Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer: Samsung OLED S95B

QD-OLED – det beste av to verdener?

Samsungs første QD-OLED TV er en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er.

Publisert 01.11.22 - 12:00
Samsung OLED S95B

Mest populære tester

Nyhet
Har du stor nok yacht, har du plass til god lyd.
Nyhet
Sesong 3 av The Kardashians får Disney+-premiere i mai - nå er traileren her.
Nyhet
Den heftige 7-seteren Kia EV9 har plass til voksne i alle sine seter. Den kommer hit etter sommeren.
Audun Hage

Selv om Samsung har vist frem OLED-TV ved tidligere anledninger, fikk vi aldri se disse som ferdige produksjonsmodeller. S95B er derfor den første modellen du faktisk kan kjøpe her i Norden!

Den bruker et splitter nytt QD-OLED bildepanel, og i tillegg får du omtrent alt produsenten har å by på av smarte finesser, i en sylslank innpakning.

Hva er QD-OLED?

QD-OLED skiller seg fra den vanlige OLED-teknikken, i måten bildepanelet er oppbygd på. I stedet for å sende hvitt lys gjennom et fargefilter, brukes en blå lyskilde og kvanteprikker (Quantum Dots) til å gjengi primærfargene rød, grønn og blå.

Kvanteprikkene gjør QD-OLED i stand til å gjengi enda sterkere og klarere fargenyanser med høyere lysstyrke. S95B kliner til med en saftig og nyansert fargegjengivelse, som går utenpå det meste vi har sett!

Gjengivelsen av primærfargene er imponerende intense, og får testbildene av natur, dyr og planter til å ”poppe” ut av skjermen. Ikke nok med det: Fargene ser like ut enten vi betrakter skjermen rett forfra eller skrått fra siden, da innsynsvinkelen er imponerende bred.

Spesiell pikselstruktur

De nye QD-OLED-panelene har en særegen pikselstruktur. Subpikslene for rødt, grønt og blått er arrangert på en måte som gir litt rare ”mønstereffekter” på en del bildeinnhold, grafikk og tekst.

Dette fenomenet er først og fremst merkbart når man sitter tett inntil skjermen, og neppe noe vil man henge seg opp i på vanlig seeravstand (2-3 meter). Samtidig er det verdt å være klar over, spesielt dersom man skal bruke skjermen mye til gaming eller som PC-monitor til videoredigering.

Konklusjon

QD-OLED teknologien er ennå ung, men viser svært lovende takter, og tilbyr noe av det beste fra både OLED og LCD i en og samme panelteknologi. Og er definitivt noe vi kan forvente oss mer av i fremtiden.

QD-OLED panelene leveres av Samsung Display, og brukes i TV-sammenheng av både Samsung Electronics og Sony. De finnes foreløpig bare i et begrenset utvalg av skjermstørrelser (55”/65”) men vi kan nok forvente oss større paneler til neste år.

Når alt kommer til alt, er Samsung S95B en glimrende TV, og som representant for QD-OLED, er den en velfortjent vinner av årets TV-innovasjon!

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top