Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Samsung Q90R

Brutal bildemaskin!

Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

Samsung har lenge vært en av trendsetterne når det kommer til TV-teknologi, design og brukervennlighet. Fjorårets introduksjon av TV med 8K-oppløsning var et godt eksempel på det. Utviklingen går imidlertid fort, og nå er det splitter nye 2019-modeller som gjelder!

Samsung sverger som kjent til Android på mobilfronten, men til TV har de utviklet deres eget operativsystem (Tizen). Dette gir dem full kontroll over brukeropplevelsen, som etter vår mening er en av de beste på TV-fronten. Menysystemet er veldig raskt og oversiktlig, samtidig som det byr på et bredt app-utvalg. Her finner du alt fra kjente streamingtjenester som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay m.fl., til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret seg Apples nye streamingtjeneste TV+.

Bildekvalitet

Samsung fikk til mye riktig med fjorårets toppmodell og gullvinner, Q9FN. De har imidlertid gjort store endringer i år: Q90R har både fått nytt bildepanel og ny videoprosessor, der målet har vært å forbedre innsynsvinkelen og svartnivået ytterligere. Ved hjelp av direkte LED-baklys delt inn i hundrevis av soner, ulike filterteknikker og avansert bildebehandling, har Samsung greid å trylle frem et bilde som nærmer seg, eller til og med overgår OLED på enkelte områder.

Suverent svartnivå, lite refleksjoner – og bredere innsynsvinkel

Fjorårets Q9FN modell kom litt til kort mot OLED-skjermene når det gjaldt ren og skjær dybde i bildet. Men på dette området har årets Samsung-modell fått et kraftig løft. Mørke deler av bildet er bokstavelig talt kullsorte, og best av alt – det lar seg nesten ikke påvirke av lysere partier i det hele tatt! Baklyset fremstår så presist og finmasket, at man lett kan tro det er en OLED man ser på.

Ikke bare det: Fordi Samsung-skjermen har et matt/diffuserende frontglass som reflekterer veldig lite lys, unngår man sjenerende speilbilder av rommet. Dette gjør at man i mange tilfeller faktisk ser FLERE detaljer i mørkt enn OLED-en.

Annonse

Innsynsvinkelen har også blitt betraktelig bedre – faktisk den beste vi har sett fra denne typen VA LCD-skjermer noensinne. Mens forgjenger Q9FN fikk litt utvaskede farger sett fra siden, greier Q90R å bevare fargene og kontrasten nærmest upåvirket, selv når vi ser den fra skarp vinkel.

Konklusjon

Samsung har på imponerende vis lykkes med å forbedre de viktigste ankepunktene ved fjorårets QLED-toppmodell. Både svartnivået og innsynsvinkelen er kraftig forbedret, til et punkt hvor man skal være god for å skille QLED fra OLED i mange tilfeller! Q90R har også en matt, ikke-reflekterende skjermoverflate, kombinert med kraftig lysstyrke som gjør dette til en optimal ”allround-TV” for mange typer innhold og seerforhold. Q90R er rett og slett ”the one to beat”! AH

Annonse
<
>
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.