Nå forventer vi mer eller mindre at det finnes gratis Wifi på flyplasser, togstasjoner og sportsarenaer. Både fordi det lett blir trengsel i mobildataoppkoblingen når så mange er på samme sted, og fordi turister uten roaming skal kunne koble seg opp. Men å gjøre det i større skala er uvanlig. Faktisk har lille Simrishamn på Skånes østkyst et Wifi-nettverk i bykjernen, men går man på gaten i Stockholm, Oslo eller København, er man henvist til mobildata. Men som så mye annet er alt større i USA, og det inkluderer også Wifi-nettverket.

For ti år siden begynte New York City å bytte ut alle sine 10 000 telefonkiosker mot Wifi-hotspots på steroider. Tanken var at ikke bare turister, men også at alle de åtte millioner innbyggerne skulle gå fra telefon med ledning til mobiltelefon med internett. Og det skulle være raskt og gratis for alle å bruke. Mildt sagt ambisiøst.
En problemløser
Da jeg var på besøk i New York for syv år siden hadde jeg et problem. Jeg var tvunget til å kjøpe et amerikansk SIM-kort for å få tilgang til mobildata. Dette da roaming som bekjent er uhyggelig dyrt. Men kortene kunne koste 50 dollars for en uke, og det inngikk ikke mange gigabyte data for pengene. Altså var jeg tvunget til å finne nærmeste restaurant eller kafé som tilbød gratis Wifi om jeg skulle gjøre noe som krevde mye data.

Da jeg satt ved vindusbordet og tittet på folkene som passerte, falt blikket mitt på noe jeg trodde var et reklameskilt med videoskjermer. Men da jeg leste hva som faktisk sto på skiltet, kunne jeg ikke tro mine egne øyne. ‘’Få gratis oppkobling med LinkNYC’’, sto det. Etter å ha googlet uttrykket innså jeg at mine dager med langsom og dyr oppkobling i New York var over. I dag kobler jeg alltid opp på LinkNYC for å spare data når jeg er på Manhattan.
Mer enn en hotspot
Men New York nøyde seg ikke bare med å skru opp antenner og tilby gigabyte-rask trådløs oppkobling. LinkNYC-kioskene er tre meter høye og har to 55 tommers høyoppløste skjermer. De har et Android-nettbrett for informasjon, en telefon med gratis samtaler samt USB-ladeporter.
Tanken er at skjermene skal kunne vise informasjon om lokale evenement, gi samfunnstjenester, vise nyhetsrubrikker, tilby tips til turister, og naturligvis vise reklame for å finansiere kioskene. De viser også kule NYC-fakta, og om den står nærme en bussholdeplass, også de lokale tidtabellene.
Fra nettbrettet kan man se kart, få veibeskrivelser og til og med foreta videosamtaler. Til å begynne med kunne man også surfe på nettet, men det ble misbrukt og måtte fjernes. På nettbrettet kan man også få samfunnsinformasjon som er til stor nytte for hjemløse, som hvor nærmeste gratis suppekjøkken ligger, eller tips om hjelpeorganisasjoner.
Det virker kanskje unødvendig at det finnes en telefon, men har man en mobil uten roaming, får man iblant problemer. Noen restauranter krever nemlig at man ringer og booker bord. Da er nærmeste LinkNYC redningen. For ikke å snakke om når man skal ringe hotellet og man oppdager at mobilen ikke er ladet. Mens man bruker den innebygde telefonen, kan man samtidig sørge for å lade mobilen fra ladeportene. Og i en nødsituasjon, som hvis man har blitt frastjålet mobilen, kan man med en hurtigknapp ringe 911 for å få kontakt med politiet.
Slik bruker du LinkNYC
Det er et Wifi-nettverk som det du kobler deg opp mot på flyplassen. Søk etter tilgjengelige nettverk, og koble til ‘’LinkNYC’’. Nettverksnavnet er det samme over alt i byen, så mobilen hopper fra en hotspot til en annen når du beveger deg langs gatene.

Er man redd for å koble seg opp på et åpent nettverk, finnes det alternativer. Det er jo en viss risiko for at noen kan lytte til ens ukrypterte internett-trafikk. For en tid siden ble det også mulig med en sikker oppkobling. Da kobler man seg i stedet på ‘’LinkNYC Private’’ som benytter seg av HotSpot 2.0 og WPA-kryptering. For å koble seg til kreves det at man laster ned et sertifikat, noe som i dagens situasjon bare fungerer på iPhone, men Android-støtte er lovet å komme. En annen fordel med den sikre oppkoblingen er at telefonen ikke kobler seg opp på falske HotSpots med samme nettverksnavn.
Andre generasjonens Link
For et par år tilbake kom det en ny type LinkNYC, kalt Link5G, med et radikalt annerledes utseende. Som navnet antyder, passer man på å bruke den for også å bygge ut 5G-nettet i stedet. Noen av disse er bare en stolpe, mens andre er utstyrt med mindre skjermer som tilbyr de fleste tjenestene som de gamle hederlige LinkNYC-kioskene gjør.

Andre steder med Wifi
New York har vært tidlig ute og har et av de største nettverkene, men de er langt fra ensomme. I dag har et hundretall store amerikanske steder Wifi, med unntak av San Francisco, men ofte bare i sentrum og ikke alltid gratis. Både i USA og EU har det blitt stilt spørsmål ved om byene har rett til å bygge slike nettverk og konkurrere med private selskaper. Dette har sakket ned utbygningen.
I Storbritannia finnes det i 12 byer, men interessant nok ikke London, selv om det planlegges for t-banen. I Frankrike bare i Paris, og da ofte bare rundt turistmål. I Tyskland er det bare München av de store byene som har et stort nettverk. I Sverige savnes Stockholm, og det er Lidköping og Malmö som har gratis Wifi. I Danmark har vi ikke funnet noe overhodet, mens i Norge virker det bare å være Trondheim som tilbyr tjenesten.
Har vi gått glipp av noe i Skandinavia, er du velkommen til å kommentere og linke til mer info.
Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!