annonse
annonse

Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV

Referanseklasse!

Panasonics nye OLED-skjerm leverer den hittil beste bildekvaliteten vi har sett, og måleresultatene er en studiomonitor verdig. Men det koster!

Pluss
Panasonics første OLED-skjerm tar alt vi kjenner fra den banebrytende bildeteknikken, og legger til enda bedre bildebehandling. Resultatet er utsøkt bildekvalitet, med perfekt svartnivå og helt naturtro fargegjengivelse.
Minus
Prisen i seg selv, og prisforskjellen mot allerede svært gode OLED-konkurrenter som LG, kan være hard å svelge. Panasonic-skjermen har et kunstig skarphetsfilter som virker mot sin hensikt.

Panasonic har en lang merittliste full av gode TV-er. Legendariske plasmaskjermer som 55VT60 og flaggskipet 60ZT60 ligger ennå friskt i minnet som noen av de beste TV-ene vi har testet. Det var nok flere enn oss som felte en tåre da Panasonic besluttet å legge ned produksjonen av plasma for noen år tilbake: Teknikken ble rett og slett for dyr å produsere, og lot seg vanskelig kombinere med det nye 4K-formatet. Siden den gang har de holdt fanen høyt, med LCD-baserte toppmodeller. Men mange minnes nok fortsatt plasmaens glade dager …

Panasonics nye toppmodell TX-65CZ950V har med andre ord mye å leve opp til: Dette er den japanske produsentens første OLED-TV, som skal forene de beste kvalitetene fra plasma og LCD, med færrest mulig av ulempene, i en og samme TV! Panasonic jobbet i lengre tid med å utvikle sin egen OLED-teknikk, men til slutt vendte de seg til koreanske LG Display, som har lykkes best med å masseprodusere OLED-paneler hittil. Panasonics ingeniører, som inkluderer noen av de klokeste hodene fra den nedlagte plasmadivisjonen, har derimot fått jobben med å foredle bildebehandlingen!

 

TX-65CZ950V

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara (!) på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. En kraftig Studio Master Processor med ”4K Pro” og ”Absolute Black Drive” utgjør selve bildemotoren som gir signal til panelet. Panasonic har også hentet inn hjelp fra Hollywood – nærmere bestemt filmkoloristen Mike Sowa – til å sette den riktige fargepaletten. Panasonic-skjermen er også den første OLED-skjermen som er godkjent av THX, med sin egen finkalibrerte film-modus.

TV-en ankom redaksjonen i en stor og tung trekasse innprentet med japanske stempler. Etter en møysommelig utpakkingsprosess kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen er mer enn en ren LG-kopi: Ingeniørene har åpenbart lagt litt stolthet ned i gjennomtenkte løsninger og lekker design. Den tunge, forkrommede sokkelen monteres til TV-en med solide metallbraketter. Selve TV-chassiset virker som en litt stivere og mer solid konstruksjon enn LG. Panasonic har også inkludert monteringshull for veggbraketter med VESA-standard på baksiden, men da får du ikke tatt i bruk det lekre alcantara-dekselet, som er laget nettopp for å skjule tilkoblinger og hull. Panasonic mener nok baksiden er for fin til ikke å vises frem!

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)
Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen har metalloverflate og virker mer påkostet enn de vanlige Panasonic-kontrollene. De mest brukte knappene har dessuten fått bakbelysning, med en snarvei i form av egen Netflix-knapp. Skjermens tilkoblingsmuligheter er gode, med 4 HDMI 2.0 kompatible innganger. CZ950 støtter foreløpig ikke videomateriale med økt dynamikkområde (HDR), men det loves en firmware-oppgradering fra Panasonics side på et senere tidspunkt – forhåpentligvis innen Ultra HD Blu-ray formatet kommer for salg.

Selve smart-TV brukergrensesnittet er imidlertid skuffende. Panasonic har pussig nok unnlatt å utstyre toppmodellen med sitt nye Firefox OS – i stedet må vi ta til takke med 2014-modellenes Smart Viera plattform, av alle ting! TV-en har derfor bare en enkel ”Apps” meny med begrenset utvalg av applikasjoner. Den viktige Netflix 4K-appen er imidlertid på plass, det samme er Youtube med VP9 og 4K støtte. Utover det er det lite innhold å være begeistret over, og det grafiske brukergrensesnittet fremstår temmelig utrangert sammenlignet med for eksempel LG, Samsung eller Panasonics egne modeller med Firefox.

Hvorfor Panasonic har utelatt det nyeste smart-systemet på sin nye toppmodell fremstår for oss som litt av en gåte. På den annen side kan det også være litt befriende å slippe alt ”unødvendig tjafs” som ofte følger med på kjøpet når man handler smart-TV. Panasonic-skjermen er enkel å bruke, og alle tidligere brukere vil kjenne igjen det tradisjonelle menysystemet. Alle menyer og funksjoner laster også raskt. Derimot målte vi relativt høy input lag på opp mot 100 millisekunder på HDMI-inngangene. Panasonic-skjermen er derfor ikke den mest velegnede til online gaming.

 

Bildekvalitet

Panasonic gikk temmelig høyt ut på banen ved lansering, og skrøt uhemmet av hvordan skjermen skal være finjustert og ”perfekt rett ut av esken”. I praksis hevder Panasonic at deres egne ingeniører har greid å skvise enda bedre bildekvalitet ut av OLED-panelene enn LG selv er i stand til å gjøre! Dermed ville det jo være temmelig flaut om teknikken ikke holdt hva produsenten lover …

65CZ950 har imidlertid ingenting å være flau over: Helt fra start er det klart at den har en langt mer korrekt bildeestetikk enn LG, spesielt når vi setter Panasonics THX-modus og LGs ISF ekspertinnstilling opp mot hverandre. Panasonic byr på alle kvalitetene vi forbinder med OLED, men er mer balansert i bruken av farger og kontrast. Det ser man allerede på hudtonene, som fri for røde fargestikk. Panasonic har en vesentlig mer nøytral gråtoneskala, og der LG-skjermen har en tendens til å ”drukne” i svart, graver Panasonic frem betraktelig flere grånyanser i de mørke scenene.

Panasonic har også lykkes med å skape litt glattere bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation sørger for sømløse bevegelser, uten den tidvise rykkingen og ujevnhetene vi erfarte med LG 65EF950V. For de fotballinteresserte kan det være grunn nok til å vurdere oppgraderingen til Panasonic.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er i grunn bare én ting ved bildekvaliteten som skurrer litt, bokstavelig talt: Panasonic-skjermen har en slags kunstig skarphet rundt konturer (såkalt edge enhancement) som vi ikke greide å bli kvitt i innstillingene. Det gir utvilsomt imponerende skarphet, men er også med å fremheve bildestøy.

Når alt kommer til alt, fremstår det tydelig at Panasonic har gjort en grundig jobb med sin nye toppmodell. Vi snakker hele tiden om subtile forskjeller, men summen av de subtile forskjellene tipper vekta i Panasonics favør. Resultatet er enkelt – rett og slett det beste bildet vi noensinne har sett!

 

Kalibrering

At Panasonic har et mer nøyaktig fargerom enn LGs 65EF950V har opp av esken, er noe man kan se med det blotte øye, og bekreftes av målingene vi har gjort. Spesielt er det gledelig å registrere at Panasonic virkelig har ”fått til” svartnivået og gråtoneskalaen. Det eneste som irriterer oss litt er et unødvendig sharpness filter. Men det går faktisk an å gjøre Panasonic enda litt bedre!

Denne TV-en er en drøm å kalibrere – faktisk den enkleste kalibreringen vi har gjort noen gang. Panasonic-skjermen er nemlig klargjort for CALman AutoCAL programvare. Dermed blir det å kalibrere TV-en nærmest en ”plug-and-play” affære dersom man har det rette utstyret. Etter å ha koblet til PC og måleprobe, kan man sette en target-måleverdi som TV-en jobber sammen med programvaren for å oppnå. Alle bildeparametre justeres og kryssjekkes underveis for å oppnå en mest mulig korrekt fargebalanse.

Resultatet snakker for seg selv: Allerede før kalibrering målte vi et såkalt delta-avvik på 2,4, som forteller oss hvor mye bildet avviker fra 100% fargegjengivelse. Alle avvik under 3.0 er høyst akseptabelt, og vanskelig å se med menneskeøyne. Med en manuell grovkalibrering av gråtoneskalaen, etterfulgt av autokalibrering, oppnådde vi et rekordlavt delta-avvik på 0,15! Dette vil i praksis si at det er null forskjell på det signalet skjermen får inn, og det bildet den sender ut. Dermed kan vi ikke gjøre annet enn å ta av oss hatten. En ekte referanseskjerm!

Last ned kalibreringsrapport for Panasonic TX-65CZ950

 

Konklusjon

Testen levner ingen tvil om at Panasonic 65CZ950 fortjener referansestatus. Samtidig er det åpenbart at dette ikke er TV-en for alle! Med en prislapp på 100.000 kroner henvender den seg til de som er villig til å betale mye for ”de siste hundredelene”. Forskjellen mellom Panasonic og en allerede utmerket OLED-konkurrent som LG ligger på ganske subtilt petimeter-nivå, og selv for oss er det vanskelig å forsvare den store prisforskjellen. Panasonic TX-65CZ950 blir derfor fremfor alt et ”statement” produkt, som viser at Panasonic fortsatt er blant enerne når det kommer til naturtro bildekvalitet.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 65” 4K OLED, 3840 x 2160
  • 4 HDMI 2.0, 3 USB
  • Netflix/HEVC
  • Studio Master Processor
Pris: 99995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×