AnmeldelseRebecca

Visuelt lekker, men skuffende spenningsnerve

Netflix har produsert en visuelt lekker film, med vakre skuespillere, men spesielt skummel er remaken av thriller-klassikeren så visst ikke.
Karakter
Thriller
Rebecca
forfatter

Selveste thriller-legenden in persona, sir Alfred Hitchcock stod bak regien av Rebecca i 1940 – han hatet visstnok filmen. Nå forsøker Netflix seg med en remake av thriller-klassikeren.

 

Filmanuset er basert på romanen (ved samme navn) til Daphne Du Maurier, og er filmatisert utallige ganger, blant annet som TV-serie med Charles Dance i hovedrollen i 1997. Årets versjon legger seg handlingsmessig tett opp til Hitchcock-filmen, men mangler den snikende uhyggen og finessen til «Master of Suspense».

Som en stormende, romantisk, hvirvelvind sveiper den steinrike sjarmøren Maxim de Winter (Armie Hammer) den smånaive selskapspiken (Lily James) av banen under et ferieopphold i luksuriøse Monte Carlo. Etter å ha blitt utskjelt og nedverdiget av den arrogante sosietetskvinnen Mrs. Van Hopper (Ann «The Handmaid’s Tale» Dowd) tar livet hennes en helt annen retning når hun gifter seg med kaksen med sitt storslagne gods i England.

Rebecca (Foto: Netflix)

Men på det luksuriøse godset, «Manderley», handler alt om den avdøde ekskonen til Winters, den enestående Rebecca – og den nye Mrs. Winter befinner seg fullstendig i skyggen av sin «forgjenger», mens staben, med iskalde Mrs. Danvers (Kristin Scott Thomas) i spissen, aktivt motarbeider henne.

Ben Wheatley har laget en usedvanlig lekker film, der ikke minst tidskoloritten (slutten av 1930-tallet) er tatt på kornet, ned til minste moteriktige kostymedetalj, den herlige musikken og kvinners plass i samfunnet. Dramaturgien har innledningsvis en fin oppbygging der vi går fra en brennende romanse, til et dagligliv på det store godset som blir mer og mer uutholdelig for Mrs. Winters; der hun stadig avdekker nye hemmeligheter om sin innesluttede mann.

Rebecca (Foto: Netflix)

Dessverre får ikke alle de mørke hemmelighetene tid til å manifestere seg skikkelig, det er som om vi kun skraper i overflaten av den nærmest gotiske historien, med en stadig mer diabolsk Danvers, uten at vi får en tilfredsstillende forløsning.

REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA REBECCA
<
>
Rebecca (Foto: Netflix)

Lily James er elegant overbevisende som den fortvilte nye konen til den hemmelighetsfulle godsherren, mens sedvanlig gode Hammer her blir blodfattig og anonym – fullstendig mismatch med tanke på den storsjarmøren han skal spille. Selv den utrolig fascinerende karakteren Danvers blir nedtonet og bortimot uten brodd; noe som ikke er Scott Thomas skyld, men heller et manus og en regi som står litt i spagaten mellom gammel og ny tid, og nærmest (utilgivelig) unnlater å bruke et av romanens sterkeste drivende elementer, klasseforskjellen mellom nye Mrs. Winter og hennes mystiske brudgom.

Sjarmerende gjensyn Den livsbejaende gjengen i billedskjønt landskap, akkompagnert av fengende svenske poprytmer – i en sjarmerende gjenforening.

Rebecca blir langt fra den isende uhyggen som vi fikk i Wheatleys tidligere grøsser, Kill List, det virker som om han ikke helt klarer å bestemme seg for hva hans skal gjør med stoffet denne gangen, der resultatet ender opp i en visuell motefest uten særlig substans og spenning. Og det var vel ikke helt meningen med en klassisk grøsser?

Dette holder dessverre ikke til mer enn 3 veldig middelmådige stjerner. En film du gjerne kan hoppe over når du zapper deg hvileløst gjennom strømmejungelen i sofaen en sen og mørk høstkveld.

Rebecca (Foto: Netflix)

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 21. oktober 2020
  • Regi: Ben Wheatley
  • Med: Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas, Ann Dowd, Pippa Winslow, Lucy Russell, Bruno Paviot
  • Genre: Thriller
  • Land: UK/USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:01 t.
  • Karakter: 3
IMDB Rating
Rebecca (2020) 121min | Drama, Mystery, Romance | 21 October 2020 (USA) Summary: A young newlywed arrives at her husband's imposing family estate on a windswept English coast and finds herself battling the shadow of his first wife, Rebecca, whose legacy lives on in the house long after her death.
Countries: UK, USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.