annonse
annonse

Panasonic TX-65CZ950 4K OLED TV

Referanseklasse!

Panasonics nye OLED-skjerm leverer den hittil beste bildekvaliteten vi har sett, og måleresultatene er en studiomonitor verdig. Men det koster!

Panasonics første OLED-skjerm tar alt vi kjenner fra den banebrytende bildeteknikken, og legger til enda bedre bildebehandling. Resultatet er utsøkt bildekvalitet, med perfekt svartnivå og helt naturtro fargegjengivelse.
Prisen i seg selv, og prisforskjellen mot allerede svært gode OLED-konkurrenter som LG, kan være hard å svelge. Panasonic-skjermen har et kunstig skarphetsfilter som virker mot sin hensikt.

Panasonic har en lang merittliste full av gode TV-er. Legendariske plasmaskjermer som 55VT60 og flaggskipet 60ZT60 ligger ennå friskt i minnet som noen av de beste TV-ene vi har testet. Det var nok flere enn oss som felte en tåre da Panasonic besluttet å legge ned produksjonen av plasma for noen år tilbake: Teknikken ble rett og slett for dyr å produsere, og lot seg vanskelig kombinere med det nye 4K-formatet. Siden den gang har de holdt fanen høyt, med LCD-baserte toppmodeller. Men mange minnes nok fortsatt plasmaens glade dager …

Panasonics nye toppmodell TX-65CZ950V har med andre ord mye å leve opp til: Dette er den japanske produsentens første OLED-TV, som skal forene de beste kvalitetene fra plasma og LCD, med færrest mulig av ulempene, i en og samme TV! Panasonic jobbet i lengre tid med å utvikle sin egen OLED-teknikk, men til slutt vendte de seg til koreanske LG Display, som har lykkes best med å masseprodusere OLED-paneler hittil. Panasonics ingeniører, som inkluderer noen av de klokeste hodene fra den nedlagte plasmadivisjonen, har derimot fått jobben med å foredle bildebehandlingen!

 

TX-65CZ950V

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara (!) på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. En kraftig Studio Master Processor med ”4K Pro” og ”Absolute Black Drive” utgjør selve bildemotoren som gir signal til panelet. Panasonic har også hentet inn hjelp fra Hollywood – nærmere bestemt filmkoloristen Mike Sowa – til å sette den riktige fargepaletten. Panasonic-skjermen er også den første OLED-skjermen som er godkjent av THX, med sin egen finkalibrerte film-modus.

TV-en ankom redaksjonen i en stor og tung trekasse innprentet med japanske stempler. Etter en møysommelig utpakkingsprosess kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen er mer enn en ren LG-kopi: Ingeniørene har åpenbart lagt litt stolthet ned i gjennomtenkte løsninger og lekker design. Den tunge, forkrommede sokkelen monteres til TV-en med solide metallbraketter. Selve TV-chassiset virker som en litt stivere og mer solid konstruksjon enn LG. Panasonic har også inkludert monteringshull for veggbraketter med VESA-standard på baksiden, men da får du ikke tatt i bruk det lekre alcantara-dekselet, som er laget nettopp for å skjule tilkoblinger og hull. Panasonic mener nok baksiden er for fin til ikke å vises frem!

Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)
Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. (Foto: Produsenten)

 

Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen har metalloverflate og virker mer påkostet enn de vanlige Panasonic-kontrollene. De mest brukte knappene har dessuten fått bakbelysning, med en snarvei i form av egen Netflix-knapp. Skjermens tilkoblingsmuligheter er gode, med 4 HDMI 2.0 kompatible innganger. CZ950 støtter foreløpig ikke videomateriale med økt dynamikkområde (HDR), men det loves en firmware-oppgradering fra Panasonics side på et senere tidspunkt – forhåpentligvis innen Ultra HD Blu-ray formatet kommer for salg.

Selve smart-TV brukergrensesnittet er imidlertid skuffende. Panasonic har pussig nok unnlatt å utstyre toppmodellen med sitt nye Firefox OS – i stedet må vi ta til takke med 2014-modellenes Smart Viera plattform, av alle ting! TV-en har derfor bare en enkel ”Apps” meny med begrenset utvalg av applikasjoner. Den viktige Netflix 4K-appen er imidlertid på plass, det samme er Youtube med VP9 og 4K støtte. Utover det er det lite innhold å være begeistret over, og det grafiske brukergrensesnittet fremstår temmelig utrangert sammenlignet med for eksempel LG, Samsung eller Panasonics egne modeller med Firefox.

Hvorfor Panasonic har utelatt det nyeste smart-systemet på sin nye toppmodell fremstår for oss som litt av en gåte. På den annen side kan det også være litt befriende å slippe alt ”unødvendig tjafs” som ofte følger med på kjøpet når man handler smart-TV. Panasonic-skjermen er enkel å bruke, og alle tidligere brukere vil kjenne igjen det tradisjonelle menysystemet. Alle menyer og funksjoner laster også raskt. Derimot målte vi relativt høy input lag på opp mot 100 millisekunder på HDMI-inngangene. Panasonic-skjermen er derfor ikke den mest velegnede til online gaming.

 

Bildekvalitet

Panasonic gikk temmelig høyt ut på banen ved lansering, og skrøt uhemmet av hvordan skjermen skal være finjustert og ”perfekt rett ut av esken”. I praksis hevder Panasonic at deres egne ingeniører har greid å skvise enda bedre bildekvalitet ut av OLED-panelene enn LG selv er i stand til å gjøre! Dermed ville det jo være temmelig flaut om teknikken ikke holdt hva produsenten lover …

65CZ950 har imidlertid ingenting å være flau over: Helt fra start er det klart at den har en langt mer korrekt bildeestetikk enn LG, spesielt når vi setter Panasonics THX-modus og LGs ISF ekspertinnstilling opp mot hverandre. Panasonic byr på alle kvalitetene vi forbinder med OLED, men er mer balansert i bruken av farger og kontrast. Det ser man allerede på hudtonene, som fri for røde fargestikk. Panasonic har en vesentlig mer nøytral gråtoneskala, og der LG-skjermen har en tendens til å ”drukne” i svart, graver Panasonic frem betraktelig flere grånyanser i de mørke scenene.

Panasonic har også lykkes med å skape litt glattere bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation sørger for sømløse bevegelser, uten den tidvise rykkingen og ujevnhetene vi erfarte med LG 65EF950V. For de fotballinteresserte kan det være grunn nok til å vurdere oppgraderingen til Panasonic.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er i grunn bare én ting ved bildekvaliteten som skurrer litt, bokstavelig talt: Panasonic-skjermen har en slags kunstig skarphet rundt konturer (såkalt edge enhancement) som vi ikke greide å bli kvitt i innstillingene. Det gir utvilsomt imponerende skarphet, men er også med å fremheve bildestøy.

Når alt kommer til alt, fremstår det tydelig at Panasonic har gjort en grundig jobb med sin nye toppmodell. Vi snakker hele tiden om subtile forskjeller, men summen av de subtile forskjellene tipper vekta i Panasonics favør. Resultatet er enkelt – rett og slett det beste bildet vi noensinne har sett!

 

Kalibrering

At Panasonic har et mer nøyaktig fargerom enn LGs 65EF950V har opp av esken, er noe man kan se med det blotte øye, og bekreftes av målingene vi har gjort. Spesielt er det gledelig å registrere at Panasonic virkelig har ”fått til” svartnivået og gråtoneskalaen. Det eneste som irriterer oss litt er et unødvendig sharpness filter. Men det går faktisk an å gjøre Panasonic enda litt bedre!

Denne TV-en er en drøm å kalibrere – faktisk den enkleste kalibreringen vi har gjort noen gang. Panasonic-skjermen er nemlig klargjort for CALman AutoCAL programvare. Dermed blir det å kalibrere TV-en nærmest en ”plug-and-play” affære dersom man har det rette utstyret. Etter å ha koblet til PC og måleprobe, kan man sette en target-måleverdi som TV-en jobber sammen med programvaren for å oppnå. Alle bildeparametre justeres og kryssjekkes underveis for å oppnå en mest mulig korrekt fargebalanse.

Resultatet snakker for seg selv: Allerede før kalibrering målte vi et såkalt delta-avvik på 2,4, som forteller oss hvor mye bildet avviker fra 100% fargegjengivelse. Alle avvik under 3.0 er høyst akseptabelt, og vanskelig å se med menneskeøyne. Med en manuell grovkalibrering av gråtoneskalaen, etterfulgt av autokalibrering, oppnådde vi et rekordlavt delta-avvik på 0,15! Dette vil i praksis si at det er null forskjell på det signalet skjermen får inn, og det bildet den sender ut. Dermed kan vi ikke gjøre annet enn å ta av oss hatten. En ekte referanseskjerm!

Last ned kalibreringsrapport for Panasonic TX-65CZ950

 

Konklusjon

Testen levner ingen tvil om at Panasonic 65CZ950 fortjener referansestatus. Samtidig er det åpenbart at dette ikke er TV-en for alle! Med en prislapp på 100.000 kroner henvender den seg til de som er villig til å betale mye for ”de siste hundredelene”. Forskjellen mellom Panasonic og en allerede utmerket OLED-konkurrent som LG ligger på ganske subtilt petimeter-nivå, og selv for oss er det vanskelig å forsvare den store prisforskjellen. Panasonic TX-65CZ950 blir derfor fremfor alt et ”statement” produkt, som viser at Panasonic fortsatt er blant enerne når det kommer til naturtro bildekvalitet.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 65” 4K OLED, 3840 x 2160
  • 4 HDMI 2.0, 3 USB
  • Netflix/HEVC
  • Studio Master Processor
Pris: 99995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

gruppetest
Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

En god TV nummer 2

På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Bedre skjermkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

gruppetest
6 trådløse hodetelefoner

Trådløs lyd ­ på alvor

Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.