade sonic
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Hvilke spill får man med Apple Arcade?

Apple samarbeider med både små og uavhengige spillutviklere og med store utviklingshus om å skape eksklusivt innhold til Apple Arcade. I skrivende stund er det over 200 spill på plattformen.

Hvor finner jeg spillene?

Apple Arcade lever som en separat fane i Apples App Store. Spillene som finnes her, kan bare lastes ned hvis man har et abonnement på tjenesten.

 

applearcade appstore
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Kan man spille spillene offline?

Ja. Alle spill fra Apple Arcade lastes ned til din iPhone eller iPad, og kan deretter spilles uten at enheten er koblet til internett.

Les mer her:
https://www.apple.com/no/apple-arcade/

Google stadia logo
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Google Stadia

Hva er Google Stadia?

En cloud-basert strømmetjeneste med spill som du kan spille på enhver type Android-enhet, inkludert mobiler. Spillene avvikles på Googles servere og strømmes til mobiltelefonen. Tjenesten støtter opptil 5.1 Surround Sound og 4K HDR video (60 fps).

Hva koster Google Stadia?

Noen spill kan spilles gratis, mens andre må kjøpes. Man kan også tegne abonnement på Stadia Pro, noe som koster 99 kroner i måneden. Den første måneden er gratis.

Google stadia spil
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Hvilke spill får man med Google Stadia?

I skrivende stund er omtrent 290 spill tilgjengelige via Google Stadia, inkludert kjente spilltitler som Assassin’s Creed, Far Cry og Hitman.

Hvor finner jeg spillene?

Google Stadia har sin egen app, som kan lastes ned fra Google Play.

Google stadia spilbutik
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Kan man spille spillene offline?

Nei. Alle spill strømmes i sanntid til din mobil. Vær oppmerksom på at spillene krever store mengder data. Hvis du spiller i 4K-kvalitet (kun mulig med Stadia Pro-abonnement), bruker strømmingen opptil 20 gigabyte data i timen.

Les mer her:
https://stadia.google.com/home

Android Collage 1920x1080 UCAN En
(Skjermbilde: Netflix)

Netflix Games

Hva er Netflix Games?

Siden slutten av 2021 har Netflix tilbudt sine abonnenter adgang til eksklusive spill som en del av pakken når man abonnerer på strømmetjenesten. Spillene strømmes ikke, men lastes i stedet ned til mobilen, så de også kan spilles uten internettforbindelse.

Hva koster Netflix Games?

Adgang til spillene er gratis for alle som allerede abonnerer på Netflix.

netflixgames asphaltextreme
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Hvilke spill får man med Netflix Games?

I skrivende stund er 26 eksklusive spill tilgjengelige via Netflix Games. Inkludert Asphalt Xtreme, Exploding Kittens og Stranger Things: 1984.

Hvor finner jeg spillene?

Spillene har fått sin egen kategori i Netflix-app-en i iOS og Android. Velg et spill i appen, og trykk så på Get Game. Da åpnes henholdsvis App Store eller Google Play, hvor man kan laste ned spillet til mobilen.

netflixgames spil
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Kan man spille spillene offline?

I prinsippet ja, da spillene lastes ned lokalt til din mobil, men i praksis nei, da man må logge seg inn på Netflix-kontoen sin for å få adgang til et gitt spill. Hvis man sørger for å logge inn før man avbryter forbindelsen til internett, kan noen spill spilles offline, mens andre titler krever internettadgang for å fungere.

Les mer her:
https://help.netflix.com/nb/node/121442

applearcade appstore
(Skjermbilde: Microsoft)

Xbox Cloud Gaming

Hva er Xbox Cloud Gaming?

Microsofts offisielle cloud-baserte strømmetjeneste for spill. Da den var på beta-stadiet, var tjenesten kjent som Project xCloud. Der tilbys ekte Xbox-spill som avvikles på Microsofts servere i skyen og strømmes til din mobil. Tjenesten er primært velegnet til Android-brukere, da spill på iOS-enheter kun kan kjøre i en browser.

Hva koster Xbox Cloud Gaming?

For å få adgang til Xbox-spillene via skyen må man tegne et abonnement på det såkalte Xbox Game Pass Ultimate. Dette inkluderer automatisk adgang til EA Play samt multiplayer-adgang til Xbox Live Gold. Den første måneden koster det 10 kroner. Deretter er prisen 125 kroner per måned.

xbox cloud spil
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Hvilke spill får man med Xbox Cloud Gaming?

Det er over 200 spill tilgjengelig for brukere med et Xbox Game Pass Ultimate. Det inkluderer titler som Skyrim, Halo, Quake og Battlefield.

Hvor finner jeg spillene?

Android-brukere må laste ned appen Xbox Game Pass fra Google Play. Deretter er det bare å trykke på Play og gå i gang med det valgte spillet. Som nevnt virker Xbox Cloud Gaming også på iPhone og iPad, men kun via browseren. På Apples enheter må man derfor åpne Safari eller en annen browser, og logge seg inn med sitt Xbox Game Pass på websiden xbox.com/play.

xbox cloud turbogolf
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Kan man spille spillene offline?

Nei. Alle spill strømmes i sanntid til mobilen. Hvis spillene skal kjøre skikkelig, anbefaler Microsoft en internetthastighet på minst 7–10 Mbit/s.

Les mer her:

https://www.xbox.com/nb-NO/xbox-game-pass/cloud-gaming?xr=shellnav

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik bygger du din egen gaming-PC

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Scroll to Top