Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)

Sonys MiniLED viser muskler

Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…

Skrevet av / 20.10.22 - 09:00
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)
Audun Hage

Sony er ikke produsenten til å hvile på sine laurbær: Ved siden av nykommere som den første QD-OLED skjermen A95K, har de også sørget for å gi årets LCD-skjermer en kjærkommen oppgradering. 2022-modellen X95K har fått en etterlengtet oppgradering i form av MiniLED-baklys.

Det kan være flere grunner til å vurdere en LCD-skjerm foran OLED: Hvis du søker en storskjerm med ekstra høy lysstyrke, som kan skinne hele dagen uten risiko for innbrenning eller lignende, kan en slik TV ha mange fordeler. Den største utfordringen er kontrast og svartnivå, hvor LCD sjelden klarer å levere noe som ligner OLED-ytelser. Men her kommer den nye MiniLED-teknologien til unnsetning!

X95K er toppmodellen blant Sonys 4K LCD TV-er. (Foto: Sony)

Sony X95K

X95-serien er Sonys beste LCD-TV med 4K-oppløsning: skjermstørrelsene starter på 65” og går til 85” (med et ganske saftig hopp i pris). Her er vi utvilsomt i high-end klassen hva gjelder både pris og spesifikasjoner. Og ikke minst vekt! 75-tommeren vi har fått låne, veier 43 kilo uten fot.

Sony har som vanlig gjort seg flid med byggekvaliteten, og X95K er en solid mastodont av en TV. Selv om formfaktoren har blitt litt slankere siden fjorårsmodellen, er det fortsatt en ganske voluminøs skjerm vi har med å gjøre. Vesentlig mer klumpete enn Samsungs slanke toppmodell QN95B, for eksempel. På den positive siden kan alt av tilkoblinger holdes skjult bak diskré deksler.

Sony-skjermen står på to små elegante føtter, som kan monteres bredt eller smalt avhengig av hvor god plass du har på TV-benken. Det er også mulig å heve skjermen et hakk, for å gi plass til en lydplanke under. Veldig kjekt!

65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_cw 65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_btyE
<
>
Sony X95K kan ha føttene montert ute i kantene eller mer mot midten. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

X95K får nyte godt av Sonys seneste nyvinninger på smart-fronten. Den kommer lastet med det velkjente Google TV brukergrensesnittet, som føles enkelt og effektivt å bruke, og som dessuten gir adgang til et bredt utvalg av applikasjoner. Men på bunnen av det hele kjører TV-en fortsatt den samme Android 10-versjonen som fjorårets modeller.

Sony har lykkes bra med å integrere sitt eget menysystem ovenpå Google sitt, slik at man hele tiden har enkel tilgang til viktige innstillinger for lyd og bilde. Etter vår mening er dette et av de beste systemene for tiden.

Fjernkontrollen er Sonys oppdaterte premium-fjernkontroll i børstet metall. Den har blitt betraktelig mindre enn forgjengeren, og har hurtigknapper for de viktigste funksjonene. Knappene har dessuten bakbelysning slik at de er lettere å se i mørket.

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter, har det ikke skjedd så mye siden sist. Sony følger den samme oppskriften som på tidligere modeller, ved at bare to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120Hz. Så dersom du benytter deg av lydreturkanalen (eARC) for å koble til en lydplanke, står du i praksis igjen med bare én 2.1-kompatibel inngang.

Formatstøtten er imidlertid upåklagelig. Sony-skjermen har støtte for viktige HDR-formater som Dolby Vision, og sikrer dermed at veldig mye strømmeinnhold (Netflix, Disney+ m.fl) kan hentes ut og vises på optimalt vis. På gaming-siden støtter den VRR (Variable Refresh Rate) og har en egen Game modus med lav forsinkelse, som vi målte til cirka 20 millisekunder. Ulempen er at man da må skru av Sony-skjermens lokale dimming, hvilket kraftig reduserer den opplevde kontrasten.

Fjernkontrollen er Sony premium-variant med Bluetooth og bakbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Sony X95K har som nevnt fått noen viktige oppgraderinger på innsiden, nærmere bestemt i bakbelysningen: De tradisjonelle lysdiodene er skiftet ut med mer avanserte MiniLED-baklys. Disse er bare brøkdelen så store som den konvensjonelle varianten, og gjør at man kan ha vesentlig flere lyspunkter for et gitt skjermareal. Men det er bare halve historien.

Med et så massivt antall lysdioder er det teoretisk mulig å oppnå et meget finmasket og presist baklys, uten plagsomme glorieeffekter. Men kraft er som kjent ingenting uten kontroll! For å holde styr på så mange dimming-soner, som skifter dynamisk i tråd med bildeinnholdet, kreves det også saftig prosessorkraft.

Det er her Sony hevder at deres Cognitive XR videoprosessor skal gjøre den store forskjellen. Bildebehandlingen XR Backlight Master Drive analyserer bildet fortløpende, og tar blant annet hensyn til formen på objekter når den skal styre de mange dimming-sonene.

Glimrende lysstyrke

Vi har allerede en viss erfaring med MiniLED-baserte skjermer, der spesielt Samsungs toppmodelll QN95B har imponert oss med sin nøyaktige kontrast- og lyskontroll. Sony X95K kommer tett på sørkoreaneren, men er ikke like imponerende på alle områder.

Førsteinntrykket er at dette er en meget lyssterk TV med massevis av «headroom» til de mest krevende HDR-sekvensene. Formula 1: Drive to survive på Netflix har for eksempel mange fullskjerm-scener i dagslys, som kan virke litt dølle på en del TV-skjermer. Sony X95K klarer imidlertid å gjengi bildene fra F1-stjernenes hverdag, med en herlig intensitet, samtidig som den bevarer en naturlig fargebalanse. Og det på høylys dag!

Her har Sony-skjermen en klar fordel mot OLED-skjermene, som har en tendens til å møte veggen når man ber dem vise scener med masse lys i seg. Det slår oss umiddelbart at Sony X95K vil være en knakende god TV til sport og generell TV-underholdning. Ikke minst fordi den også har et effektivt antirefleksfilter, som reduserer gjenskinn fra omgivelsene.

Er det mest mulig nøytrale farger du er opptatt av, er det bildemodusen Film (alternativt Dolby Vision Bright eller Dark) du skal velge. Men Sony-skjermen har faktisk også en Vivid (Dynamisk) modus som fungerer overraskende bra. Her får man en saftig lysstyrke uten at fargemetningen løper fullstendig løpsk.

Sony X95K Formula 1 Sony X95K Formula 1 (2) Sony X95K Formula 1 (3) Sony X95K Formula 1 (4)
<
>
Sony-skjermen leverer kontrastrik bildekvalitet med glimrende lysstyrke. Her fra Formula 1 Drive to survive på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Svartnivået er ikke helt i OLED-klasse…

Når vi endrer situasjonsbildet til filmtitting i mørke/dempede omgivelser, blir inntrykket litt annerledes. Her settes TV-ens bakbelysning og bildebehandling på en solid prøve! Forventningene til Sonys lyspresisjon var naturlig nok høye. Men faktisk oppleves ikke den lokale dimmingen like presis som vi hadde forventet.

Selv om soneinndelingen virker mer presis enn forgjengeren X95J, er den ikke like finmasket som Samsungs toppmodell, QN95B. Under de mørke hulescenene i Maktens Ringer, kan kan vi fortsatt skimte en viss halo/glorie effekt rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Svartnivået aldri like bekmørkt som det man kan oppleve med en OLED-skjerm: Noe lys slipper alltid igjennom, og skaper et litt blålig/grålig lysskjær der det egentlig skal være kullsvart. Sammenlignet med en Sonys egen OLED-konkurrent, A80K, som også leveres i 77 tommer, får X95K et merkbart flatere dybdeperspektiv, og noe av realismen uteblir. Synd men sant!

Selv om det nye MiniLED-baklyset har blitt mer finmasket, kan man fortsatt skimte noen halo-effekter rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Som seg hør og bør for en toppmodell, er Sony X95K også utstyrt med et kraftig oppjustert lydsystem. Det såkalte Acoustic Multi Audio oppsettet består av høyttalerne plassert under, over og på sidene av TV-skjermen. Hensikten er å gi god spredning av lyden, og en mer presis lokalisering av lydeffektene i samspill med i handlingen på skjermen.

Lydgjengivelsen er da også utmerket, og et klart steg opp fra de rimeligere modellene i Sony-stallen. Her er både en besnærende klarhet i toppen av diskanten, i tillegg til en varm og fyldig mellomtone, som gjør at stemmer og lydeffekter kommer tydelig ut. Her er også rikelig med bassfylde som gir litt ekstra futt til lydeffektene. Lydbildet er stort nok til å matche handlingen på skjermen.

Som en bonus leveres X95K også med Sonys S-Center funksjon: Det sitter en høyttalerinngang på baksiden, som gjør det mulig å bruke skjermens innebygde høyttalere i kombinasjon med en av Sonys egne lydsystemer. På denne måten kan TV-høyttalerne brukes som senterkanal, og således avlaste de øvrige høyttalerne. Vi har god erfaring med dette fra testing av blant andre lydplanken HT-A7000 og surroundhøyttalerne HT-A9. Det finnes med andre ord plenty av oppgraderingsmuligheter!

Konklusjon

X95K er den beste 4K LCD-skjermen Sony kan levere i 2022. Toppmodellen fra den japanske produsenten kliner til med saftig lysstyrke og imponerende god kontrast, som er ekstra fordelaktig til sport og TV-titting i lyse omgivelser. I tillegg liker vi det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet og fjernkontrollen, som gjør dette til en kjapp og enkel TV å bruke.

Bildekvaliteten har mange lyspunkter, bokstavelig talt: Takket være den nye MiniLED-teknikken har Sony-skjermen også bra svartnivå til de mørkeste filmsekvensene – men den er ikke på nivå med de aller, aller beste. X95K kan ikke måle seg med de råeste OLED-skjermene, og har heller ikke fullt så presis lyskontroll som vår MiniLED-favoritt, Samsung QN95B.

Hadde X95K vært lansert for et par år siden ville vi sannsynligvis vært nesegrus i beundring, men sett med dagens øyne, havner den altså litt bak de aller beste. Dette viser bare at konkurransen i high-end klassen er beinhard!

Karakter
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony X95K gir et lyssterkt og kontrastrikt bilde med besnærende dybdeskarphet. Google TV brukergrensesnittet fungerer effektivt og tilbyr et bredt utvalg av apper. Sony-skjermen har fortsatt små lysglorier rundt lyse objekter på mørk bakgrunn, og svartnivået er ikke helt i OLED-klasse.

1 hendelser på “Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)”

  1. Frode Røed

    – Det bør vel nevnes at referansene ikke kan leveres med større flate enn 65’’
    – Ble ikke VRR vs lokal dimming fikset i siste FW?
    – Kommer fra LG OLED, 6. gen. Massiv innbrenning (ingen OLED igjen)!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top