annonse
annonse

Sony KD-65X9005C

The Beauty

Sony har klart å lage en av verdens tynneste TV-er, men X90C har mer å bidra med enn bare et vakkert ytre.

Pluss
Slank og lekker design, flust av smarte finesser og meget god bildekvalitet med bred innsynsvinkel gjør Sony X9005C til en bra allround-pakke.
Minus
Android brukergrensesnittet føles litt uferdig enda, og X9005C får tøff konkurranse fra sin mer tykkfalne storebror X9305C når det gjelder bildekvaliteten.

Den nye designskjermen fra Sony tar rekordliten plass til en 65-tommer å være. Den er blant de aller, aller tynneste skjermene på markedet, faktisk den tynneste i LCD-klassen, kun slått av noen eksotiske OLED-skjermer fra LG.

De som går Sony-skjermen nærmere etter i sømmene, vil imidlertid se at den nedre delen av skroget er tykkere og stikker ut mer enn resten. Skjermen er derfor ikke like tynn over hele overflaten. Sony-ingeniørene har imidlertid designet et eget veggfeste til X90, som i praksis gjør at den kan henges helt tett på veggen. Dette i tillegg til en svært tynn ramme rundt selve bildepanelet, gir TV-en et svært moderne og lekkert utseende.

 

Brukervennlighet og finesser

Sony-skjermen kommer med to fjernkontroller. Først den tradisjonelle fjernkontrollen med masse knapper, som har fått en ansiktsløftning med dedikerte knapper for nye funksjoner (deriblant en egen Netflix-knapp). I tillegg til denne følger det med en ny berøringsfølsom sveipekontroll: Ved å dra tommelen over panelet og trykke kan man navigere, velge og bekrefte ulike funksjoner. Fjernkontrollen har også innebygd mikrofon for stemmesøk via Google.

Den største forandringen på brukersiden er definitivt det nye Android-systemet. Menyene har fått en helt ny look som kan minne om mobilskjermen på en Sony Xperia smartmobil. Men selv om det er et tydelig Sony-preg over menyene og lydsignalene, er det tydelig at Google skal ha et ord med i laget på hvordan menyene skal utformes. Eksempelvis er søkefeltet og snarvei til Youtube plassert øverst i menyvalgene, før andre apper og inngangsvelgeren. Vi ville satt pris på en mer personlig menystruktur sortert etter hva man selv liker å se på. Det kan også virke som de nye funksjonalitetene er litt overveldende på Sony-TV-en i starten.

X90C har en hurtigstart-funksjon som gjør at skjermen slår seg raskt på fra standby, men det føles ikke som programvaren henger helt med i starten. Den må koble seg til nettet og sjekke etter de siste oppdateringene. Noe av dette er på mange måter uunngåelig nå som også TV-ene skal være en del av den ”tilkoblede verden”. Men det ville vært fint hvis oppdateringene kunne skjedd mens TV-en sto i dvalemodus, hvilket vi antar den vil gjøre etter hvert.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Bildekvalitet

Brukervennlighet og finesser er imidlertid bare veien; bildegjengivelsen er målet. I så måte er X90C godt rustet med et LCD-panel av typen IPS (In plane Switching) som sikrer bred innsynsvinkel og bevarer fargene også når man sitter ute på siden. Testeksemplaret vårt bar preg av å være et bra sådan, uten synlige pikselfeil eller plagsomme ujevnheter fra baklyset.

Alle LCD-skjermer med kantbelysning vil ha en litt ujevn fordeling av lys, og Sony-skjermen burde egentlig være i risikosonen da fenomenet er mer utbredt på store og tynne bildepaneler. Vi så ingen store innslag av ”clouding” i mørke scener som det heter på fagspråket. En ting merker vi dog, en svak tendens til såkalt ”dirty screen effect” der små ujevnheter i lysfordelingen får skjermen til å se skitten ut. 65X90 har en smule av dette, men vi har sett betydelig verre. Hvilket forhåpentligvis tyder på bra seleksjon fra fabrikkens side.

Sony har tidligere vist på sine 4K TV-er og projektorer at de behersker oppskalering og generell bildebehandling ut til fingerspissene. X9005C gjør en eksemplarisk jobb med å skalere opp alminnelig HD-materiale til 4K. Den bringer frem detaljene uten å overdrive skarpheten rundt konturer, og skaper et troverdig og naturtro bilde. Selv innhold lavere enn HD-kvalitet, enten det er TV eller Youtube, ser overraskende bra ut.

Aller best resultat får man naturligvis på ekte 4K-materiale. X90C støtter HEVC videokomprimering og åpner dermed for å nyte Netflix i ekte 4K-oppløsning, forutsatt at du har en rask nok internettilkobling. Kvaliteten på serier som Breaking Bad og Bloodline er sterke argumenter for å velge en 4K TV. Vi testet også med noen ekstra høyoppløste demoklipp i ekte 4K via USB, og da var det som Sony-skjermen satte inn et ekstra gir, og enda en ”hinne” ble fjernet mellom oss og handlingen på skjermen.

kd-65x9005c
65X9005C er en meget slank og lekker TV. Faktisk hevder Sony at dette er verdens tynneste LCD-TV!

Sony-skjermen har som nevnt ekstra bred innsynsvinkel til LCD-skjerm å være, hvilket betyr at man kan få en god bildeopplevelse med flere tilstede i sofaen. Svartnivået og kontrasten er imidlertid ikke helt i referanseklasse. Her må X90C se seg slått av andre TV-er i prisklassen, deriblant Sonys egen X93C som har et VA-basert LCD-panel med mer nøyaktig lyskontroll.

 

Lydkvalitet

Dette er en ekstremt slank TV, og for å klare det kunststykket har Sony naturligvis vært nødt til å spare noen steder. Det er ikke rom til overs for skikkelige høyttalere, knapt rom for noe i det hele tatt. For å løse det har Sony plassert høyttalerne på undersiden hvor de fyrer nedover. Lydkvaliteten har likevel brukbar klarhet og fungerer helt greit til dialog, nyheter og underholdning. Med en gang man vil blande inn musikk eller filmeffekter høres det at lydnivået er ganske begrenset og slank.

 

Konklusjon

Ved første øyekast kan Sony 65X9005C virke som en typisk design-TV, der det har vært lagt større vekt på formgivning og utseende enn best mulig bildekvalitet. Langt ifra, dette viser seg å være en på mange måter fullgod TV, også for de kresne bildeentusiastene – spesielt for de som allerede har et separat lydsystem! Faktisk kan det slanke formatet være en bonus, da det gir mulighet for å få en større skjerm enn ellers var mulig med mer klumpete konstruksjoner. I skrivende stund er det prisen som er den største utfordringen. Greit nok at man må ”lide litt” for skjønnheten, men i skrivende stund fremstår den som litt dyr sammenlignet med X9305C så vel som andre konkurrenter.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • 65” LED LCD, 3840x2160

 • 4 HDMI, 3 USB
 • Triluminous bildepanel
 • Netflix 4K
 • Pris: 44995,-

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  gruppetest
  7 par vegghøyttalere

  Lyd, lyd fra veggen der

  Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

  test
  Leica Q2

  Verdens beste ­kompaktkamera

  Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

  anmeldelse
  Quicksand – Störst av allt, sesong 1

  Skremmende samtidsdrama

  Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

  Annonsørinnhold
  Asus Zenbook-serie

  Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

  17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

  Her er Samsungs super-selfiekamera

  Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

  test
  Sony Xperia 10 Plus

  Bomskudd i bredformat

  Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

  Ikeas smarte høyttalere er her

  I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

  test
  Motorola moto G7 Plus

  Kongen av mellomklassen

  Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

  anmeldelse
  I Am the Night, sesong 1

  Herlig retromysterium

  I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

  Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

  Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

  anmeldelse
  Creed II

  Nostalgisk testosteronbombe!

  Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

  anmeldelse
  Widows

  Heftig girl power!

  Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

  annonse

  Klassisk rock på biblioteket

  Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

  Hi-fi-vår i hovedstaden

  Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

  Speilrefleks? Prøv igjen

  Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

  test
  Avantgarde Acoustic Zero TA XD

  En real storslegge

  Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

  test
  Canon RF 28-70mm f2 L USM

  Perfeksjonert og lyssterk zoom

  Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

  anmeldelse
  Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

  Visuell fantasimagi

  Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

  anmeldelse
  Hunter Killer

  Mayday! Mayday!

  Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

  Ser du hva dette er?

  Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

  anmeldelse
  The Highwaymen

  Sober roadmovie

  En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

  Laptopfølelse på iPad Pro

  Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

  gruppetest
  Tre gaming headsets

  Strid i familien

  Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

  test
  Rega Aura MC

  En analog åpenbaring

  Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

  test
  Huawei P30 Pro

  Råeste mobilkamera noensinne!

  Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

  Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

  Du kan sende mail eller ta en telefon.

  Åpningstider: mandag – fredag

  0900 – 1130 og 1230 – 1500.

  Support Tlf: 815 73 510

   

  Support email: abo@lydogbilde.no 
  ×
  Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

  ×