TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Gnistrende spillopplevelse

Den store Asus-skjermens OLED-panel gir den beste gaming-opplevelsen vi har hatt.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:00

ROG Swift OLED PG42UQ er en heftig og stor 42-tommers OLED-skjerm. Panelet er av typen WOLED fra LG Display, hvor W-en stor for White. Kort fortalt brukes hvite subpiksler, som brytes opp i rød, grønn og blå gjennom et fargefilter. En fjerde hvit subpiksel får lov å være nettopp hvit, for å få tilbake noe av lyset som går tapt gjennom fargefilteret.

Fordelen er perfekt svart, fordi hver piksel er sitt eget lys. WOLED-teknologien er i tillegg mye rimeligere enn RGB-OLED, hvor hver subpiksel i tillegg er sin egen farge og dermed ikke trenger fargefilter.

Flikkerfritt bilde

Skjermfrekvensen kan overklokkes til 138 Hz, eller velg rett og slett 120 Hz ut fra skjermkortet.

Skjermen støtter G-Sync for flikkerfritt bilde med variabel frekvens. HDR har den også, for ekstra trøkk i høylys og stort fargerom. OLED har litt begrenset lysstyrke i forhold til LCD, og vi ser her 435 nits (cd/m2) maks og 135 nits med full lysttyrke over hele skjermen.

Fantastisk spillopplevelse

Selv om det finnes spillskjermer med høyere bildefrekvens, er 120-138 Hz nok til å gi en flytende følelse når man panorerer rundt i førstepersonsspill som Halo Infinite eller kjører racerbil i Forza Horizon 5.

Fargene er eksemplariske i sRGB bildemodus, forhåndskalibrert med stor nøyaktighet for en spillskjerm å være (1,43 Delta E i fargerommet og 2,23 på gråskalaen). I så måte kan den faktisk også brukes til bildebehandling.

Bildet smeller virkelig, med perfekt svartnivå! Farger, kontrast, alt sitter! Og den matte overflaten tåler i større grad støv og flekker, og gir lite gjenskinn fra rommet, enn om den var blank.

Skjermen er likevel ikke vårt førstevalg til kontorarbeid, da WOLED-pikselstrukturen gjør at skrift ikke oppfattes som helt skarp, i tillegg til en utfordring med at lyset dimmes med ved statiske, lyse bakgrunner.

Like fullt er dette den beste gamingskjermen vi så langt har testet!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde