TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse The Hunger Games

Kontroversiell ungdoms-action

Kan drap på, tidvis nedslakting av, ungdommer være god underholdning? Med The Hunger Games forsøker regissør Gary Ross å overbevise oss om at det er akkurat det. Vi tviler.

forfatter
Publisert 27.09.12 - 00:50
Karakter
Thriller
The Hunger Games

En gang i fremtidens USA er landet inndelt i 12 sektorer, som alle kontrolleres med jernhånd av sentralmakten. Som et ledd i å holde befolkningen kuet arrangeres det årlig en to ukers ”konkurranse” der 2 ungdommer fra hvert distrikt skal kjempe mot hverandre – til det kun er en vinner/levende igjen.

Basert på den første boken i trilogien til Suzanne Collins følger vi Katniss fra 12. distrikt som melder seg frivillig slik at lillesøsteren skal slippe av kroken. Mye av spenningen tas bort i det man umiddelbart skjønner at hun til slutt vil vinne (nei dette er ingen plottspoiler, skjønner du ikke det, så har du ikke sett mange filmer før).

Teknisk er det stort sett meget vellykket, bortsett fra at en del av kulissene ser ut som akkurat det, kulisser. Foto og klipp fungerer godt, med svært virkningsfull bruk av mye håndholdt kamera, og skuespillet til Jennifer Lawrence er imponerende som den bastante men samtidig søkende og intelligente heltinnen.

Det er antydninger til en underliggende kritikk og harselas av dagens absurde reality-TV hverdag, der snart alt er lov og skal vises i primetime, Stanley Tucci overbeviser som den overdrevne TV-verten som stiller alle de dumme spørsmålene og skal dramatisere alt. Samtidig er det fokus på det enorme gapet mellom den lille privilegerte overklassen og hvordan den holder nede det store flertallet av ”arbeidere”. Men det blir hengende igjen en flau smak i munnen, for er dette kun harselas og samfunnskritikk, når filmen i seg selv nettopp forsøker å lage god underholdning ut av drapsraidet??

Skuffende billedkvalitet med relativt dårlig fargemetning og en del blasse bakgrunner. Lydsporet leverer god kvalitet. På bonusfronten er det rikelig med bl.a. bakomfilm, intervjuer, stills, trailer og en interessant samtale med regissøren.

Fakta
  • Release: 18. august 2012
  • Regi: Gary Ross
  • Med: Jennifer Lawrence, Stanley Tucci, Wes Bentley, Willow Shields, Liam Hensworth, Elizabeth Banks
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 2:22 t.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Ny norsk stjerneregissør? Norsk debutregissør går rett til topps hos strømmegiganten.
Se Havfruen gjenoppstå! Nok en live spillefilm fra Walt Disneys rikholdige animasjonsskattkiste står på trappene.
And the Oscar Goes to... Ruben Östlund mottok i januar tre anerkjennende nominasjons-nikk fra Oscar-akademiet for Triangle of Sadness. I natt gikk han (og resten av Norden) slukøret hjem.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix annonserer premieredatoen for nok en dansk originalserier.
Gratulerer med kvinndagen! Vi hyller kvinnedagen - og gir deg i den anledning noen gode tips om fabelaktige serier og filmer med knallsterke kvinner!
Følg Lyd & Bilde