: Modig

Blu-ray anmeldelse

Når det gjelder filmer fra geniene bak Disney/Pixar er vi blitt virkelig bortskjemt med teknisk briljante (alltid) mesterverk (stor sett), med Modig (Brave) setter selskapet nok en gang ny animasjonsteknisk standard – derfor ekstra synd at de ikke har gått noen ekstra runder med historien.

Karakter
Familie
Modig

På det skotske høylandet sitter den godslige Kong Fergus og hygger seg med god mat og drikke, sine jakthistorier og sin familie; en familie bestående av kone, to viltre tvillingsønner og den egenrådige rødtoppen Merida. Merida er i ferd med å bli en kvinne, og foreldrene forbereder hennes bryllup – uten hennes viten og vilje.

Modig går dermed rett inn i den dagsaktuelle debatten som raser rundt den forkastelige skikken med tvangsekteskap, noe som er modig gjort av Disney! Men når så vår unge, fyrige heltinne gjør sitt ungdomsopprør, med relativt store konsekvenser for sin mor, så dabber både dramaturgien og filmens nerve av. Animasjonen er utsøkt og nydelig i sitt flotte landskap og med noen elegante actionsekvenser (som sikkert kan bli i sterkeste laget for familiens aller yngste), og karakterene er fargerike i en historie ispedd en passe dose humor; men, det blir dessverre alt for forutsigbart og tidvis kjedelig.

Her åpnes ballet med et pang og en kontroversiell avgjørelse, som dessverre ikke følges opp, moralen ligger som et tykt, og alt for åpenbart, teppe over hele filmen, der alle skjønner at hovedpersonen må bli voksen og mindre egosentrisk – en tematikk som så til de grader var tilstede i Disneys Min bror bjørnen (2003). Modig er en visuell nytelse og så visst en opptur etter Biler, men fra Disney/Pixars første inntreden i den klassiske eventyrverden så har vi lov å forvente mer. Fire sterke stjerner!

I 3D ser filmen helt fantastisk ut! Billedkvaliteten er strålende, med sylskarpe kontraster, klare og knallsterke farger, og en dybde av en annen verden. Det heftige lydsporet (Tru HD 7.1) yter den actionspekkede filmen full respekt, med et meget presist surrsoundspor og masser av trøkk i dypbassen. På bonusfronten får vi bl.a. to gode kortfilmer, alternativ åpningsscene, stills, utelatte scener, kommentarspor og en rekke minidokumentarer – vi savner dog en grundig bakomfilm.

Fakta

  • Release: 5. desember 2012
  • Regi: Mark Andrews
  • Med: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters,      Robbie Coltrane, Kevin McKidd,
  • Genre: Familie
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 1:33 t

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Susanne Bier serverer et spennende, og vellaget, thrillerdrama på HBO.
14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.
The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.
Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».