TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Vi kårer Årets hederspris: Dynaudio

Danes don’t lie

Dynaudio har siden 1977 laget kompromissløse høyttalere, Made In Jylland.

forfatter
Publisert 05.11.21 - 12:00

Danmark er et lite, flatt land uten kneisende fjell. Men på hi-fi-verdenskartet rager det opp i landskapet. Og en av de mest kjente produsentene er Dynaudio, som er anerkjent over hele verden.

Dynaudio lager noen av de aller beste stuehøyttalere i den tunge high-end-klassen – blant dem Confidence 60, som er noe av det beste vi har hørt. Men de er minst like berømte for studiomonitorer til den profesjonelle lydverdenen. Mer enn 10.000 lydstudioer verden rundt bruker Dynaudios høyttalere til miksing. Blant de mest prominente er Abbey Road og BBC.

Dynaudio ble stiftet i 1977 av tidligere ansatte fra Scan-Speak. Selskapet markerte seg med egenutviklede og -produserte høyttalerenheter. Blant de første produktene var den 28 mm diskantdomen D-28 som i en sterk videreutviklet form lever videre i selskapets konstruksjoner i dag.

Siden fulgte kabinetter i fornem møbelfinish. Og i en design som vakte oppmerksomhet fordi enhetene var plassert «omvendt» – med diskanten nederst og bassenheten øverst. Ikke for å lage en frekk design, men fordi det låt riktigst på den måten!

I 2014 ble Dynaudio kjøpt opp av kinesiske GoerTek. I motsetning til hva man kunne ha fryktet, flyttet ikke kineserne produksjonen til Kina for å spare penger. Tvert imot er fabrikken i Skanderborg blitt utbygget. Og det er senere blitt investert store millionbeløp i å bygge opp en utviklingsavdeling i verdensklasse. I det kjempestore terningformede Saturn-målerommet, som måler 15 meter på hvert ledd, kan det på kort tid utføres omfattende målinger av alle aspekter av en høyttaler.

Dynaudio var blant de første hi-fi-produsentene til å kaste seg over høyttalere til biler. Selskapet har levert lyd til Volkswagens beste modeller i 20 år. Også Volvo og Bugatti har hatt lydsystemer fra Skanderborg. Utviklingen av billyd skjer i den dypeste hemmelighet. Når man som journalist besøker Dynaudio-fabrikken, er det alltid områder av fabrikken hvor biler står tildekket, og hvor man ikke må ta bilder.

Også datamaskinfolket har nytt godt av Dynaudios ekspertise. Gamingmaskiner fra MSI har i årevis fått lyden optimert hos Dynaudio.

Den årtier lange kampen for å bygge høyttalere uten kompromisser, og den verdensomspennende suksessen som folkene i Skanderborg har oppnådd, er begrunnelsen for at Dynaudio i år mottar Lyd & Bildes hederspris.

Vi sier gratulerer – og gleder oss til å se hva de finner på i fremtiden.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

 

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend