annonse
annonse
Mars 2017
TomTom GO 5200
Mars 2017
TomTom GO 5200

Test av: TomTom GO 5200

Moden GPS

Generasjoner av utvikling gjør at det knapt finnes noe å klage på.

Lyd & Bilde mener

Enkel å bruke. Tar hensyn til aktuell trafikksituasjon. Gratis oppdateringer.
Litt lavoppløst skjerm.
annonse

GPS navigasjon har faktisk utviklet seg like mye som mobiltelefonene. Ser vi tilbake på de første vi testet for ti år siden, er de nesten latterlig dårlige sammenlignet med hva vi får i dag. På den tiden hadde de grusomme fester, dårlige skjermer uten multitouch, forvirrende håndtering, dårlig presisjon og irriterende dårlig ytelse. Dessuten kostet de en liten formue. Dagens GPS-er er forbedret på alle punkter, men er likevel betydelig billigere.

Et bra eksempel er utviklingen hos Tomtoms GO-serie. Først endret man programvaren slik at den skulle bli mer modulær og gjøre det mulig å oppdatere enkelte funksjoner. Så kom dataoppkobling som ga mulighet til minuttfersk trafikkinformasjon. Deretter fikk man endelig et smidigere feste. Så fikk man en mer moderne, mer lettvint programvare, samt multitouch-skjermer. Og i fjor ble enda flere tjenester bakt inn i prisen.

En smidig opplevelse
Selv for deg som ikke tidligere har brukt noen av Tomtoms GPS-er, er det forbilledlig lett å komme i gang. Du oppretter en konto hos Tomtom, som så har kontrollen på dine oppdateringer, samt synkroniserer med dine smartmobil-apper. Koble til ladekabelen til festet, klem det fast med sugeproppen, og sett så fast GPS-en med magnetfestet. Så er det bare å angi destinasjon og kjøre i vei.

Destinasjoner er enklere enn noensinne å angi. Til forskjell fra visse konkurrenter er det ikke så viktig i hvilken rekkefølge man angir steder og gatenavn, da den smart gjetter hva man mener. Det finnes også et omfattende tilbud av interessepunkter, hvor man ikke bare bruker tidligere opplastede, men også søker online. Det smidigste er imidlertid appen MyDrive, hvor man allerede på vei til bilen kan angi hvor man vil kjøre og hvilken vei, så synkroniseres det automatisk med GPS-en.

Det beste veivalget
Denne generasjonens modeller har noe som Tomtom kaller Priority Driving. Det er en kombinasjon av de nyeste kartene, oppdatert trafikkinformasjon, samt smarte antydninger om hvor du er på vei. Akkurat trafikkinformasjonen er noe som Tomtom lenge har vært meget bra på, med betydelig raskere og mer detaljert informasjon om trafikkulykker og køer. Dermed kan den raskt finne omveier hvor trafikken flyter bedre, og som gir raskere reiselengde.

Informasjonen på skjermen er tydelig, med inn- og utzooming av kartet, avhengig av hvor raskt man kjører. Dermed får man både bra oversikt på motorveien og detaljer når det er krappe svinger. Avkjøringer på motorveier vises tydelig, både med riktige veiskilter og anbefalinger om hvilken fil man skal legge seg i. Høyest oppe på skjermen ser man alltid neste sving, og til høyre ser man hvor langt borte eventuelle komplikasjoner er.

Endelig full oppkobling
Som tidligere kan man koble GPS-en til mobilen. Det gjør det mulig å bruke den som høyttalertelefon samt å se meldinger. Man kan til og med få dem opplest for seg, selv om datastemmen ikke direkte låter naturlig. Nytt er derimot at man ikke bare kan gi stemmekommandoer til GPS-en, men til og med til mobilen. Dette støtter både Siri for iPhone og Google Now for Android-mobiler.

Og endelig har de mer påkostede modellene fått innebygd Wifi. Det innebærer at man ikke lenger må koble GPS-en til dataen med en ledning for å last ned oppdateringer. Det holder med å ta den inn fra bilen slik at den kan koble seg på ditt trådløse nettverk. Dermed er det siste irritasjonsmomentet med å bruke Tomtom også borte. Vi setter også pris på at det er inkludert gratis oppdateringer av kart og fartskameraer i hele apparatets levetid.

De ulike modellene
Skal man velge GO 520/620 eller GO 5200/6200? Funksjonene og tjenestene er de samme for alle modellene. Det første tallet angir om skjermen er på 5 eller 6 tommer, hvor de større skjermene dessuten har betydelig bedre oppløsning. Modellene med en ekstra null på slutten har dataoppkobling via et innebygd SIM-kort, som også fungerer i utlandet. Med de tresifrede må man bruke mobilen til dataoppkobling.

Konklusjon
Vi har i de siste testene fremhevet Tomtoms GPS-er som de beste markedet, og denne siste generasjonen er intet unntak. De er lette å bruke, informasjonen på skjermen er tydelig, og det er aldri noen tvil om hvor eller hvordan man skal svinge. GPS-en lar deg alltid finne raskeste veien takket være minuttfersk trafikkinformasjon. Nå kan den dessuten oppdatere seg selv via Wifi. Dermed har man haket av for alle våre ønsker.

Fakta & Rating:
  • Skjerm: 5 tommer, 480 x 272
  • Kart: Verdenskart
  • Kartoppdatering: Gratis oppdateringer
  • Fartskameraer: Gratis oppdateringer
  • Trådløst: Bluetooth, Wifi
  Produsent:
  TomTom
  Pris:
  3.500,-

  Les også:

  Lås opp med mobilen

  Hvorfor vri eller rote med nøkler når man kan fjernstyre?

  Utstyrsstyrke med sportstuning

  Du kan få HyperX-tastaturet akkurat som du vil ha det.

  Gentleman-killeren

  Avdempet design og lekker teknikk med ergonomisk komfort.

  Hot rod-keyboard

  Det ultrakompakte tastaturet med turneringsmål er kynisk som en avsaget hagle.

  Taster for sofaspillere

  Hvis trådløs forbindelse er avgjørende for deg, er Logitechs gaming-tastatur svaret.

  Bedre håndlag med spillene

  Få fingerspissfølelse i gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spill.

  Håndvåpen for gamere

  Vi har lagt hånd på åtte av de beste musene spesielt utviklet til gaming.

  Tivoli på musematten

  Gaming handler om å ha det moro, så Asus slår på stortrommen med en vellykket mus.

  Germansk grundighet

  En mus kan ikke se kulere ut enn denne.

  Saklig minimalisme

  HyperX skjærer inn til benet med en mus blottet for pynt og store ord.

  Gaming for søtmonser

  Alt trenger ikke å være sort. Mionix er kul som peppermynteis.

  Rallymodell med veigrep

  Razers turneringsutgave gir deg et lite ekstra forsprang.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Friday Lock

  Det smarte hjemmet er mye mer enn kameraer og lys i tusenvis av farger. I USA har de lenge vært...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spill selger som varmt hvetebrød. Vi har i det siste testet gaming-mus, gaming-headset og...

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple friga sine AirPods i desember 2016, er det skjedd mye, og det har kommet mange konkurrenter på markedet...

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Konkurranse!

  Nå lanseres en av tidenes mest suksessrike
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: «Harry Potter 1-7B».

  DELTA HER

  I samarbeid med Fox/Paramount gir Lyd & Bilde DEG nå sjansen til å vinne alle de 8 nye filmene på Blu-ray/4K UHD.