annonse
annonse
annonse
TEST:

Treningsarmbånd

annonse

De beste treningsarmbåndene

Et treningsarmbånd paret med mobilen kan måle hvordan du beveger deg, hvordan du sover og mye mer.

Treningsarmbånd er blant det heteste akkurat nå, noe som ikke minst merkes på strømmen av produkter som dukker opp må markedet. Med funksjoner som skritteller og at de henger på mobilens funksjoner for plasslokalisering kan vi overvåke hvor mye eller hvor lite vi beveger oss. Både på dagtid og når vi sover og på den måten føre aktivitetsdagbok.

Ut fra et gadget perspektiv er armbåndet et nyttig komplement til din mobil med noteringer og vibrerende påminnelser som du alltid legger merke til selv om telefonen ligger i jakkelommen. Vrid på armen og se hvem som ringer!

Ut fra helseperspektivet har vi forskning som viser at det er stillesittingen som sakte med sikkert gjør livene våre dårligere og høyner risikoen for kreft, diabetes og hjertesykdommer. Ikke engang regelmessig trening hjelper mot forhøyet risiko hvis du er stillesittende det meste av tiden.

Vi har altså all anledning til å kombinere den smarte gadgeten med en aktivitetsmåler som med alarm kan minne oss om å lette på rompa oftere og sørge for at vi får tilstrekkelig med hverdagsmosjon i form av ti tusen skritt om dagen. Armbåndet hjelper oss med å sove bedre, overvåke kroppens energiforbruk og dermed gi oss et bedre liv.

 

10000 skritt om dagen

Selv sitter jeg altfor mye. Når jeg ikke skriver artikler om teknikk setter jeg pris på lange spilleøkter ved datamaskinen eller konsollen, og når jeg ikke spiller liker jeg å slappe av med TV-serier og film. Dessuten jobber jeg ofte hjemmefra. Derfor ble jeg ganske fet og elendig i voksen alder (1,78 m/120 kg), men lyktes så midt i livet med å snu på dette og gjøre trening til en livsstil. En livsstilomstilling i den grad at jeg ble instruktør og kjører opp mot ti økter i uken på ulike treningssentre. Min lidenskap er innendørs gruppetrening med sykkel eller «spinning» som det oftest kalles, ispedd styrketrening i ulike former.

Men jeg beveger meg likevel for lite i hverdagen. En arbeidsdag kan være sittende stress ved skrivebordet for så å stresse i vei til treningssenteret og først da få frisk luft. Og jeg merker at jeg ikke sover som jeg skal. Så en test av treningsarmbånd var saken, helt enkelt. Kan armbåndet hjelpe meg og i sin tur deg som leser dette?

Svaret er ja, men kanskje ikke helt som jeg håpet på. Armbåndene vil mye og de vil ofte ulike ting, og hvor det de har til felles er å bygge på teknikk og finesser. Men når det kommer til målsetting og funksjon er det sjelden gjennomtenkt.

En forklaring ut fra mitt perspektiv. Jeg spinger eller sykler ikke utendørs, men egner meg til det vi kan kalle for fitness. Trening i gruppe og innendørs. Det krever en annen form for mating enn når du beveger deg skrittvis gjennom landskapet. Puls og hjerte trenger overvåking og den funksjonen finnes hos noen av armbåndene, men det fungerer ikke riktig slik som reklamen kan få det til å virke.

Produsentene går litt på defensiven når de konfronteres med dette. De vil gjerne snakke om bedre helse og viktigheten av å bevege seg og at deres armbånd «is the shit ». Men når jeg tar opp eksempler på hva vi som regelmessig går i treningsstudio og holder god form, ikke kan benytte armbåndene spesielt godt til, blir svaret litt unnskyldende «Eh, nei. Det var ikke hva vi hadde tenkt oss». Teknikken styrer og avhengig av hvordan akkurat du trener er det en risiko for å bli skuffet med disse produktene.

 

Bluetooth og synkronisering

Armbåndene krever mange ting for at alt skal klaffe. Vi har først og fremst Bluetooth og det gir oss en del problemer med at enheter regelmessig mister kontakten når vi kommer for mange meter vekk fra mobilen. Noen ganger vil ikke armbåndene koble tilbake igjen.

Dette forverres ytterligere av at jeg har åtte armbånd på samme arm. Mange radiosendere innenfor samme området, noe som kanskje ikke er en typisk situasjon. Samtidig blir dette en test på hvor robuste armbåndene er med sin Bluetooth-funksjon, og flere armbånd kjørte dessuten solo i noen dager.

Nummer to i rekken er selve synkroniseringen med armbåndets app og der kan det også oppstå vanskeligheter, til tross for at all annen Bluetooth-funksjon som f.eks. meldinger fungerer. Den vanligste løsningen er å avslutte appen og starte den på nytt.

Nummer tre er at armbåndene bygger på at du har en brukerkonto registrert hos produsenten. Navn, e-post, sted, vekt, kjønn, høyde og alder. Ja, armbåndprodusentene vet hvem du er, hvordan du lever og har demografiske opplysninger om dette. Du trenger en fungerende internettilkobling når du skal synkronisere armbåndet og produsentens server må i tillegg være online. Med andre ord er det mye som kan gå feil i denne trippelsatsingen.

Lading av batteriet? Bare Sonys armbånd lader via micro-USB. Resten kjører helt egne løsninger, så det gjelder ikke å rote bort selve laderen.

 

Testkriterier

Målet er å se hvordan noen av markedets mest populære armbånd håndterer trening og bevegelse av ulike slag, og om flere «smarte» funksjoner og innebygd display på noen måte bidrar til en bedre opplevelse og innsikt i treningen. Det å telle skritt er en enkel funksjon som alle armbånd i dag kan. Hva vi ville se er hvordan de fungerer med moderne treningsformer som treningsstudio og fitness som stiller andre krav til form og funksjon. Dessuten skal de kunne håndteres smertefritt via appen i smartmobilen. Til tross for at mobilen har mange finesser kan treningsarmbåndene ha begrensninger, og det er sistnevnte som styrer totalkarakteren. Samtidig sammenligner vi med fjorårets testvinner, Jawbone UP24. Kan et armbånd uten display ha noen sjanse mot en nyere og «smartere» generasjon av armbånd?

 

Dette testet vi og vår mening

Samsungs armbånd krever en matchende Samsung Galaxy Alpha, Sonys armbånd fungerer med Android 4.4 og vi kjørte med matchende Xperia Z3. De øvrige armbåndene ble paret med en iPhone 6 og alle ble testet i løpet av en ukes aktiviteter for se hvordan de håndterte dette.

Vi tar en typisk treningslørdag som eksempel på momenter jeg sammenligner. Jeg rekker to sykkeløkter (formiddag og ettermiddag) som forbrenner til sammen 1700 kcal ifølge pulsbåndet. Mellom øktene tar jeg gåturer, kollektivtrafikk, en times power nap og har ifølge iPhones kartfunksjoner tilbakelagt 15 kilometer til fots i løpet av dagen.

Jaybird Reign, Polar Loop, Jawbone UP24 og i et visst omfang Samsungs Gear Fit tolker ikke sykkeløktene på skrittelleren, noe jeg ser som positivt da det dermed skilles på hverdagsmosjon og rendyrket trening. De øvrige båndene tolker sykkeløktene som en pen gåtur, noe som blåser opp skrittmålingstallene, men samtidig undervurderer det aktivitetsnivået og den forbrenningen som sykkeløktene innebærer.

Jawbone UP24, Fitbit Charge, Jaybird Reign og Garmin Vivosmart samt Polar Loop (via pulsbånd) lar oss inkludere treningen på et vis. Men det er stor variasjon på hvordan dette noteres og regnes opp mot aktivitetsnivået. De øvrige båndene lar oss ikke på noen måte bokføre treningen via sine apper og kan derfor ikke angi aktivitetsnivå og forbrenning fra treningen. De regner bare skritt. Punktum.

En del av mine deltakere på sykkeløktene benytter aktivitetsmålere som de setter rundt ankelen for å komme forbi disse problemene. Men det blir også misvisende da ti tusen pedalomdreininger på en stasjonær sykkel ikke er det samme som ti tusen skritt på barmark.

 

Ha de på døgnet rundt!

Jo oftere du tar av deg armbåndet desto mer upålitelig blir tallene. De er konstruert til å bæres døgnet rundt og for å måle din søvn. Bare Jawbone UP24 håndterer min power nap midt på dagen da den har denne funksjonen. De øvrige armbåndene tolker dette som inaktivitet og legger det ikke til overvåkningen av søvn.

Samtlige bånd er bra på å regne skritt og håndtere gåturer samt løping og sykling utendørs (i kombinasjon med GPS) der du forflytter deg over store områder. Det er lett å beregne energiforbruk og aktivitetsnivå basert på de opplysningene. På andre siden kan du finne enkle skrittellere for noen hundrelapper, og flere av armbåndene vi testet er egentlig ikke spesielt mye bedre til det formålet.

Innendørstrening, styrke, kondisjon, boksing, dans og bevegelse – hele utbudet av gymtjenester er det helt enkelt så som så med. Eller ingenting overhodet. Ingen av båndene hjelper deg som trener ofte etter timeplan, for eksempel regelmessig går etter samme treningsplan hver uke. Her kan alle produsentene bli så mye bedre på alle måter, som å minne om treningsøkter og hjelpe til med motivasjonen.

Slår vi sammen alt dette med hvor problemfritt armbåndene fungerer, er det tydelig at tre av båndene stikker seg ut: Polar Loop, Fitbit Charge og Jawbone UP24. Disse båndene er de jeg selv også anslo ville kunne optimere min livsstil.
Jawbone UP24 er ikke det beste armbåndet, men det har den beste appen som prikker inn flest funksjoner og situasjoner. Det viser at det ikke er armbåndet i seg selv som er viktigst. Selv om mye mer er å ønske, er Jawbones produkt rett og slett det som best lever opp til forventingene. Beste produkt!

Produkter i testen
Fitbit Charge
Appen gir deg kontrollen
Rask lading med lang batteritid og en stabil problemfri drift. Fitbit Charge imponerte tidvis og måleren hører til de alternativer som jeg klasserer som et sikkert kjøp. Den er imidlertid ikke perfekt og hadde som alle andre målere problemer med treningen på helsestudio. Det er i første omgang skritteller, gåturer, løping og sykling som gjelder. Enheten er ikke særlig motstandsdyktig mot vann, noe som merkes på konstruksjonen med eksponerte skruer og en mekanisk knapp. Displayet viser tid, skritt, distanse, antall trapper og kalorier, og holder du knappen inne i noen sekunder får du en stoppeklokke. Det viser også hvem som…...
JayBird Reign
Er skrittet foran
Jaybird er først og fremst kjent for sine hodetelefoner. Som treningsarmbånd er de helt nye, noe som kan ses på som en mulighet og ikke et hinder. Konseptet de presenterer er helt klart det mest interessante og spennende, og jeg kan godt erkjenne at dette produktet har gjort meg riktig treningssugen! Reign snur på det hele og i stedet for å presentere «hvordan var dagen og nattens søvn?» i etterkant, får du råd og mål før kommende dags aktiviteter og søvn. Teknikken bygger på en måling av kroppen, som puls og HRV (Heart Rate Variability), som hele tiden går i…...
Huawei Talkband B1
Headset i armbåndet
Huaweis treningsarmbånd er som navnet antyder litt mer enn bare en aktivitetsmåler. Det er en Bluetooth-ørepropp som sitter på et armbånd, og tanken er at du raskt skal kunne ta proppen (den svarte biten) fra båndet, trykke den inn i øret og bable business når det ringer. Det fungerer faktisk, men er det nå så gjennomtenkt? Resultatet er det tykkelse armbåndet av alle, 14 millimeter, og selv om konstruksjonen er robust, det krever et trykk på eksakt riktig punkt for å løsne proppen fra armbåndet, har vi et stort problem med Talkband B1. Appen er helt enkelt altfor elementær. Den…...
Garmin Vivosmart
Den peneste skrittelleren
Garmin gir oss i særklasse det behageligste og smidigste armbåndet. Centimeteren tykt og med et femten millimeter tynt sort bånd sitter Vivosmart veldig diskré på håndleddet. Til tross for dette rommer det en berøringsskjerm og har tilstrekkelig med kapasitet for at du skal kunne lese meldinger og se hvem som ringer. Her finnes også alarm for stillesitting, du kan styre musikken og finne din mobil så lenge Bluetooth-tilkoblingen er aktiv og Garmin appen ruller i bakgrunnen. Noe som var lettere sagt enn gjort. Garmins app kan ikke håndtere min trening fullt ut. Den tolker sykkeløkten som et par tusen ekstra…...
Jawbone UP24
Appen gir vinneren
Jawbone har vært med en stund og bygget opp interessen omkring sitt designede treningsarmbånd. Båndet hører til de tynnere og smalere, selv om det kanskje ikke virker slik når man ser bildene. UP24 minner mer om et smykkearmbånd og er tross intensjonene litt plastaktig. Intet display, bare en indikator på dag- og nattinnstilling (søvn) og en mekanisk trykknapp. Den benyttes i ulike kombinasjoner for å veksle mellom disse innstillingene inklusiv en hyggelig power nap-funksjon, hvor armbåndet kan overvåke høneblunden og vekke meg før dypsøvnen.   KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter   Jawbone UP24 er det eneste produktet i testen som håndterer…...
Sony Smartband Talk SWR30
Logg livet med Sony
Sony lykkes med å ha en del idéer de er alene om. Smartband Talk er en direkte forlengning av din mobil hvor du kan lese meldinger samt svare, snakke og ringe via armbåndet. Nå har jeg ikke gått i dypet vedrørende dette, da perspektivet er hvor godt armbåndet fungerer for aktivitetsmåling. Og det fungerer vel så der. Utover et innledende problem (ble tvunget til å Google og tilbakestille armbåndet) så fungerer paringen med mobilen aldeles utmerket når det vel er oppe og går. Synkroniseringen med appen «Lifelog» går smidig. Armbåndet er diskré, skjermen er E-ink basert og meget behagelig uten…...
Samsung Galaxy Gear Fit
Glansfullt, lekkert og trøblete
Samsung parer sitt armbånd med sine mobiler og sørger for at alt fungerer skikkelig og pålitelig så lenge batteriet varer. Og det varer ganske bra så lenge du er forsiktig med armbåndets alle funksjoner hvor du kan lese meldinger, styre musikken og på alle måter komplettere din Samsung mobil. De to er parhester og oppkoblingen med Bluetooth er sømløs effektiv når jeg går bort fra mobilen og tilbake. Problemer? Ja, midt under lørdagens andre sykkeløkt begynte armbåndet med en oppdatering, hang seg og tappet batteriet. Alle data frem til det var i alle fall intakt. En interessant finesse er en…...
Polar Loop
Plastbåndet med krefter
Polar Loop er det armbåndet som ligger lavest i pris, men det har det til tross, mange funksjoner utover skrittelleren. Det er varsel for stillesitting og samarbeide med Polars egne pulsbånd. Akkurat pulsbåndet gjør at vi får sjansen til å overvåke aktiviteter som styrketrening og sykkeløkter mye mer eksakt. Armbåndet er av temmelig stiv plast og kommer bare i en størrelse. Det må klippes til og armbåndslåsen med innsats må flyttes, noe som medfører mye pilleri. Mål først, så klipp! Polar Loop er det eneste produktet i testen som krever en datamaskin for å bli aktivert, og Chrome advarer friskt…...
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Netgear Orbi WiFi 6 Mesh System

  IFA 2019: Mesh-nettverk gir ekte trådløs gigabit-hastighet

  Om du ønsker maksimal hastighet på ditt trådløse nettverk, og er villig til å betale for det, har Netgear svaret med Orbi WiFi 6 Mesh System.Legg til som favoritt
  Razer Blade Stealth 13 16_9

  IFA 2019: Razer er først med gaming ultrabook

  Blade Stealth 13 er den første ultrabærbare spill-PC-en. Billig? Nei. Praktisk? Det vil vi tro.Legg til som favoritt
  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  Den nyeste generasjonen av Acer Swift 5 har nye 10. generasjons Intel Core- prosessor samt NVIDIA GeForce MX250-grafikk og veier bare 990 gram.Legg til som favoritt
  IFA 2019: Smartere komfyrvakt

  IFA 2019: Smartere komfyrvakt

  En smartere kjøkkensensor, som overvåker komfyren og varsler deg via en app på mobilen.Legg til som favoritt
  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display med Google Assistant styrer det oppkoblede hjemmet, og kommer med stor skjerm og mulighet for videosamtale.

  Legg til som favoritt
  Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

  Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

  Asus Zenbook Pro Duo med 14" sekundær touchskjerm kan nå kjøpes i butikkene. Legg til som favoritt
  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Lav og bred som en italiensk supersportsbil – og like upraktisk i morgentrafikken. Zephyrus er skapt for race.

  Legg til som favoritt
  Apple iPod touch (7. generasjon)

  Apple iPod touch (7. generasjon)

  Steve Jobs snur seg i graven! Den nye iPod touch hører ikke hjemme i 2019.

  Legg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny