Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

DS Audio DS-002

Lysende vinylklang

Man skulle ikke tro det var mulig å revolusjonere vinylavspillingen. Det er tross at bare en mikroskopisk stein som skal dras gjennom plogfurer av vinyl, og så kommer det lyd ut av høyttalerne.[notdevice]

[/notdevice]

Det er klart, en ekstra skarp stein kommer dypere og kan gi bedre lyd og mindre knitring, men prinsippet er det samme.

Bortsett fra når det ikke er det.

Laser og lys har vært prøvd tidligere, uten suksess. Men i Japan – hvor ellers – børstet en gjeng ingeniører nylig støvet av en Toshiba-oppfinnelse fra 70-tallet: En optisk pickup.

Annonse

Resultatet er Digital Stream Corporation, forkortet til DS Audio, og produktet er en moderne utgave av Toshibas optiske pickup, C-100 P.

DS Audio DS-002 er slett ikke billig, men den leveres med et tilpasset phonotrinn, så den utgiften sparer man. Men det er lyden den magnetløse konstruksjonen leverer, som likevel gjør den verdt hver krone.

Annonse

I den ene enden av nålearmen sitter en skarp Shibata-slipning, i den andre enden brukes optisk avlesning i stedet for bevegelige magneter eller spoler. Det frigjør masse, demper friksjon og fjerner magnetisk flux, til fordel for en fotosensor som registrerer lyset fra en LED.

Lys veier som kjent ingenting, og har heller ingen friksjon. Det gir lavere forvrengning, raskere dynamikk og bedre sporingsegenskaper.

Det høres. Klangen er silkemyk, fokusert og enormt detaljert. Det er som om en gardin er trukket fra, for vokaler, instrumenter og atmosfæren på opptakene kommer ekstremt god frem i lydbildet.

Bassen er bunnsolid, stram som et trommeskinn, og det er en sjokkartet mengde med klang i lydbildet.

Lyden fra den optiske konstruksjonen er intet mindre enn oppsiktsvekkende god. Revolusjonerende god. LS

picture1
<
>
(Foto: Produsenten)
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.