annonse
annonse
annonse

Smarthøyttalere

Skal du kjøpe en smarthøyttaler med innebygget digital assistent? Finn svaret her.

Det stemmestyrte smarte hjemmet er en realitet for mange, mens andre spør seg selv om det virkelig gir mening eller er sikkert å utstyre hjemmet med smarte høyttalere som kan kontrollere alt fra belysning til temperaturen i stuen. Det er gode grunner til å gi stemmestyring via digitale assistenter som Alexa, Google Assistant og Siri en sjanse. Og det er også gode grunner til å la være. Her er de viktigste.

5 gode grunner til å omfavne de digitale assistentene

Det er som å ha en digital butler

«Alexa, tenn lyset på badet». «Hei Google, spill klassisk musikk på Spotify». «Siri, send WhatsApp-beskjed til mor». De tre mest utbredte digitale assistentene kan hjelpe deg med litt av hvert, og gjør det ellers mulig å styre hele ditt smarte hjem via stemmekommandoer. Du sparer også tid fordi det er raskere å gi den digitale assistenten en kort beskjed, enn å interagere på dataen eller mobilen. Spesielt hvis du skal opprette en kalenderavtale eller skal huske å tilføye kjøkkenrull på innkjøpslisten. Det eneste de digitale assistentene ennå ikke kan, er å hente en kald øl fra kjøleskapet, men det kommer nok en dag.

De kan gjøre mange ting om gangen

Består morgenrutinen din av å slå på kaffemaskinen mens du går på toalettet og deretter sjekker kalenderen og e-postene din? F.eks. Google Assistant lar deg designe dine egne rutiner slik at kaffetrakteren slår seg på automatisk og lyset på badet blir slått på, mens Google Home-høyttaleren forteller deg hvilke avtaler du har i kalenderen og hvordan været blir.

Et orakel i stuen

Du kan spørre den digitale assistenten om alt. Og som regel får du et fornuftig svar. «Hvordan blir været i morgen?» og «Hvem er president i USA?» kan de digitale assistentene saktens svare på, men det kan også bli mer komplisert og Alexa, Google Assistant eller Siri må gi opp. Alle assistentene kan f.eks. konvertere mellom forskjellige måleenheter, og spesielt Siri er god til å svare på spørsmål om sportsresultater og popkultur, mens Alexa vet en del om historie og vitenskap.

For et barn, som kanskje ennå ikke kan lese og skrive, er en digital assistent en lett måte de kan lære seg å navigere og interagere i en digital verden. Foto: Google

Selv små barn kan bruke dem

Det er like naturlig for de minste å snakke med en digital assistent som det er å servere te og kaker for dukkene på barnerommet. For et barn som kanskje ennå ikke kan lese og skrive, er en digital assistent en lett måte for dem å lære å navigere og interagere i en digital verden. Samtidig hjelper Alexa, Google Assistant og Siri også de små med å utvide sine språklige evner, da man rett og slett er nødt til å snakke klart og tydelig for å bli forstått av de smarte høyttalerne.

Via stemmestyring gir de digitale assistentene eldre mennesker og folk med synshandicap nærmest uhindret adgang til internett. Foto: Amazon

Hjelp til eldre og folk med synshandicap

Eldre mennesker kan ha problemer med å bruke en datamaskin eller en mobil på grunn av gikt i fingrene. Og folk med synshandicap, unge som gamle, har av logiske årsaker vanskelig for å bruke skjermbaserte enheter i det hele tatt. Via stemmestyring gir de digitale assistentene eldre og mennesker med synshandicap nærmest uhindret adgang til internett, så lenge bare hørselen fortsatt fungerer.

Les også: Fremtidens hjem allerede nå

Det er etter hvert en del år siden du begynte å kunne snakke med mobilen din. Apple var først ute med Siri, og etter hvert er flere andre stemmestyrte digitale assistenter kommet til. Men i dag er den digitale assistenten flyttet inn i en lang rekke forskjellige produkter. Primært de såkalte smarte høyttalerne (som Amazon Echo, Google Home, Harman Kardon Citation 100 og Sonos One), men også i mange hodetelefoner, nettbrett og PC-er.

Butler i det smarte hjemmet

Et produkt med innebygget digital assistent kan hjelpe deg med å løse en mengde forskjellige oppgaver i hverdagen. Ved hjelp av talekommandoer kan en smart høyttaler f.eks. spille musikk og podkasts, svare på spørsmål om alt fra A til Å, samt fjernstyre diverse nettverkstilkoblede Smart Home-enheter, som intelligent belysning med Philips Hue eller IKEA Trådfri – eller kameraovervåkning fra selskaper som Arlo og Ring. Sagt på en annen måte er den stemmestyrte digitale assistenten en slags butler som hjelper deg med å holde styr på ditt digitale liv og ditt smarte hjem.

Alexa, Google Assistant og Siri

Spesielt i USA er stemmestyring blitt en kjempehit. Mer enn 65 millioner amerikanere eier en smart høyttaler, og mange selskaper har sin egen digitale assistent som en del av sitt økosystem. F.eks. Microsoft med Cortana og Samsung med Bixby. Men markedet, også i Europa, domineres av tre selskaper og deres respektive assistenter: Amazon, Apple og Google. Her er en oversikt.

  • Firma: Amazon
  • Tilgjengelig på norsk: nei, men kan brukes i Norge på engelsk
  • Produkter: Amazon Echo, Sonos One
  • Musikk: Amazon Music (kun i Sverige), TuneIn
  • Smart Home: Arlo, Belkin, IKEA Trådfri, Logitech, Nest, Philips Hue, Ring, TP-Link m.fl.

  • Firma: Apple
  • Tilgjengelig på norsk: ja, men kun via iPad, iPhone eller Mac
  • Produkter: Apple HomePod (kan ikke offisielt kjøpes i Danmark)
  • Musikk: Apple Music, iTunes
  • Smart Home (via Apple HomeKit): Apple TV, Arlo, D-Link, Eve, IKEA Trådfri, Logitech, Netatmo, Philips Hue m.fl.

3 grunner til å løpe skrikende bort

Du blir (kanskje) avlyttet i ditt eget hjem

Selv om du må stole på at Amazon, Apple og Google ikke avlytter deg i ditt eget hjem, så kan alle digitale enheter bli utsatt for hacking. Foto: Amazon

De smarte høyttalerne fungerer ikke uten mikrofoner. Og mange av funksjonene krever at dine kommandoer eller spørsmål blir kommunisert til store servere i skyen. Selv om både Amazon, Apple og Google sier at deres produkter og assistenter ikke kommuniserer med omverdenen, med mindre du bruker spesifikke kommandoer som «vekker» den digitale assistenten («Alexa», «Hei Google» og «Hei Siri»), er mikrofonene i de smarte høyttalerne på hele tiden. Ellers kan de jo ikke lytte etter sin pågjeldende «wake-up-call». Det har vært eksempler på at Alexa har oppdaget og sendt en kvinnes private samtale med sin mann til en av mannens kollegaer, og det har også kommet frem at Amazon har tusenvis av medarbeidere som ikke gjør annet enn å lytte til brukernes stemmekommandoer. Formålet er å trene Alexas stemmegjenkjennelse, men det er neppe mange brukere som tenker på at det de sier til Alexa rent faktisk blir hørt av virkelige mennesker, og ikke bare en datamaskin.

Selv om du må stole på at Amazon, Apple og Google ikke avlytter deg i ditt eget hjem, så kan alle digitale enheter bli utsatt for hacking. Det åpner opp risikoen for at hackere overtar dine smarte høyttalere og lytter med på dine private samtaler. At dette i det minste er teoretisk mulig, har en gruppe kinesiske hackere allerede demonstrert.

De forstår ikke norsk

Google Assistant forstår norsk, og både Googles egne høyttalere samt flere andre som støtter Google Assistant, kan kjøpes i Norge. Siri snakker også norsk, men Apple HomePod kan ikke kjøpes i Norge. Amazon Alexa forstår ikke norsk, men hvis man kan avfinne seg med å bruke den digitale assistenten på engelsk, kan man kjøpe Amazon Echo og en rekke andre høyttalere med Alexa-støtte på amazon.de.

Men selv om både Google Assistant og Siri faktisk forstår norsk, så skorter det på den språklige forståelsen. Assistentenes ordforråd er ikke det største, noe som ofte fører til misforståelser. Dessuten forstår ingen av assistentene naturlig tale. Man må ofte formulere kommandoer på en meget bestemt måte for å bli forstått, og hvis man ikke akkurat kjenner den gjeldende kommandoen, kan det være en meget frustrerende opplevelse å få den digitale assistenten til å gjøre det man ønsker.

De kan ikke brukes til så mye

Nesten 30 % av alle amerikanere eier en smart høyttaler, og nesten halvparten av dem bruker den digitale assistenten til å shoppe. Man kan bestille yndligspizzaen sin via Google Assistant, på samme måte som Alexa (naturligvis) kan brukes til å kjøpe inn via amazon.com. Ikke noe av dette virker i Norge. Alexa er kun tilgjengelig i Norge med den internasjonale versjonen, og inntil videre finnes det fortsatt ikke noe amazon.no. Og selv om Google Assistant sammen med Googles egne høyttalere ER offisielt lansert i Norge, så er integrasjonen med norske butikker mildest talt elendig.

Les også: Stemmen befaler

<
>
Amazon Echo kan definitivt brukes i Norge, men norske kunder er nødt til å kjøpe høyttaleren via amazon.de . Foto: Amazon
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,90 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 45,00 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Registrer konto og få tilgang til 1 +artikkel i uken

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
annonse

Les også

annonse
Lukk meny