TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Årets hederspris 2022: Electrocompaniet

Årets hederspris 2022

Electrocompaniets snart 50 år lange historie er full av legendariske produkter.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:07

Per Abrahamsen, som grunnla Electrocompaniet i 1972 i et lite monteringsverksted, hadde allerede hatt sine 15 Minutes of Fame med bandet Mojo Blues. Som føk inn på hitlistene i 1966.  

Lite ante han, at monteringsverkstedet og høyttalerimporten, han drev med, skulle bli verdenskjent for sine svært vellydende forsterkere. Men historien har det som kjent med å ta sine egne veier, og Electrocompaniet skulle snart bli Norges mest kjente hi-fi-merkevare. 

I 1973 deltar Svein Erik Børja som jobbet i NRK, på en AES-konferanse i Rotterdam, hvor Matti Otala og Jan Lohstroh presenterte hvordan Transient Intermodulation (TIM), påvirket forsterkere.

Børja, som hadde produsert Mojo Blues plater og kjente Per Abrahamsen, ble begeistret for presentasjonen og hvordan det lød under demonstrasjonen til Otala og Lohstroh. Tilbake i Norge viste Børja tegningene til Nils Jørgen Kjærnet i Nera, og sammen med Per Abrahamsen bygget de to prototyper som lød så bra at de laget en liten serie med 10 forsterkere.

Den første Electrocompaniet-forsterkeren – The 2 Channel Audio Preamplifier – hadde sett dagens lys.

Hederspris I

Senere kom Terje Sandstrøm inn i Electrocompaniet, og sammen med Per Abrahamsen startet utviklingen av det som siden ble kjent som The 2 Channel Audio Power Amplifier. Den først internasjonale testen av forsterkeren ble trykket i The Audio Critic, som konkluderte med at; – Denne tror vi er verdens mest vellydende forsterker.

Resten er som man sier, historie.

Electrocompaniets berømmelse ble ytterligere sementert med flere overstrømmende tester. Da Quincy Jones og Michaels Jacksons studioingeniør Bruce Swedien, omfavnet Electrocompaniets forsterkere til studiobruk på 90-tallet, fikk Electrocompaniet et internasjonalt anerkjent navn som fremdeles klinger godt in audiofile ører verden over.

I dag har Electrocompaniet etter flere eierskifter, gått tilbake til røttene og produserer – i tillegg til stuevennlige strømmehøyttalere – forsterkere i Classic-serien i Norge. Den nyeste heter AW 800 M, og er en ny 800 W kraftig mono effektforsterker, helt i Electrocompaniets ånd, og er en naturlig evolusjon av 50 års erfaring med forsterkere i verdensklasse.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde