TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

TEST: Lenovo Chromebook Plus 14

Like god som PC-en din – til halve prisen

De færreste vil merke forskjellen mellom sin dobbelt så dyre PC og Lenovos nye luksus-Chromebook.

Av / 28.07.25 - 08:43
Lenovo Chromebook Plus 14

Home mener

  • Glimrende ytelse. Lekker OLED-touchskjerm. Via Android har man tilgang til alle programmene man i praksis har bruk for. Virkelig god valuta for pengene.
  • Man kan kjøpe en billig (men ikke i nærheten så god) PC til samme pris. Ikke alle programmene kan fås til Chromebook/Android, og mange av de som kan, kjører i et mindre vindu.

De fleste datamaskinene vi tester i L&B Home er enten Windows-PC-er eller Mac-maskiner med MacOS. Men det er en tredje løsning i form av Chromebooks.

Operativsystemet i Chromebooks er utviklet av Google, og kan brukes gratis av maskinvareprodusenter. Samtidig stiller ChromeOS mindre krav til maskinvare enn MacOS og Windows. Begge deler har været med på å gjøre Chromebooks til et billigere alternativ til de to store maskinvareplattformene. Og det har her i Norden spesielt gjort Chromebooks populære i undervisningssektoren. Men det har også gitt Chromebooks et rykte for å være nedskalerte modeller.

Lenovo Chromebook Plus 14 1
Chromebook eller Ultrabook? Det er nesten ikke mulig å se forskjell. Heller ikke i grensesnittet. (Foto: Lenovo)

Den oppfattelsen prøver Google å rette opp på med Chromebook Plus-modellene, som har litt kraftigere maskinvare. Det nyeste skuddet på stammen er Lenovo Chromebook Plus 14, som vi tester her.

Ligner en Ultrabook-PC

Utenpå er det lett å forveksle Lenovo Chromebook Plus 14 med en vanlig Ultrabook-PC. Kabinettet er av matt børstet aluminium, bortsett fra bunnplaten, som er av plast – men det øyet ikke ser, har det ikke vondt av.

Der er ingen ventilasjonshuller i kabinettet. For det er ingen vifte. Lenovo Chromebook Plus 14 er helt lydløs, bortsett fra de fire innebygde høyttalerne og det Dolby Atmos-kompatible lydsystemet.

Annonse
02_Chromebook_Plus_14_10_seashell_glassbezel_Rear_Left 06_Chromebook_Plus_14_10_seashell_CONSUMER_D_cover-scaled
<
>
Kabinettet er av aluminium, og takket være at den ikke har noen vifte, er maskinen lydløs. (Foto: Lenovo)

 

Ny AI-sterk prosessor

Prosessoren i Lenovo Chromebook Plus 14 er en splitter ny MediaTek Kompanio Ultra 910. Det er en åttekjerners ARM-basert prosessor med en helt ny grafikk-del, som skal være optimert for spill, samt en AI-del som lover opptil 50 TOPS ytelse til kunstig intelligens.

Det er 16 gigabyte RAM og 256 gigabyte lager. 16 gigabyte er virkelig flott. Og mens bare 256 gigabyte til programmer og data ville vært et alvorlig problem på en Windows-PC, er det ganske respektabelt for en Chromebook, hvor programmene tar langt mindre plass.

Beste skjerm vi har sett

Skjermen er den beste jeg til dags dato har sett på en Chromebook: en skarp og fargerik OLED-skjerm. Og med touch som prikken over i-en. Lysstyrken på 400 nit er også helt grei. Det eneste som skiller skjermen fra det vi ser på Ultrabook-maskiner til dobbel pris, er oppløsningen.

Lenovo beskriver skjermen som en 2K WUXGA-skjerm. Det låter flott, men dekker i virkeligheten over en oppløsning på 1920 x 1200 piksler. Altså samme vannrette oppløsning som i den eldgamle Full HD, men med litt flere piksler i høyden for å passe til 16:10-skjermformatet.

Lenovo Chromebook Plus 14 2
Skjermen er en lekker og skarp OLED-skjerm med touch. (Foto: Lenovo)

Webkameraet har innebygd fysisk sikkerhetslås i form av en skyveknapp som kjører ut et deksel foran linsen. Knappen er superdiskré, men også så liten at det er vanskelig å få fatt i den med en negl. Og sikkerhetsfunksjoner som er vanskelige å bruke, ender normalt opp med ikke å bli brukt.

Det er det samme antall inn- og utganger som på en typisk lettvekts-PC: to USB-C, en USB-A og en HDMI-utgang. Der er også webcam og 3,5 mm lydutgang.

Les også TEST: Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T) Man får forbløffende mye datamaskin for pengene med Plus-utgaven av Acers Chromebook. Men man får ikke alt for ingenting.

Nesten som hjemme

Å skifte til en ny plattform i stedet for en vanlig Windows-PC er å ta et stort skritt ut av komfortsonen. For så med en gang å oppdage at man befinner seg på velkjent grunn.

Det innledende oppsettet består bare av å velge det trådløse nettverket og logge på Google-kontoen sin. Og i motsetning til oppsettet av en Windows-PC blir prosessen ikke ledsaget av en rekke krav om å overgi all kontroll over personlige data til operativsystemet. Noe som muligvis er fordi Google allerede har opplysningene …

Når Lenovo Chromebook Plus 14 starter opp – noe som tar omkring et sekund – møtes man av et brukergrensesnitt som ligner Windows så mye som det er juridisk mulig. Ikonene for de viktigste programmene ligger der de pleier (selv om det heter Hyllen i stedet for Oppgavelinjen), og det samme gjør klokke, dato, batterisymbol og Wi-Fi-indikator.

Les også TEST: Corsair TBT200 En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.

Problemfri overgang

Men det som overbeviste meg om hvor lett og uanstrengt man kan skifte fra PC til Chromebook, var da jeg satte Lenovo-en til USB-dokken på skrivebordet (altså det fysiske) – og stort sett kunne jobbe videre som om ikke noe var hendt!

Chromebook-en fant den eksterne skjermen min (tilkoblet via USB-C og Thunderbolt), den eksterne USB-harddisken og også dokkens innebygde lydkort.

Bare mitt antikke IBM-tastatur fra 1989 (som er tilkoblet via en USB til PS/2-adapterkabel) måtte gi opp. Men vanlige USB- og Bluetooth-tastaturer går problemfritt.

Lenovo Chromebook Plus 14 3
Tastaturet er fint til prisen, og legg merke til høyttalergitrene på begge sider. Chromebook Plus 14 støtter Dolby Atmos. (Foto: Lenovo)

Alle programmene du trenger

Det som kan avgjøre valget av en dataplattform fremfor en annen, er programvaren. Kan jeg løse alle oppgavene jeg trenger? Og kan jeg gjøre det med de programmene som jeg allerede kjenner?

Tidlige Chromebooks kunne bare kjøre nettbaserte programmer, og de var så begrensede at det krevde både tålmodighet og sportsånd. Det er mye lettere i dag. Chromebooks er fortsatt bygget over Chrome-browseren, men da de kan kjøre Android-programmer fra Google Play direkte, er utvalget av programvare gigantisk. Og det omfatter også kontorpakkene fra Adobe og Microsofts Office. Til en viss grad.

Når det gjelder Microsoft Office, kan man møte flere utgaver av klassikerne. Det skyldes at de eldre (og gratis) mobilutgavene av Office-programmene lever side om side med Office 365-versjonene, som knytter seg til et betalt Office-abonnement. Velger man Office 365-utgaven, er der stort sett ingen synlig forskjell mellom å jobbe i Windows eller på en Chromebook.

Bare mobilutgaver av Adobes programmer

Mindre overbevisende er Adobes programmer, som bare finnes i lettere mobilutgaver, som Photoshop Express og videoredigeringsprogrammet Premiere Rush. De kan godt brukes til lettere oppgaver, men du får hva du (ikke) betaler for.

Ved siden av klassiske kontorprogrammer finner man også programmer som Slack, Discord, Facebook og Twitch. Noe som igjen vil dekke behovet for en kontor- og studiemaskin i de fleste tilfeller.

Android-programmene er skapt for mobiler, og det har tidligere været problemer med å tilpasse programvinduet til den større skjermen på en laptop eller et nettbrett. Men i dag utnytter de fleste programmer uten problemer det endrede skjermformatet.

Lenovo Chromebook Plus 14 4
Prosessoren i Chromebook Plus 14 er virkelig kvikk. (Foto: Lenovo)

Benchmark

Selv om Lenovo Chromebook Plus 14 til forveksling ligner en Ultrabook-PC, er den nærmere åndsbeslektet med en mobil. Vår hastighetstest er derfor foretatt med de samme Android-appene som vi bruker i mobiltester.

Geekbench 6 måler prosessorens hastighet, og en score på 2537 i single-core og 7460 i multi-core plasserer den i samme liga som de bedre mobilene. Midt mellom Nothing Phone (3) og Samsung Galaxy S25 Edge. Noe som er en fin prestasjon, da begge mobilene koster langt mer. Samsung enda mer enn det dobbelte.

Kontorsimuleringen PCMark Work 3.0 ender på 17 890, et fremragende resultat – og like i hælene på Samsung. Og omkring dobbelt så raskt som Acer Chromebook Plus 514, som vi testet i fjor.

MediaTek-prosessoren har gode krefter til AI. Med en ytelse på 50 TOPS ligger den på papiret på linje med Snapdragon X Elite og de nyeste utgavene av Intels Core Ultra-prosessorene. I praksis var den en anelse raskere enn Samsung Galaxy S25 Edge på de beregningene som utnytter neuralprosessoren.

Prosessoren går ikke av veien for et spill. Grafikkdelen, som bærer det imponerende navnet Immortalis G925, er optimert til 3D-gaming. Men det må naturligvis være Android-spill. Counter-Strike 2 i Linux-utgave er teoretisk mulig, men rådet er: Glem det!

Les også GRUPPETEST: 4 superkraftige gaming-laptops Gå aldri ned på utstyr! Vi har testet fire bærbare PC-er som ikke lar deg i stikken på slagmarken.

Med et mer passende 3D-spill er kreftene definitivt til stede. Lenovo Chromebook Plus 14 oppnår henholdsvis 1969 og 5149 i 3DMark-testene Steel Nomad Light og Wild Light Extreme. Det er flott og brukbart i seg selv. Men for å sette tallene i perspektiv er de omkring en tiendedel av hva PC-en Lenovo Legion Pro 7i oppnådde i de samme testene. Noe som er årsaken til at det GeForce RTX 5080-utstyrte gaming-monsteret koster seks ganger så mye som den billige Chromebook fra samme produsent.

Batteritesten kunne ikke gjennomføres da PCMark-batteritesten, som vi bruker til å teste brukstiden på Android-enheter, ikke fungerte på Lenovos Chromebook. Programmet startet fint, men lukket hver gang uforklarlig ned etter et par timer, mens batteriet fortsatt nesten var fullt.

Ut fra batteriforbruket i den tiden som testen nådde å kjøre, vurderte vi imidlertid at løftet om opptil 17 timers brukstid er fullt ut troverdig.

Lenovo Chromebook Plus 14 5
Lenovo Chromebook Plus 14 er en aldeles nydelig og slank laptop til en virkelig god pris. (Foto: Lenovo)
Les også Duell: Chromebook Plus I denne testen setter vi to Chromebook Plus-modeller opp mot hverandre for å finne ut hva hver enkelt kan tilby.

Konklusjon

Lenovo Chromebook Plus 14 er en datamaskin som forsøker – og det meste av veien også lykkes med – å gjøre opp med Chromebooks billige image. Men uten at det går utover den lave prisen. Med et slankt og nydelig aluminiumskabinett og en lekker OLED-touchskjerm samt en kvikk prosessor har den alt det man kan forlange av en bærbar maskin til jobb eller studier. Også hvis den kostet det dobbelte.

Unntaket er bildebehandling og videoredigering (og for den saks skyld gaming). Her mangler det Android-utgaver av de viktige programmene. Men lykke til med å redigere tung video på noen som helst datamaskin til 8000 kroner – uansett plattform!

De innebygde AI-musklene er fortsatt en løsning som venter på et problem. Men i mellomtiden kan kreftene brukes til å organisere faner og redigere bilder i galleriet uten å måtte være online.

Det som til gjengjeld er umiddelbart anvendelig, er 12-måneders abonnementet på Googles AI pro, som gir tilgang til betalingsutgaven av Googles AI-tjenester, inkludert Gemini Pro.

Karakter
Lenovo Chromebook Plus 14
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Mer skjermplass på farten

Skremmende rask

Diskré, genial KI-opptaker

Her får du mye mesh for pengene

Den ultimate reise-laptopen

Zenbook Air?

Chromebooks: Er de verdt pengene?

Trenger du egentlig mesh?

Trådløst nett i lommen

Prosessoren er det beste ved den

TV i arbeidstiden? Hvem, meg?

Vi har testet Apple Intelligence på Apples nye MacBook Pro

Lyd & Bilde