I min barndomsby het den lokale pizzeriaen Etna. Den var drevet av italienere, og på vinduene var det en strektegning av vulkanen på Sicilia som de hadde oppkalt stedet etter. Hvis man ville ha en skikkelig, ekte pizza med vedfyrt smak, var det der man måtte gå.
Witts serie av pizzaovner har også fått navnet Etna, som må man tro også er oppkalt etter Europas største vulkan. Og pizzaene kommer som utgangspunkt med den samme garantien. Med det unntaket at pizzaene, i hvert fall hos denne testfamilien, fikk et litt mer ujevnt utrykk. Men det skyldes nok mer bakernes manglende faglighet enn pizzaovnens kvalitet.

Avansert pizzaovn
Normalt er det ting som brennerne, pizzastenens diameter, og om den bruker gass eller elektrisitet (eller ved), som er det vi snakker om når det handler om pizzaovner. Men i dette tilfellet sitter det mest interessante utenfor og under selve ovnen.
For control i pizzaovnens navn henviser til den lille genialiteten en 4,3” LCD- touch-skjermen, hvor du både kan følge med på hvor varm henholdsvis ovnen og stenen er, og velge programmer som baker pizzaene etter spesielle tradisjoner.
Programmet New York har de laveste temperaturene, som skyldes den amerikanske tradisjonen med å ha en tykkere bunn. Liker du pizza som tangerer deep pan, er New York-programmet veien å gå.
I denne husstanden er det nettopp denne typen pizza vi foretrekker, og når vi tester programmet, får vi lekre gjennombakte pizzaer som hever flott. Stenens temperatur er like under 300 grader mens vi baker.

Vi tar pizzaene ut når de er hevet opp og toppen har fått sorte flekker, men selv om deigen er gjennombakt, kunne vi godt tenkt oss at den ble litt sprøere og mer lysebrun i bunnen. En ulempe ved det kompakte ovnsrommet, vurderer vi.
Da vi skiftet fra New York-programmet til Napoli, som er beregnet til pizzaer med helt tynn bunn, virket det som om ovnen har vanskelig for å skru skikkelig opp temperaturen. Stenen fortsetter å være rundt de 300 gradene, og stiger bare langsomt. Vår erfaring er altså at det ikke er en fordel å skifte mellom programmene.
Men ovnen kan lett nok bli varm nok til å fyre opp under Napoli-pizzaene. Kvelden etter baker vi pizzaer ved en stentemperatur på over 400 grader, og her blir bunnen perfekt sprø. Men følg nøye med, for det går virkelig raskt før pizzaene er ferdigbakt. Selv uttaler Witt at det tar halvannet minutt, og det stemmer nok.

Roterende letthet
Har du også sett profesjonelle (og ikke fullt så profesjonelle) pizzabakere stikke pizzaspaden inn i ovnen og snu pizzaen så den kan bli bakt helt jevnt?
Det er logikk for burhøns at en brenner- eller gassfyrt pizzaovn selvfølgelig ikke baker pizzaen helt jevnt fordi varmen er konsentrert der det er flammer. Derfor er oppfinnelsen med roterende pizzasten ikke mindre enn genial. Men ikke bare fordi pizzaen blir jevnt bakt (hvis du ellers klarer å plassere den midt på stenen – det krever litt øvelse), men også fordi du jo faktisk får utsikt til hele pizzaen når den dreier rundt. En meget verdsatt funksjon ettersom ovnsrommet bare er rundt 15 centimeter høyt på det høyeste stedet.
Stenens diameter gir mulighet for å bake 16” pizzaer, noe som tilsvarer 40 centimeter. Klassisk pizzeria-størrelse. Men er du en uerfaren baker, kan du med fordel starte med å bake mindre pizzaer, fordi de dermed får avstand fra brennerne og ikke så lett blir sorte i kanten.

Booster under stenen
Akkurat som roterende pizzasten er også ekstra booster-brennere et tiltak som er kommet inn på pizzaovnsmarkedet de senere årene.
Ideen er intet mindre enn fantastisk. For med varmen fra gassbrennerne konsentrert rundt langs kanten av ovnen i en u-form, har vi tidligere testet pizzaovner som brente pizzaene i kanten før deigen var helt ferdigbakt i midten. Med mindre deigen er papirtynn, selvfølgelig, men det gjør ikke akkurat øvelsen med å få pizzaen inn og ut av ovnen lettere for amatørbakeren.
Booster-brenneren i Witt Etna Rotante Control er umulig å se, og man kan derfor bli i tvil om den overhodet er tent. Men samtlige pizzaer vi bakte i ovnen, var helt gjennombakte, og de hevet også virkelig fint, noe som er et tegn på at boosteren virker.
Kunsten er å gjøre bakingen jevn, og her er booster-brenneren helt avgjørende. Vi vil alltid velge en pizzaovn med denne ekstra featuren.

Konklusjon
De fleste bruker pizzaovnene sine spesielt om sommeren, men grunnet omstendighetene testet vi denne ovnen på kjølige høstkvelder, og det hadde sin egen helt spesielle sjarm å bake pizzaer i skumringen, hvor strålevarmen fra ovnen virkelig kan merkes. Å komme inn fra kulden med en brennvarm pizza på spaden er noe man blir litt lykkelig av.
Witt Etna Rotante Control er en fremragende pizzaovn, både sommer og resten av året, fordi den tar hånd om mange av de utfordringene man har som ikke-profesjonell pizzabaker. Den roterende stenen og booster-brenneren gjør sitt, men spesielt displayet med angivelse av temperatur på både sten og i ovnsrommet blir vanskelig å unnvære når man først har prøvd det.
Programmene er til god hjelp underveis, men som med så mye annet av den typen er det et spørsmål om temperament, evner og selvtillit om man foretrekker å kjøre manuelt eller følge programmene.
 
 Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
Høst tilbud - 4 uker 4,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!





 
   
      
     
 
         
         
    
