: Modig

Blu-ray anmeldelse

Når det gjelder filmer fra geniene bak Disney/Pixar er vi blitt virkelig bortskjemt med teknisk briljante (alltid) mesterverk (stor sett), med Modig (Brave) setter selskapet nok en gang ny animasjonsteknisk standard – derfor ekstra synd at de ikke har gått noen ekstra runder med historien.
Karakter
Familie
Modig
Annonse
Annonse
forfatter

På det skotske høylandet sitter den godslige Kong Fergus og hygger seg med god mat og drikke, sine jakthistorier og sin familie; en familie bestående av kone, to viltre tvillingsønner og den egenrådige rødtoppen Merida. Merida er i ferd med å bli en kvinne, og foreldrene forbereder hennes bryllup – uten hennes viten og vilje.

Modig går dermed rett inn i den dagsaktuelle debatten som raser rundt den forkastelige skikken med tvangsekteskap, noe som er modig gjort av Disney! Men når så vår unge, fyrige heltinne gjør sitt ungdomsopprør, med relativt store konsekvenser for sin mor, så dabber både dramaturgien og filmens nerve av. Animasjonen er utsøkt og nydelig i sitt flotte landskap og med noen elegante actionsekvenser (som sikkert kan bli i sterkeste laget for familiens aller yngste), og karakterene er fargerike i en historie ispedd en passe dose humor; men, det blir dessverre alt for forutsigbart og tidvis kjedelig.

Her åpnes ballet med et pang og en kontroversiell avgjørelse, som dessverre ikke følges opp, moralen ligger som et tykt, og alt for åpenbart, teppe over hele filmen, der alle skjønner at hovedpersonen må bli voksen og mindre egosentrisk – en tematikk som så til de grader var tilstede i Disneys Min bror bjørnen (2003). Modig er en visuell nytelse og så visst en opptur etter Biler, men fra Disney/Pixars første inntreden i den klassiske eventyrverden så har vi lov å forvente mer. Fire sterke stjerner!

I 3D ser filmen helt fantastisk ut! Billedkvaliteten er strålende, med sylskarpe kontraster, klare og knallsterke farger, og en dybde av en annen verden. Det heftige lydsporet (Tru HD 7.1) yter den actionspekkede filmen full respekt, med et meget presist surrsoundspor og masser av trøkk i dypbassen. På bonusfronten får vi bl.a. to gode kortfilmer, alternativ åpningsscene, stills, utelatte scener, kommentarspor og en rekke minidokumentarer – vi savner dog en grundig bakomfilm.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 5. desember 2012
  • Regi: Mark Andrews
  • Med: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters,      Robbie Coltrane, Kevin McKidd,
  • Genre: Familie
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 1:33 t
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.