Indiana Jones og krystallhodeskallens rike

Anmeldelse

Konseptet Indiana Jones virker ganske slitent og oppbrukt nå, ikke bare fordi Harrison Ford er blitt mye eldre siden sist vi så ham i rollen. Denne gang omtales han da også i muntre former som gamlingen. Likevel, åpningen er morsom og setter håp om noe som kunne blitt bedre. Året er 1957, vi er i Nevada der hæren på et hemmelig felt prøvesprenger atombomber. Indy havner selvfølgelig midt i sentrum like før eksplosjonen, redder seg inn i et kjøleskap, som riktignok går i lufta, men likevel blir redningen.

Indiana Jones4 Reg.1-sht Norway
Vi er midt i den kalde krigen med kommunistforfølgelse, og hovedfienden er da også en sovjetisk hæravdeling med Cate Blanchett som uhyre farlig leder med blankt sverd. Etterpå går turen til Sør-Amerika der hun kjemper for makten over en krystallhodeskalle som russerne mener kan føre menneskene inn i en ny dimensjon, mens Indy og hans tre venner vil sette den på plass der den hører hjemme, inne i et mayatempel. Alt ender selvfølgelig i skrekk og gru for den vakre russiske fienden.

I forrige film hadde professor Indy følge med sin far, spilt av Sean Connery. Nå er far død, etter hvert får han riktignok følge av gamlekjæresten og hennes voksne sønn, pluss John Hurt, en professor som er blitt gal av hodeskallens makt.

Men som personer er de ganske kjedelig uttegnet fra manusforfatteren, selv om den unge mannen er laget som en slags Marlon Brando-kopi fra femtitallet. Her er selvfølgelig også mange henvisninger og prat om arkeologiske spissfindigheter av eventyrlig slag, masse action gjennom jungelen og hele tiden ekle truende kryp av forskjellig slag.

Farer truer rundt hver busk, ferden går nedover mektige fossefall, indianere skyter med giftpiler, og en hel tempelverden beveger seg i alle sammenføyninger bare man beveger på en enkel stein i muren. Underholdende og spennende hele veien uten stopp, det er bare det at vi har sett alt sammen før, her er ikke noe nytt. Men bevares, litt av et eventyr slik det skal være fra Hollywoods største eventyrgutter Lucas & Spielberg.

Vi gir filmen fire stjerner, lyd og bilde får seks. Ekstramaterialet med preproduksjonsfilm og historien rundt legenden som vender tilbake er heller ikke all verden. Fire stjerner. Også ute på Blu-ray!

Pål Bang-Hansen

 

Release: 5. november
Regi: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, John Hurt
Land: USA   År: 2008  Tid: 2:02 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.