Redaksjonen anbefaler

Årets Beste 2019-2020

Se alle årets beste 2019-2020

De beste treningsarmbåndene

Et treningsarmbånd paret med mobilen kan måle hvordan du beveger deg, hvordan du sover og mye mer.


Treningsarmbånd er blant det heteste akkurat nå, noe som ikke minst merkes på strømmen av produkter som dukker opp må markedet. Med funksjoner som skritteller og at de henger på mobilens funksjoner for plasslokalisering kan vi overvåke hvor mye eller hvor lite vi beveger oss. Både på dagtid og når vi sover og på den måten føre aktivitetsdagbok.

Ut fra et gadget perspektiv er armbåndet et nyttig komplement til din mobil med noteringer og vibrerende påminnelser som du alltid legger merke til selv om telefonen ligger i jakkelommen. Vrid på armen og se hvem som ringer!

Ut fra helseperspektivet har vi forskning som viser at det er stillesittingen som sakte med sikkert gjør livene våre dårligere og høyner risikoen for kreft, diabetes og hjertesykdommer. Ikke engang regelmessig trening hjelper mot forhøyet risiko hvis du er stillesittende det meste av tiden.

Vi har altså all anledning til å kombinere den smarte gadgeten med en aktivitetsmåler som med alarm kan minne oss om å lette på rompa oftere og sørge for at vi får tilstrekkelig med hverdagsmosjon i form av ti tusen skritt om dagen. Armbåndet hjelper oss med å sove bedre, overvåke kroppens energiforbruk og dermed gi oss et bedre liv.

 

10000 skritt om dagen

Selv sitter jeg altfor mye. Når jeg ikke skriver artikler om teknikk setter jeg pris på lange spilleøkter ved datamaskinen eller konsollen, og når jeg ikke spiller liker jeg å slappe av med TV-serier og film. Dessuten jobber jeg ofte hjemmefra. Derfor ble jeg ganske fet og elendig i voksen alder (1,78 m/120 kg), men lyktes så midt i livet med å snu på dette og gjøre trening til en livsstil. En livsstilomstilling i den grad at jeg ble instruktør og kjører opp mot ti økter i uken på ulike treningssentre. Min lidenskap er innendørs gruppetrening med sykkel eller «spinning» som det oftest kalles, ispedd styrketrening i ulike former.

Men jeg beveger meg likevel for lite i hverdagen. En arbeidsdag kan være sittende stress ved skrivebordet for så å stresse i vei til treningssenteret og først da få frisk luft. Og jeg merker at jeg ikke sover som jeg skal. Så en test av treningsarmbånd var saken, helt enkelt. Kan armbåndet hjelpe meg og i sin tur deg som leser dette?

annonse

Svaret er ja, men kanskje ikke helt som jeg håpet på. Armbåndene vil mye og de vil ofte ulike ting, og hvor det de har til felles er å bygge på teknikk og finesser. Men når det kommer til målsetting og funksjon er det sjelden gjennomtenkt.

annonse

En forklaring ut fra mitt perspektiv. Jeg spinger eller sykler ikke utendørs, men egner meg til det vi kan kalle for fitness. Trening i gruppe og innendørs. Det krever en annen form for mating enn når du beveger deg skrittvis gjennom landskapet. Puls og hjerte trenger overvåking og den funksjonen finnes hos noen av armbåndene, men det fungerer ikke riktig slik som reklamen kan få det til å virke.

Produsentene går litt på defensiven når de konfronteres med dette. De vil gjerne snakke om bedre helse og viktigheten av å bevege seg og at deres armbånd «is the shit ». Men når jeg tar opp eksempler på hva vi som regelmessig går i treningsstudio og holder god form, ikke kan benytte armbåndene spesielt godt til, blir svaret litt unnskyldende «Eh, nei. Det var ikke hva vi hadde tenkt oss». Teknikken styrer og avhengig av hvordan akkurat du trener er det en risiko for å bli skuffet med disse produktene.

 

Bluetooth og synkronisering

Armbåndene krever mange ting for at alt skal klaffe. Vi har først og fremst Bluetooth og det gir oss en del problemer med at enheter regelmessig mister kontakten når vi kommer for mange meter vekk fra mobilen. Noen ganger vil ikke armbåndene koble tilbake igjen.

annonse

Dette forverres ytterligere av at jeg har åtte armbånd på samme arm. Mange radiosendere innenfor samme området, noe som kanskje ikke er en typisk situasjon. Samtidig blir dette en test på hvor robuste armbåndene er med sin Bluetooth-funksjon, og flere armbånd kjørte dessuten solo i noen dager.

Nummer to i rekken er selve synkroniseringen med armbåndets app og der kan det også oppstå vanskeligheter, til tross for at all annen Bluetooth-funksjon som f.eks. meldinger fungerer. Den vanligste løsningen er å avslutte appen og starte den på nytt.

Nummer tre er at armbåndene bygger på at du har en brukerkonto registrert hos produsenten. Navn, e-post, sted, vekt, kjønn, høyde og alder. Ja, armbåndprodusentene vet hvem du er, hvordan du lever og har demografiske opplysninger om dette. Du trenger en fungerende internettilkobling når du skal synkronisere armbåndet og produsentens server må i tillegg være online. Med andre ord er det mye som kan gå feil i denne trippelsatsingen.

Lading av batteriet? Bare Sonys armbånd lader via micro-USB. Resten kjører helt egne løsninger, så det gjelder ikke å rote bort selve laderen.

 

Testkriterier

Målet er å se hvordan noen av markedets mest populære armbånd håndterer trening og bevegelse av ulike slag, og om flere «smarte» funksjoner og innebygd display på noen måte bidrar til en bedre opplevelse og innsikt i treningen. Det å telle skritt er en enkel funksjon som alle armbånd i dag kan. Hva vi ville se er hvordan de fungerer med moderne treningsformer som treningsstudio og fitness som stiller andre krav til form og funksjon. Dessuten skal de kunne håndteres smertefritt via appen i smartmobilen. Til tross for at mobilen har mange finesser kan treningsarmbåndene ha begrensninger, og det er sistnevnte som styrer totalkarakteren. Samtidig sammenligner vi med fjorårets testvinner, Jawbone UP24. Kan et armbånd uten display ha noen sjanse mot en nyere og «smartere» generasjon av armbånd?

 

Dette testet vi og vår mening

Samsungs armbånd krever en matchende Samsung Galaxy Alpha, Sonys armbånd fungerer med Android 4.4 og vi kjørte med matchende Xperia Z3. De øvrige armbåndene ble paret med en iPhone 6 og alle ble testet i løpet av en ukes aktiviteter for se hvordan de håndterte dette.

Vi tar en typisk treningslørdag som eksempel på momenter jeg sammenligner. Jeg rekker to sykkeløkter (formiddag og ettermiddag) som forbrenner til sammen 1700 kcal ifølge pulsbåndet. Mellom øktene tar jeg gåturer, kollektivtrafikk, en times power nap og har ifølge iPhones kartfunksjoner tilbakelagt 15 kilometer til fots i løpet av dagen.

Jaybird Reign, Polar Loop, Jawbone UP24 og i et visst omfang Samsungs Gear Fit tolker ikke sykkeløktene på skrittelleren, noe jeg ser som positivt da det dermed skilles på hverdagsmosjon og rendyrket trening. De øvrige båndene tolker sykkeløktene som en pen gåtur, noe som blåser opp skrittmålingstallene, men samtidig undervurderer det aktivitetsnivået og den forbrenningen som sykkeløktene innebærer.

Jawbone UP24, Fitbit Charge, Jaybird Reign og Garmin Vivosmart samt Polar Loop (via pulsbånd) lar oss inkludere treningen på et vis. Men det er stor variasjon på hvordan dette noteres og regnes opp mot aktivitetsnivået. De øvrige båndene lar oss ikke på noen måte bokføre treningen via sine apper og kan derfor ikke angi aktivitetsnivå og forbrenning fra treningen. De regner bare skritt. Punktum.

En del av mine deltakere på sykkeløktene benytter aktivitetsmålere som de setter rundt ankelen for å komme forbi disse problemene. Men det blir også misvisende da ti tusen pedalomdreininger på en stasjonær sykkel ikke er det samme som ti tusen skritt på barmark.

 

Ha de på døgnet rundt!

Jo oftere du tar av deg armbåndet desto mer upålitelig blir tallene. De er konstruert til å bæres døgnet rundt og for å måle din søvn. Bare Jawbone UP24 håndterer min power nap midt på dagen da den har denne funksjonen. De øvrige armbåndene tolker dette som inaktivitet og legger det ikke til overvåkningen av søvn.

Samtlige bånd er bra på å regne skritt og håndtere gåturer samt løping og sykling utendørs (i kombinasjon med GPS) der du forflytter deg over store områder. Det er lett å beregne energiforbruk og aktivitetsnivå basert på de opplysningene. På andre siden kan du finne enkle skrittellere for noen hundrelapper, og flere av armbåndene vi testet er egentlig ikke spesielt mye bedre til det formålet.

Innendørstrening, styrke, kondisjon, boksing, dans og bevegelse – hele utbudet av gymtjenester er det helt enkelt så som så med. Eller ingenting overhodet. Ingen av båndene hjelper deg som trener ofte etter timeplan, for eksempel regelmessig går etter samme treningsplan hver uke. Her kan alle produsentene bli så mye bedre på alle måter, som å minne om treningsøkter og hjelpe til med motivasjonen.

Slår vi sammen alt dette med hvor problemfritt armbåndene fungerer, er det tydelig at tre av båndene stikker seg ut: Polar Loop, Fitbit Charge og Jawbone UP24. Disse båndene er de jeg selv også anslo ville kunne optimere min livsstil.
Jawbone UP24 er ikke det beste armbåndet, men det har den beste appen som prikker inn flest funksjoner og situasjoner. Det viser at det ikke er armbåndet i seg selv som er viktigst. Selv om mye mer er å ønske, er Jawbones produkt rett og slett det som best lever opp til forventingene. Beste produkt!

Produkter i testen
Sony prøver å få en helhet og logge mer enn skritt, søvn og aktivitet. Prøver er ordet.

Sony lykkes med å ha en del idéer de er alene om. Smartband Talk er en direkte forlengning av din mobil hvor du kan lese meldinger samt svare, snakke og ringe via armbåndet. Nå har jeg ikke gått i dypet vedrørende dette, da perspektivet er hvor godt armbåndet fungerer for aktivitetsmåling.

Og det fungerer vel så der. Utover et innledende problem (ble tvunget til å Google og tilbakestille armbåndet) så fungerer paringen med mobilen aldeles utmerket når det vel er oppe og går. Synkroniseringen med appen «Lifelog» går smidig. Armbåndet er diskré, skjermen er E-ink basert og meget behagelig uten å lyse i stykker søvnen i mørket og lignende.

Lifelog appen er mildt sagt en egen opplevelse og den er tenkt å kunne logge alt du gjør med mobilen. Utover antall skritt, søvn, jogging og reiser logger den hvordan du snakker i mobilen, spiller spill, ser på film, skyter bilder, surfer, lytter på musikk, leser e-bøker osv. Men et eller annet sted der finner vi ambisjonsnivået til Sony. For at alt dette skal fungere må du omfavne hele pakken av hva jeg formoder er Sonys betalingstjenester.

 

Sony_SmartBand_Talk_White Sony_SmartBand_Talk_Black Sony-smartband_talk_group Sony-SmartBand-Talk Sony-Smartband-Talk_2 Sony-Smartband-Talk-duo
<
>

 

Tror jeg i alle fall. For til tross for at jeg spiller usunt mye Far Cry 4 på Playstation 4 og er innlogget med min PSN-konto registreres ikke dette av Lifelog? Så det er vanskelig å bedømme hvor godt og brukbart alt dette er ettersom ingenting blir forklart. Du har spilt 0 timer, Jaha, men hvordan får jeg Lifelog til å logge spillingen? Skal det fungere? Ingen ledetråder gis.

Men nå er det ikke alt av Lifelog-en jeg skal teste, så det som er viktigere er at Sonys armbånd er så som så når det gjelder aktiviteter. Ja, den regner søvn, men mister min nattesøvn. Når jeg tar armbåndet av og legger det på benken klokken to på ettermiddagen logges det derimot som søvn.

annonse

 

annonse

Konklusjon

Kult konsept fra Sony og det å kunne snakke via armbåndet er et poeng. Trening og aktivitet utover skrittelling og sykkel? Glem det. Du kan ikke legge til noe eller korrigere noe. Hele gadgeten er på grensen til ubegripelig, og som treningsarmbånd betraktet er dette først og fremst en vanlig skritteller.

 

Sony-Smartband-Talk_Lifestyle

 

annonse
Fakta
 • Støtte: Android 4.4+ (ikke iOS)
 • Armbånd: 25 cm (L) og 21,4 cm (S)
 • Batteri: 3 dager
 • Vanntetthet: IP68 klassifisert
Pris: 1600 kr
PlussEt armbånd du kan snakke med.
MinusLifelog programmet er meget egenrådig og ser ut til å kunne logge det meste, men ironisk nok ikke din trening. Kort batteritid.
Jaybird har forstått dette med trening og har det i særklasse mest spennende produktet. Splitter nytt på godt og vondt.

Jaybird er først og fremst kjent for sine hodetelefoner. Som treningsarmbånd er de helt nye, noe som kan ses på som en mulighet og ikke et hinder. Konseptet de presenterer er helt klart det mest interessante og spennende, og jeg kan godt erkjenne at dette produktet har gjort meg riktig treningssugen! Reign snur på det hele og i stedet for å presentere «hvordan var dagen og nattens søvn?» i etterkant, får du råd og mål før kommende dags aktiviteter og søvn.

Teknikken bygger på en måling av kroppen, som puls og HRV (Heart Rate Variability), som hele tiden går i bakgrunnen. HRV benyttes for å se hvordan du har det og om du er helt utmattet eller full av energi. Reign kaller dette for «Go-zone» der du på to minutter på morgenen kan få en indikasjon på hvor aktiv du kan være. Aktiviteten måles i poeng og det er derfor lett å få en samlet oversikt over dagen. Selvfølgelig kan du få info om antall skritt og antall forbrente kalorier også. Reign blir også sikrere over tid på å tilpasse seg etter din HRV og ditt treningsmønster.

 

jaybird-reign_charge jaybird-reign_white jaybird-reign-3 jaybird-reign-group
<
>

 

 

Hvordan fungere så Reign med innendørstrening? Ganske bra. Man kan ikke skille ut eller korrigere trening i etterkant, så mine sykkeløkter ble «General activity, 300 kcal» og problemet med synkroniseringen og mangelen på historikk i nåværende app er forstyrrende. Men de dagene (og netter) alt klaffet prikket det inn min søvn og mine aktiviteter med spooky minuttpresisjon. Appen er ikke utviklet, det finnes ingen historikk og den feilet ofte med synkroniseringen med det resultat at jeg mistet noen dagers statistikk. Ifølge den nordiske agenten Isolda skal dette rettes opp i februar/mars med ny programvare.

Jaybird Reign kommer i alle tilfeller pent og elegant pakket med utbyttbare magnetlåsbare armbånd og sportsarmbånd. Selve treningsmåleren er liten, 3 x 1 cm stor og kan flyttes mellom de ulike armbåndene hvor den låses på plass med magneter. Indikasjon av oppnådd treningsmål skjer med et system av lysdioder. Elegant og pent, men uten det minste av «smarte funksjoner». Dette er en aktivitetsmåler, punktum.

annonse

 

annonse

Konklusjon

Jeg tror på Reign-konseptet med måling av utmattelsesnivåer og det hele tiden å ligge skrittet foran. Det å kunne sette et totalt aktivitetsmål på forhånd og ikke bare blindt regne skritt er akkurat hva vi trenger. Det eneste som holder igjen entusiasmen er at produktet er så uferdig. Hold øynene åpne, dette kan bli virkelig interessant!

 

jaybird-reign-lifestyle

annonse
Fakta
 • Støtte: iPhone 4S, Android 4.3 og nyere
 • Armband: S/M (54-66 mm) og L/XL (66-78 mm)
 • Batteri: 5 dager
 • Vanntetthet: Helt vanntett - håndterer svømming
Pris: 1900 kr
PlussKonseptet med totale treningspoeng samt å sette mål for dagen på forhånd. Mer enn bare skritteller.
MinusAppen er i en tidlig og uferdig fase med feil i synkroniseringen.
Polar Loop
Plastbåndet med krefter
Polars armbånd rommer en hel del av muligheter, men krever tålmodighet og arbeid.
Samsung Galaxy Gear Fit
Glansfullt, lekkert og trøblete
Samsungs armbånd har displayet og funksjonene som lokker uten å nå hele veien.
Jawbone UP24
Appen gir vinneren
Tonnevis med funksjoner og den beste appen gjør Jawbone til en testvinner!
Garmin Vivosmart
Den peneste skrittelleren
Diskré og elegant berøringsskjerm er ikke nok til å løfte produktet fra skrittellernivå.
Huawei Talkband B1
Headset i armbåndet
To fluer i en smekk, er tanken bak armbåndet du også kan putte inn i øret.
Fitbit Charge
Appen gir deg kontrollen
Tynn og diskré lykkes Fitbit Charge med det meste og er snublende nær våre krav.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  3
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsler  
  nyeste eldste mest poulære
  Varlse meg om

  Les også

  (Foto: Argon)

  Fullvoksen hi-fi uten tråd

  Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

  HP-gateracer med sidevogn

  En ekstra skjerm i mobilstørrelse gir deg et instrumentbord til spillene. Det er smart, men kostbart.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.