Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Bruk kameraet til Samsung Galaxy S20 til alt!

Har du akkurat kjøpt den splitter nye og kjempedyre Samsung Galaxy S20 Ultra – eller vurderer du å kjøpe den – og kameraet er høyeste prioritet, er denne guiden obligatorisk lesestoff.

Skrevet av / 13.03.20 - 18:40
Bruk kameraet til Samsung Galaxy S20 til alt!

Kameraet på Samsung Galaxy S20 Ultra er det villeste mobilkameraet vi har testet. Det var stort sett konklusjonen på vår test av Samsungs nye monstermobil, som du kanskje allerede har lest.

Men selv om vi tok for oss kameraet i testen, har det fortsatt mange, mange funksjoner som vi enten ikke hadde plass til å nevne, eller som vi aldri fikk prøvd mens mobilen var på testbenken.

Det er kameraet som gjør at Samsung Galaxy S20 Ultra stikker helt av. Mobilen har fire linser, inklusiv DepthVision ToF-linsen, men det absolutt villeste er S20 Ultras vanlige vidvinkellinse på vanvittige 108 Mp (f/1.8 med optisk bildestabilisering)!

Poenget er selvfølgelig ikke at kameraet skal ta bilder på 108 Mp. I stedet kombinerer kameraet ni piksler til en piksel (også kjent som «pixel binning»), hver gang man tar et bilde, noe som åpner for et hav av muligheter. Blant annet kan man fotografere et større motiv for så i etterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zoome inn på et bestemt utsnitt og så kroppe bildet.

Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, og det er utrolig enkelt å bruke kropp-funksjonen i Galleri-appen. Her har Samsung virkelig funnet på noe genialt, selv om man må huske at de originale 108 Mp-bildene typisk fyller 30 megabyte på mobilens lager. Dessuten kan kameraet bare fange 108 Mp-bilder i 4:3-format, da det er den vanlige vidvinkelen som gjør alt arbeidet.

Et annet viktig sirkustriks er den nye zoom-funksjonen, som Samsung har døpt «Space Zoom». På Galaxy S20 Ultra innebærer det at man på papiret kan forstørre motivet opptil 100 ganger!

Hele herligheten fungerer ved hjelp av en blanding av optisk zoom (kameraet har en 48 Mp telelinse med 4x optisk zoom), 10x digital zoom og kunstig intelligens for resten. Alt over 10x zoom foregår nemlig ved at den store optikken med 108 Mp kommer på jobb, og det forstørres og beskjæres i det store bildet.

Frontkameraet er på 40 Mp, men også her kan bilder i maksimal oppløsning bare tas i 4:3-format. Tar man selfies i vidvinkel- eller ultravidvinkelformat, faller megapiksel-antallet til henholdsvis 6 Mp og 9 Mp.

Imidlertid er nettopp kameraet for mange brukere blant de viktige årsakene – hvis ikke den viktigste – til at man kjøper en mobil som er så dyr som Samsung Galaxy S20 Ultra. Derfor var det en opplagt idé å følge opp testen vår med en guide som gir en oversikt over (nesten) alle kamerafunksjonene i Samsungs nye monstermobil. Både de som Samsung gjerne forteller om i det vide og brede, og de litt mer obskure som ikke får så mye oppmerksomhet.

Derfor har vi rett og slett testet alle sammen, og en komplett gjennomgang av både foto- og videofunksjonene kan du lese her.

Foto

108 megapiksler

Med den primære vidvinkellinsen kan man ta enorme bilder i 108 Mp oppløsning. Man kan fotografere et større motiv for så i etterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zoome inn på et bestemt utsnitt og så kroppe bildet. Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, og det er utrolig lett å bruke kropp-funksjonen i Galleri-appen.

Originalbildet av Luxor Temple i Egypt ble tatt i 108 Mp oppløsning. Dessverre er det blitt nedskalert av vår nettside. (Foto: Peter Gotschalk)
Her er første motiv hentet ved å kroppe det øverste bildet. En moské som er bygget oppå det oldgamle tempelet. (Foto: Peter Gotschalk)
Et annet utsnitt av det samme ultrahøyoppløste bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ultravidvinkel

Samsung Galaxy S20 Ultra kommer med en 120 graders 12 Mp f/2.2 ultravidvinkel med optisk bildestabilisering. Som nevnt i faktaboksen er det dessverre ikke mulig å ta 108 Mp-bilder med denne linsen.

Man får alt med når man bruker kameraets ultravidvinkellinse. (Foto: Peter Gotschalk)

Live Focus

Samsung kaller sin bokeh-funksjon for Live Focus. En bokeh-effekt betyr i praksis at selve motivet i bildet står skarp, mens bakgrunnen er sløret. Men med Samsung Galaxy S20 Ultra kan man også gjøre andre ting med bakgrunnen enn bare å sløre den. For eksempel beholde motivet i farger, mens bakgrunnen blir sort/hvit.

En klassisk statue i parken bak Winter Palace. Den står skarpt, mens bakgrunnen er sløret. (Foto: Peter Gotschalk)
Statuen er i farger, mens bakgrunnen nå er både sløret og i sort/hvit. (Foto: Peter Gotschalk)
Den gamle journalisten står skarpt, mens Hatshepsut-tempelet, også kjent som Djeser-Djeseru, er sløret i bakgrunnen. (Foto: Peter Gotschalk)
Samme motiv, men nå med søylene og statuene i bakgrunnen i sort/hvit. (Foto: Peter Gotschalk)

Space Zoom

Har noen bruk for å kunne zoome 100 ganger inn på motivet? Kanskje en paparazzi-fotograf, men for de fleste andre er funksjonen meningsløs. Samsung har likevel utstyrt Samsung Galaxy S20 Ultra med såkalt Space Zoom, som kan zoome opptil 100 ganger inn på motivet. Det ser – som ventet – ikke bra ut, men med 4x optisk zoom eller 10x digital zoom blir resultatene svært gode. Se bare på bildene under.

Her er tempelet i Luxor fotografert på helt vanlig måte uten zoom. (Foto: Peter Gotschalk)
Nå kommer vi nærmere. Med 4x optisk zoom får vi tatt et glimrende bilde av obelisken ved tempelets inngang. (Foto: Peter Gotschalk)
Med 10x digitalzoom kommer vi så nærme at vi tydelig kan se hieroglyfene. (Foto: Peter Gotschalk)
Med 30x zoom kommer hieroglyfene helt nærme, og motivet er fortsatt forholdsvis skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)
Men med hele 100x zoom stikker det helt av, og det ferdige resultatet blir uskarpt og ubrukelig. (Foto: Peter Gotschalk)

Single Take

Single Take er en funksjon som er funnet opp for dem som ikke kan bestemme seg. Man trykker på knappen og beveger mobilen litt frem og tilbake i retning av motivet, og så bruker kameraet de fleste av funksjonene på en gang til å ta mange forskjellige bilder og små videoer av det samme motivet.

Slik ser resultatet ut i kamera-appen når man har brukt Single Take-funksjonen. Alle bildene blir lagret enkeltvis i Galleri-appen. (Foto: Peter Gotschalk)
Her er et par resultater av våre Single Take-opptak i parken bak Winter Palace-hotellet i Luxor. Det første eksempelet viser det gamle luksushotellet fra baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)
Mens det andre eksempelet er panoramabilde av selve parken. En oase midt i det egyptiske virvaret. (Foto: Peter Gotschalk)

Natt

Nattmodus er ingen ny funksjon, men den fungerer likevel imponerende godt på Samsung Galaxy S20 Ultra. Funksjonen har vesentlige forbedringer i forhold til Galaxy S10. De ferdige bildene blir både lysere og mer detaljerte enn med forgjengeren.

Nilen fotografert fra en båt i bekmørke. (Foto: Peter Gotschalk)

Panorama

I seg selv er ikke panorama-funksjonen noe som er spesielt for Samsung Galaxy S20 Ultra, men de ferdige bildene viser kameraets evne til å skape gode bilder selv under vanskelig lysforhold.

Panoramafoto av Tempelet for Hatshepsut tatt i direkte motlys på en dag hvor solens stråler skinte ned fra en skyfri himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Mat

Selvfølgelig må markedets kanskje beste mobilkamera også ha en spesiell funksjon til bilder av mat. Hva skal man ellers legge ut på Instagram?

Slik forskjønner man matbilde i kamera-appen. Man kan bl.a. velge om fargetonen skal være varm eller kjølig. (Foto: Peter Gotschalk)
Det ferdige resultatet er et sant mesterverk. (Foto: Peter Gotschalk)

Video

8K video og 8K Video Snap

Samsung Galaxy S20 Ultra kan også ta opp video i 8K-oppløsning. Ideen med 8K-video er litt den samme som med bilder i 108 megapiksler oppløsning. Med 8K Video Snap kan brukeren nemlig ta stillbilder fra 8K-videoen, og da bilderesultatet har en størrelse på 33 megapiksler, har man med 8K-video altså muligheten til både å ta video i høy kvalitet som vil stå skarpt på enhver skjerm, og samtidig skape høyoppløste stillbilder i etterredigeringen.

Videoen under er opprinnelig tatt i 8K, men det støtter dessverre ikke våre nettsider. Derfor har vi nedskalert den til Full HD.

Dette bildet er en såkalt 8K Video Snap fra videoen. Som man ser, fremstår motivet skarpt og detaljert. (Foto: Peter Gotschalk)

SuperSteady

En lekker liten videoversjon er SuperSteady, som Samsung har forbedret til lanseringen av Galaxy S20-serien. I de to videoene under som er tatt på motorsykkel, ser man den ganske tydelige forskjellen på en video tatt opp uten (den øverste) og med (den nederste) SuperSteady aktivert.

Uten SuperSteady

Med SuperSteady

Live Focus Video

Denne funksjonen ble lansert sammen med Samsung Galaxy Note 10. Det er helt enkelt snakk om video-opptak med bokeh-effekt (sløret bakgrunn), og det virker fint både med det primære kameraet og med frontkameraet som man kan se i de to eksemplene under.

Primærkamera

Frontkamera

Hyperlapse

Med Samsung Galaxy S20 Ultra kan man lett lage hyperlapse-videoer – altså ta opp video med en lav framerate, hvor det ferdige resultatet avspilles med normal framerate – og som noe helt nytt for Galaxy S20 Ultra kommer hyperlapse-funksjonen med en spesiell nattmodus, som eksponerer hvert enkelt bilde ekstra lenge. Sistnevnte funksjon er for eksempel velegnet til å filme trafikken om natten.

Dag

Natt

Zoom-In Mic

Akkurat som Live Focus Video ble denne funksjonen introdusert med fjorårets Samsung Galaxy Note 10. Zoom-In Mic lar brukeren zoome inn på en bestemt lydkilde når man tar opp video. Når kameraet har identifisert lydkilden, vil motivet ikke bare stå skarpt på bildet, men også lyden vil bli forsterket, mens bakgrunnsstøyen blir dempet. Se et eksempel hvor vi snek oss etter en lytter på lang avstand, da guiden fortalte om Hatshepsut-tempelet.

Slowmotion

Samsung Galaxy S20 Ultra er virkelig langsom. I det minste når det gjelder de slowmotion-videoene som kameraet kan ta opp. Det tas nemlig opp i 1080p-oppløsning i 240 fps, noe som innebærer at hastigheten på det man tar opp, reduseres fire ganger, da den normale avspillingshatigheten i Full HD-oppløsning er 60 fps. Se et eksempel under.

AR-Zone og Bixby Vision

Utover de klassiske kamerafunksjonene – altså foto, video og diverse effekter – har Samsung også utstyrt kameraet i Galaxy S20 Ultra med diverse smarte funksjoner som er basert på henholdsvis Augmented Reality og kunstig intelligens.

AR-Zone er en samling forskjellige funksjoner som lar brukeren bruke kameraet til å kombinere virkeligheten med det virtuelle, mens Bixby Vision på forskjellige måter gjør det mulig å få flere opplysninger om omgivelsene via kameraet.

Noen av funksjonene i AR-Zone er ganske praktiske, mens andre er ganske fjollete. (Foto: Peter Gotschalk)

Oppdag

Med oppdag-funksjonen Bixby Vision peker man rett og slett med kameraet på for eksempel et måltid mat, og den kunstige intelligensen forteller brukeren hva man spiser og hvor mange kalorier retten har.

Her har vi rettet kameraet mot en tallerken med spagetti bolognese, noe Bixby Vision korrekt gjenkjenner. (Foto: Peter Gotschalk)

AR Emoji-kamera

Man kan gi seg selv kaninører eller hundesnute med denne funksjonen. Eller bare gjemme seg helt bak en morsom maske med AR Emoji-kameraet.

Vi gamle tech-journalister er noen dinosaurer. Her på utflukt til tempelet i Karnak. (Foto: Peter Gotschalk)

Det ble ikke plass til …

Selv om denne oversikten over kamerafunksjonene i Samsung Galaxy S20 Ultra allerede er rimelig lang, er det mange funksjoner vi ikke fikk plass til i denne artikkelen. Dels et hav av ytterligere AR-Zone- og Bixby Vision-funksjoner (man kan for eksempel skanne vinetiketter med Bixby Visions, mens AR-Zone blant annet kan 3D-skanne fysiske objekter eller la brukeren virtuelt prøve de nyeste solbrillene fra Ray-Ban). Men også noen mer seriøse muligheter som det vil være for omfattende å komme inn på her. Det gjelder spesielt Pro- og Pro Video-modusene, som lar brukeren manuelt styre kamerainnstillinger som ISO, fokus og hvitbalanse.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

USB-C-revolusjonen du ikke vil gå glipp av!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Din Samsung Galaxy er en ekte lomme-PC

Scroll to Top