: Indiana Jones og krystallhodeskallens rike

Anmeldelse

Konseptet Indiana Jones virker ganske slitent og oppbrukt nå, ikke bare fordi Harrison Ford er blitt mye eldre siden sist vi så ham i rollen. Denne gang omtales han da også i muntre former som gamlingen. Likevel, åpningen er morsom og setter håp om noe som kunne blitt bedre. Året er 1957, vi er i Nevada der hæren på et hemmelig felt prøvesprenger atombomber. Indy havner selvfølgelig midt i sentrum like før eksplosjonen, redder seg inn i et kjøleskap, som riktignok går i lufta, men likevel blir redningen.

Karakter
Indiana Jones og krystallhodeskallens rike

Indiana Jones4 Reg.1-sht Norway
Vi er midt i den kalde krigen med kommunistforfølgelse, og hovedfienden er da også en sovjetisk hæravdeling med Cate Blanchett som uhyre farlig leder med blankt sverd. Etterpå går turen til Sør-Amerika der hun kjemper for makten over en krystallhodeskalle som russerne mener kan føre menneskene inn i en ny dimensjon, mens Indy og hans tre venner vil sette den på plass der den hører hjemme, inne i et mayatempel. Alt ender selvfølgelig i skrekk og gru for den vakre russiske fienden.

I forrige film hadde professor Indy følge med sin far, spilt av Sean Connery. Nå er far død, etter hvert får han riktignok følge av gamlekjæresten og hennes voksne sønn, pluss John Hurt, en professor som er blitt gal av hodeskallens makt.

Men som personer er de ganske kjedelig uttegnet fra manusforfatteren, selv om den unge mannen er laget som en slags Marlon Brando-kopi fra femtitallet. Her er selvfølgelig også mange henvisninger og prat om arkeologiske spissfindigheter av eventyrlig slag, masse action gjennom jungelen og hele tiden ekle truende kryp av forskjellig slag.

Farer truer rundt hver busk, ferden går nedover mektige fossefall, indianere skyter med giftpiler, og en hel tempelverden beveger seg i alle sammenføyninger bare man beveger på en enkel stein i muren. Underholdende og spennende hele veien uten stopp, det er bare det at vi har sett alt sammen før, her er ikke noe nytt. Men bevares, litt av et eventyr slik det skal være fra Hollywoods største eventyrgutter Lucas & Spielberg.

Vi gir filmen fire stjerner, lyd og bilde får seks. Ekstramaterialet med preproduksjonsfilm og historien rundt legenden som vender tilbake er heller ikke all verden. Fire stjerner. Også ute på Blu-ray!

Pål Bang-Hansen

 

Release: 5. november
Regi: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, John Hurt
Land: USA   År: 2008  Tid: 2:02 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.
Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.
HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Amerikanerne forsøker å gjenskape magien fra Braveheart – og krasjlander.