TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

TEST: MoFi Electronics MasterDeck

Studiolyd fra vinyl

MoFi Electronics dyreste spiller, er en seriøs utfordrer i high-end-klassen, med et enormt potensiale.

Av / 20.07.25 - 11:01
MoFi Electronics MasterDeck

Lyd & Bilde mener

  • Silkemyk klang og lynraske transienter. Gjengir musikk med finmasket tekstur og enorm dybde. Solid kvalitet og fleksibel på valg av pickup.
  • Støvlokk er ekstrautstyr. Fortjener en bedre pickup.

Du verden som tiden flyr. For fem år siden testet vi den første platespilleren fra Mobile Fidelity, nå bare kalt MoFi, som entusiastene vil kjenne som spesialistene på vinyl mastering, kalt Original Master Recording. Et kvalitetsstempel som audiofile nikker gjenkjennende til.

Spilleren vi testet i 2020, kalte MoFi for UltraDeck. Det er en mer påkostet utgave av den aller første spilleren de laget, kalt StudioDeck. Som ble skapt ut fra behovet for en helt nøytral platespiller, som de kunne bruke til å sjekke kvaliteten på prøvetrykkene av vinylplater, ifølge MoFi selv.

Siden MoFi var spesialister på vinyl, og ikke elektronikk, måtte de få hjelp til å lage en platespiller som kunne fungere som en referanse i masteringstudioet.

Kompetansen de trengte fant de hos to bransjeveteraner. Den ene var Allen Perkins som utviklet high-end platespillerne til SOTA og Spiral Groove, og den andre var John Schaffer som tidligere jobbet for Wadia.

De valgte et sandwich-chassis med aluminiumsplate og MDF, som hvilte på fire justerbare dempeføtter utviklet av Harmonic Resolution Systems. Den 19 mm tykke sorte tallerkenen ble laget i kunststoffet Delrin, og roterer i et invertert lager i herdet stål, bronse og teflon. En 10” tonearm med armrør i aluminium, og en StudioTracker MM-pickup, kompletterer spilleren.

Annonse
Les også TEST: MoFi Ultradeck Her er den beste platespilleren du aldri har hørt om. Før nå.

Den mer påkostede MoFi Electronics UltraDeck er bygget på samme prinsipp, men her er massen økt fra 8,6 kg, til 10,4 kg, og en 33 mm tykk Delrin-tallerken bidrar til den økte vekten. Spilleren kan leveres med en mer påkostet MoFi MasterTracker MM-pickup.

UltraDeck finnes også i en utgave kalt MoFi x Fender American Vintage Turntable, i Fenders klassiske sunburst-design, som etter sigende skal være tunet for enda bedre lyd.

MasterDeck

MoFi Electronics MasterDeck 1
MasterDeck, her vist med Ultragold MC. Foto: MoFi Electronics

Ønsker man seg enda bedre lyd enn Fender-versjonen har, heter løsningen MasterDeck. Det er den mest påkostede platespilleren de lager, og her er designprinsippene tatt til det ytterste.

MasterDeck leveres med en ekstern strømforsyning og elektronisk hastighetsbryter mellom 33,33, 45 og 75 o/min, den har høydejusterbare føtter fra HRS, og en 6,5 kg tung og 44 mm tykk tallerken i Delrin og aluminium, drives av en oransje silikonrem og roterer i et invertert Spiral Groove lager.

MoFi Electronics MasterDeck 2
Foto: MoFi Electronics

DC-motoren styres av en optisk sensor, og man kan regulere hastighetsavvik med et potmeter, skulle det være nødvendig. 

Den 10 tommer lange tonearmen har et armrør i karbonfiber, trukket med intern kabling fra Cardas Audio, og denne utgaven har et utskiftbart pickuphus. Ikke av SME-typen, men et proprietært design, med muligheten for å justere horisontalvinkel (azimuth), sporingsvinkel (VTA) og overheng. Arm-massen er bare 11 gram, som åpner for et bredt spekter av pickuper.

MoFi Electronics MasterDeck 3
Man kan enkelt justere horisontalvinkel (azimuth), sporingsvinkel (VTA) og overheng. Foto: MoFi Electronics

Spilleren leveres ikke med støvlokk eller pickup, men MoFi anbefaler Studiosilver eller Ultragold, begge av moving coil-typen, og bygget i Japan for MoFi.

De to pickupene er grunnleggende like, bygget rundt et neodym/permendur magnetsystem, med spoler i PCOCC (Pure Copper by Ohno Continuous Casting). De har også et boron-nålerør til felles, men der Ultragold leveres med en Shibata-slipning, har Studiosilver en så kalt Nude MicroLinear slipning.

Vårt testeksemplar var pussig nok ikke levert med den dyreste av dem, men med Studiosilver ferdig montert.

Målinger

Rotasjonshastigheten på 33,34 o/min, gir et avvik på -0,02 %, som er ekstremt bra. Wow og flutter-variasjonene er også godt innenfor marginene for en remdrevet spiller, med et avvik på 0,40 %.

MoFi Electronics MasterDeck 4
Foto: MoFi Electronics

Studiolyd

Som de fleste platespillere er MasterDeck helmanuell. Første gang man starter den, kjører den en kalibrering av hastighet, deretter er det plankekjøring. Trykk start, så teller et display opp til valgt hastighet, og så er det bare å flytte armen og senke pickupen ned i rillene. 

MoFi Electronics MasterDeck 5
Kalibrering tar noen minutter. Foto: Lasse Svendsen

Hvis man skal gjøre justeringer, som asimut, armhøyde eller vekt, er det en enkel operasjon. Vekten justeres med en finstemt skrue mutter, som flytter motvekten i myke bevegelser. 

Armen hviler i en såkalt i unipivot, som betyr at armen roter på et vertikalt lager som holder armen på plass med to rubiner. Trepunktsopphenget er enkelt, men stabilt, men føles litt raklete sammenlignet med en Rega- eller Linn-arm.

Kvalitetsinntrykket er solid. De justerbare føttene fra HRS bærer vekten av to aluminiumsplater og en tykk MDF-plint, som enten er trukket i sort ask, eller valnøttfiner.

MoFi Electronics MasterDeck 6
Høydejusterbare føtter fra HRS. Foto: MoFi Electronics

Spilleren er ikke så følsom for ytre vibrasjoner som den litt enklere UltraDeck, og lyden fra MasterDeck kan enkelt karakteriseres som en UltraDeck, bare med et mye åpnere lydbilde.

Etter noen dager med MasterDeck slo det meg at spillerens klang minner mer om en studiomonitor, enn en stor hornhøyttaler med et 15 tommers basselement.

Transienter er lynraske, og den dynamiske kontrasten er god, om enn noe stramt kontrollert. Spilleren oppviser en ekstrem grad av åpenhet og gjennomsiktighet, og det er en kontroll her over spesielt lavere frekvenser som minner mer om en high-end CD-spiller, enn en remdrevet platespiller.

Hvis man foretrekker den store, varme klangen og lett slepne bassen til en Linn LP12, er det ikke sikkert at en MasterDeck er svaret. Men hvis man liker at spilleren henter fram mer informasjon fra rillene, og rett og slett bare presentere dem så rent og uforfalsket som det er mulig, er MasterDeck en fantastisk spiller.

MoFi Electronics MasterDeck 7
Foto: MoFi Electronics

Den tåler i aller høyeste grad langt mer påkostede pickuper enn MoFi’s egne, men da drar selvsagt prisen raskt til værs.

MasterDeck ble blant annet testet med phono-trinnet MasterPhono fra MoFi (kommer i egen test), og med Studiosilver MC tilkoblet, presenteres man for et skarpt tegnet lydbilde. 

Philips-innspillingen fra 1964, med Bill Evans og Monica Zetterlund, lyder praktfullt nært og levende. Come Rain or Come Shine, leveres med en innlevelse som er sjelden, og spilleren leverer klavertonene med en klarhet som er oppsiktsvekkende, tatt i betraktning at innspillingen er over 60 år.

Vokalen lyder varmt og nært, den har kanskje ikke det klokkeklare fokuset som moderne innspillinger kan ha, og den dynamiske kontrasten er ikke like stor som på Keith Jarretts solokonsert fra Köln 11 år senere.

MoFi Electronics MasterDeck 8
Aluminiumsplater og en tykk MDF-plint, her trukket i sort ask. Foto: MoFi Electronics

Klaver er i det hele tatt fantastisk å lytte til, fra MasterDeck-spilleren. Det er ikke bare Köln-konserten til Jarrett som lyder fokusert og finmasket. Alt fra Bill Evans til Jan Gunnar Hoff, får en dybde og tilstedeværelse som nesten flytter klaveret inn i rommet mellom høyttalerne. Det mangler kanskje litt på den fyldige varmen en LP12 kan levere, og en Rega Planar 10, kan oppleves som raskere og mer fokusert.

Bassgjengivelsen er nok enda strammere og dypere fra en Technics SL-1000R, men da er vi i helt annen prisklasse. 

Les også test: Technics SL-1000R Den høye prisen overskygges av en vanvittig kvalitet, for ikke å snakke om den vanvittig gode lyden.

Musikken flyter så lett og uanstrengt, at man aldri kjeder seg. En bedre pickup ville nok gitt litt mer innsikt og dybde til lydbildet. Så det er liten tvil om at MasterDeck fortjener den beste pickupen man kan ta seg råd til.

Konklusjon

Allen Perkins har ingenting å bevise. Det er få som kan så mye om platespillere som han, det har han vist gang på gang. MasterDeck er bare det siste strålende produktet fra den brilliante Perkins, som sporenstreks bør sette seg ned og få laget en enda bedre pickup. For er det noe MasterDeck-spilleren virkelig trenger, for ikke si fortjener, så er det en pickup som matcher spillerens kvaliteter. For her er det så mye kvalitet å hente, potensialet er enormt. I tilsvarende prisklasse kommer jeg ikke på veldig mange konkurrenter, som kan utfordre MasterDeck på ren lydkvalitet. Sørg for all del for at du hører denne før du handler i denne (pris)klassen.

Les også TEST: Rega Planar 10 Regas flaggskip lyder guddommelig og er verdt hver krone, selv om det kanskje ikke ser ut som man får særlig mye for pengene.
Karakter
MoFi Electronics MasterDeck
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Harman Kardon for Polestar 4

Fransk eleganse med sublim lyd

Digital begeistring

Beste fra Bowers & Wilkins på lenge

En CD-spiller til begjær

Av den gamle skolen

Norsk DAC med rytmisk presisjon

Et meget godt kjøp

Perfeksjonert platespiller

Naims digitalforsterker overrasker

Polsk pangstart

Det beste kjøpet

Lyd & Bilde