Vi kårer: Årets hederspris 2022: Electrocompaniet

Årets hederspris 2022

Electrocompaniets snart 50 år lange historie er full av legendariske produkter.

Publisert 01.11.22 - 12:07
Årets hederspris 2022: Electrocompaniet
Lasse Svendsen

Per Abrahamsen, som grunnla Electrocompaniet i 1972 i et lite monteringsverksted, hadde allerede hatt sine 15 Minutes of Fame med bandet Mojo Blues. Som føk inn på hitlistene i 1966.  

Lite ante han, at monteringsverkstedet og høyttalerimporten, han drev med, skulle bli verdenskjent for sine svært vellydende forsterkere. Men historien har det som kjent med å ta sine egne veier, og Electrocompaniet skulle snart bli Norges mest kjente hi-fi-merkevare. 

I 1973 deltar Svein Erik Børja som jobbet i NRK, på en AES-konferanse i Rotterdam, hvor Matti Otala og Jan Lohstroh presenterte hvordan Transient Intermodulation (TIM), påvirket forsterkere.

Børja, som hadde produsert Mojo Blues plater og kjente Per Abrahamsen, ble begeistret for presentasjonen og hvordan det lød under demonstrasjonen til Otala og Lohstroh. Tilbake i Norge viste Børja tegningene til Nils Jørgen Kjærnet i Nera, og sammen med Per Abrahamsen bygget de to prototyper som lød så bra at de laget en liten serie med 10 forsterkere.

Den første Electrocompaniet-forsterkeren – The 2 Channel Audio Preamplifier – hadde sett dagens lys.

Hederspris I

Senere kom Terje Sandstrøm inn i Electrocompaniet, og sammen med Per Abrahamsen startet utviklingen av det som siden ble kjent som The 2 Channel Audio Power Amplifier. Den først internasjonale testen av forsterkeren ble trykket i The Audio Critic, som konkluderte med at; – Denne tror vi er verdens mest vellydende forsterker.

Resten er som man sier, historie.

Electrocompaniets berømmelse ble ytterligere sementert med flere overstrømmende tester. Da Quincy Jones og Michaels Jacksons studioingeniør Bruce Swedien, omfavnet Electrocompaniets forsterkere til studiobruk på 90-tallet, fikk Electrocompaniet et internasjonalt anerkjent navn som fremdeles klinger godt in audiofile ører verden over.

I dag har Electrocompaniet etter flere eierskifter, gått tilbake til røttene og produserer – i tillegg til stuevennlige strømmehøyttalere – forsterkere i Classic-serien i Norge. Den nyeste heter AW 800 M, og er en ny 800 W kraftig mono effektforsterker, helt i Electrocompaniets ånd, og er en naturlig evolusjon av 50 års erfaring med forsterkere i verdensklasse.

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Perfekt komposisjon

Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow!

JBL fremmer musikken og senker støyen

Scroll to Top