Mange klarer seg fint med kameraet på mobilen, men et kamera gir alltid bedre bilder, og for entusiastene er kameraet den beste løsningen.
Men hvilket kamera? Svaret er at det kommer an på hva det skal brukes til og kravene man har til egenskaper, bildekvalitet, størrelse og pris.
Grovt sett kan man dele markedet inn i to hovedkategorier; kompaktkameraer og systemkameraer. Innenfor de kategoriene finnes det flere veier å velge, her skal vi ta for oss de viktigste.
Kompaktkamera
De fargerike kompaktkameraene som møtte en i butikkhyllene, er nesten borte fra markedet. Tilbake står tre kameratyper: De vanntette som kan snorkles med, superzoomkameraene med mer enn 10 x zoom, og high-end kompaktene. De vanntette er best egnet for de som trenger et robust kamera, som også tåler vann, men små bildebrikker, enkelt optikk, gjør at det er ikke her den beste bildekvaliteten finnes. De mest kjente i denne klassen er Canon, Nikon, Olympus, Sony og Panasonic.
Priser fra 3.000 – 10.000 kr.
Egnet til: Hverdagsbildene, ferier, turer og vannsport.
Superzoomkamera
Det gjør den heller ikke blant superzoomkameraene, som egentlig er for store til å kalles kompaktkameraer. Men de har gjerne 24-240mm eller 24-600mm zoom, som er perfekt for fugletitting, dyreliv, men også landskap. Merk at så mye zoom kan gi mykere skarphet, og dårligere lysstyrke, og er mindre egnet til fotografering i lite lys. De beste superzoomkameraene heter gjerne Panasonic, Sony eller Leica.
Priser fra 10.000 – 20.000 kr.
Egnet til: Dyreliv, landskap, skog og mark.
High-end kompaktkamera
De beste kompaktkameraene koster minst like mye som et systemkamera. Her får du ikke mye zoom, kanskje bare 24-120mm, og ingen mulighet til å bytte objektiver. Bildebrikkene er minst 1-tommer store, men det finnes high-end kompakter med microfourthirds- (MFT) eller APS-C-format, som gir minst like bra om ikke bedre bildekvalitet enn mange systemkameraer. I denne klassen får man mange av de samme funksjonene som i systemkameraer, og teknikken er gjerne hentet fra påkostede systemkameraer. Det vises på bildekvaliteten, som er skarpere og mer detaljrik enn på de rimeligere kompaktkameraene. Canon og Sony lager de minste high-end kompaktkameraene, mens Fujifilm, Panasonic og Leica lager de beste.
Priser fra 10.000 – 50.000 kr.
Egnet til: Kresne fotografer på reise, gatefoto, allround og video.
Systemkamera
De større og dyrere systemkameraene leverer den beste bildekvaliteten. Systemkameraet er nemlig det beste valget både for viderekomne hobbyfotografer, og de som vil lære seg fotografering fra grunnen av. Utskiftbar optikk, stor og skarp søker, autofokus og skuddtakt som henger med de raskeste bevegelsene, og i noen tilfeller værtetting som er praktisk for landskap- og dyrefotografering. Husk at våre tester viser større forskjeller på ytelse som skuddtakt, autofokus, videoegenskaper og optikk, enn på teknisk bildekvalitet. Derfor handler det i første rekke om å finne det beste kameraet for ditt behov. Systemkameraer lages av alle de kjente produsentene.
Priser fra 5.000 kr.
Egnet til: Allround, bryllupsfoto, sport for de raskeste, reiser for de minste.
De minste systemkameraene
De minste og letteste systemkameraene er MFT-kameraene fra Olympus og Panasonic. De har mindre bildebrikker enn de andre, noe som gjør kameraene små og hendige. Det samme gjelder for objektivene som kan lages mindre, og det gir svært reisevennlige kameraer. Med innebygget bildestabilisator, høy skuddtakt og 4K-video, er MFT-kameraene nesten de perfekte allroundkameraene. Se etter Olympus OM-D og Panasonic Lumix G.
Priser fra 7.000 – 35.000 kr.
Egnet til: Allround, sport, dyreliv, video, reiser, gatefoto.
De minste speilrefleksene
Går man opp en størrelse, heter bildeformatet APS-C. De har større bildeflate enn MFT. I noen tilfeller kan det gi bedre støyegenskaper i lite lys. Her er også speilrefleksene inkludert, selv om det blir færre av dem i markedet. De beste speilrefleksene i denne klassen står det alltid Canon eller Nikon på, og utvalget av objektiver og tilbehør er enormt. Her varierer utvalget fra enkle nybegynnerkameraer, til svinedyre proffkameraer med større fullformat bildebrikker i 24 x 36mm format.
Priser fra 5.000 – 10.000 kr.
Egnet til: Nybegynnere, allround, hverdagsbildene.
Speilløse med APS-C-format
De beste speilløse kameraene i APS-C- formatet, kommer fra Leica, Canon, Sony og Fujifilm, og sistnevnte har et stort forsprang i utvalg både av kameraer og objektiver. Her finner både nybegynnere og viderekomne kameraer som passer perfekt. Disse kameraene er raskere og mer anvendelig enn mange speilreflekskameraer, og er et godt valg for de som vil ha høyest mulig bildekvalitet, i et kamera som er minst mulig.
Priser fra 10.000 – 25.000 kr.
Egnet til: Nybegynnere, viderekomne, allround, hverdagsbildene, bryllupsfoto, portrett, landskap, sport, video.
Fullformatkameraer
De nye, speilløse og avanserte fullformatkameraene, har like stor bildebrikke som det gamle filmformatet på analoge – og digitale – fullformat speilreflekskameraer. De fleste kameraene i denne klassen er rettet mot viderekomne og proffotografer. Så langt er ikke utvalget av objektiver og tilbehør særlig stort, og kameraene krever mer av fotografen for at bildene skal bli så bra som mulig. De fire viktigste produsentene i denne klassen er Sony, Panasonic, Nikon og Canon, men Leica (SL) må også nevnes.
Priser fra 15.000 – 70.000 kr.
Egnet til: Landskap, portrett, reportasje, studio, video, sport.
Mellomformatkameraer
Historisk sett har dette formatet vært forbeholdt studiofotografene, men selv med bildebrikker på 44 x 33mm, er de digitale mellomformatkameraene relativt kompakte. Dermed kan man ta de med ut på location, på reise, i skog og mark, og egentlig hvor som helst, siden de ikke er stort større enn et speilreflekskamera i proffklassen. Mellomformat er definitivt for folk som vet hva de gjør, det er kostbart og har begrensninger som de små fullformatkameraene ikke har. Fokushastighet og skuddtakt f.eks. De viktigste i denne klassen er Fujifilm, Hasselblad, Phase One og Pentax.
Priser fra 50.000 kr og oppover.
Egnet til: Studio, landskap, portrett, mote, reklame.
Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2019.