Vi kårer: Årets hederspris: Dynaudio

Danes don’t lie

Dynaudio har siden 1977 laget kompromissløse høyttalere, Made In Jylland.

Publisert 01.11.21 - 12:00
Årets hederspris: Dynaudio
John Hvidlykke

Danmark er et lite, flatt land uten kneisende fjell. Men på hi-fi-verdenskartet rager det opp i landskapet. Og en av de mest kjente produsentene er Dynaudio, som er anerkjent over hele verden.

Dynaudio lager noen av de aller beste stuehøyttalere i den tunge high-end-klassen – blant dem Confidence 60, som er noe av det beste vi har hørt. Men de er minst like berømte for studiomonitorer til den profesjonelle lydverdenen. Mer enn 10.000 lydstudioer verden rundt bruker Dynaudios høyttalere til miksing. Blant de mest prominente er Abbey Road og BBC.

Dynaudio ble stiftet i 1977 av tidligere ansatte fra Scan-Speak. Selskapet markerte seg med egenutviklede og -produserte høyttalerenheter. Blant de første produktene var den 28 mm diskantdomen D-28 som i en sterk videreutviklet form lever videre i selskapets konstruksjoner i dag.

Siden fulgte kabinetter i fornem møbelfinish. Og i en design som vakte oppmerksomhet fordi enhetene var plassert “omvendt” – med diskanten nederst og bassenheten øverst. Ikke for å lage en frekk design, men fordi det låt riktigst på den måten!

I 2014 ble Dynaudio kjøpt opp av kinesiske GoerTek. I motsetning til hva man kunne ha fryktet, flyttet ikke kineserne produksjonen til Kina for å spare penger. Tvert imot er fabrikken i Skanderborg blitt utbygget. Og det er senere blitt investert store millionbeløp i å bygge opp en utviklingsavdeling i verdensklasse. I det kjempestore terningformede Saturn-målerommet, som måler 15 meter på hvert ledd, kan det på kort tid utføres omfattende målinger av alle aspekter av en høyttaler.

Dynaudio var blant de første hi-fi-produsentene til å kaste seg over høyttalere til biler. Selskapet har levert lyd til Volkswagens beste modeller i 20 år. Også Volvo og Bugatti har hatt lydsystemer fra Skanderborg. Utviklingen av billyd skjer i den dypeste hemmelighet. Når man som journalist besøker Dynaudio-fabrikken, er det alltid områder av fabrikken hvor biler står tildekket, og hvor man ikke må ta bilder.

Også datamaskinfolket har nytt godt av Dynaudios ekspertise. Gamingmaskiner fra MSI har i årevis fått lyden optimert hos Dynaudio.

Den årtier lange kampen for å bygge høyttalere uten kompromisser, og den verdensomspennende suksessen som folkene i Skanderborg har oppnådd, er begrunnelsen for at Dynaudio i år mottar Lyd & Bildes hederspris.

Vi sier gratulerer – og gleder oss til å se hva de finner på i fremtiden.

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Drivende god platespiller

Perfekt komposisjon

Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow!

Scroll to Top