annonse

Sony SRS-X9

Utsøkt lyd til høy pris

Trådløs og kompakt alt-i-ett-høyttaler med nydelig lyd.

annonse
annonse

Det blir ikke mer praktisk enn en enkelt trådløs alt-i-ett-høyttaler som plasseres i bokhylla eller i TV-møbelet. I forhold til et større hi-fi-system er det et lekkert kompromiss. Men mange slike låter da heller ikke spesielt bra.

Det vil ikke Sony finne seg i. Derfor har de proppet sin kompakte SRS-X9 full av påkostede komponenter. Den støtter høyoppløst lyd, og er bygget tung og robust i forhold til sine kompakte mål.

Et basselement i midten får drahjelp av to passive radiatorer som gir ekstra dyp bass. To mellomtoneelementer er på plass – ett på hver side på frontpanelet. Over disse sitter de såkalte superdiskantene, i tillegg til at to superdiskanter også sitter på topplaten, for å gi stor spredning av overtonene helt opp til 45 kHz, og dermed et større lydlandskap.

Dersom mobilen din støtter NFC, er det bare å føre den inntil høyttaleren, og de lenkes trådløst sammen med Bluetooth. Spill opp til dans!
Dersom mobilen din støtter NFC, er det bare å føre den inntil høyttaleren, og de lenkes trådløst sammen med Bluetooth. Spill opp til dans!

Høyoppløst USB
En USB digitalinngang på baksiden dekoder høyoppløste lydformater fra PC eller Mac opp til 24-bit/192kHz, og til og med Sonys eget DSD-format.

DSD
Sony lanserte i 1999 SACD som et bedre alternativ til CD, med nettopp DSD-lydformatet. SACD var en konkurrent til DVD-Audio, men mens DVD-Audio benytter PCM-teknologi nært beslektet med CD bare med høyere oppløsning, bruker SACD såkalt Direct Stream Digital. Litt komplisert, men det dreier seg om et 1-bits signal som i stedet har en kjempehøy samplefrekvens (2,8-5,6 MHz). Mange audiofile foretrakk SACD fremfor DVD-Audio. I dag kan man kjøpe og laste ned musikkfiler i DSD-formatet, og det er slike USB-inngangen til SRS-X9 er tiltenkt.

Enklere strømming
Vil du ha det trådløst og enkelt, kan du bruke Bluetooth rett fra mobiltelefonen eller nettbrettet. Høyttaleren støtter da både aptX og AAC, for best mulig lyd over Bluetooth. Har du en NFC-kompatibel telefon, er det bare å føre denne inntil høyttaleren, og den linker automatisk opp så musikken kan spilles av. Alternativt har den også innebygd AirPlay, som gir tapsfri strømming av musikk fra Apple-enheter og iTunes-musikkavspilleren. For AirPlay må X9 kobles til hjemmenettverket, enten via Wi-Fi eller kabel.

Dypere bass takket være to passive radiatorer på hver sin side av basselementet. Superdiskanter over mellomtoneelementene og dessuten på topplata gir luftigere lyd.
Dypere bass takket være to passive radiatorer på hver sin side av basselementet. Superdiskanter over mellomtoneelementene og dessuten på topplata gir luftigere lyd.

Mobilapp
Mobilappen SongPal er nødvendig for å koble til det trådløse nettverket. Den kan også brukes for å spille musikk fra mobilen, og du kan legge til både Netflix, Spotify og YouTube. Men disse fungerer da også uansett om du åpner dem via SongPal eller åpner dem direkte i mobilen, da strømmingen foregår via Bluetooth eller AirPlay. Unntaket er Spotify, fordi X9 har innebygd Spotify Connect. Denne aktiveres gjennom appen, og Spotify åpnes på vanlig måte – slik at du tror du spiller av Spotify fra mobilen, men i virkeligheten skjer all avspilling da i selve høyttaleren.

annonse

Strømmer du musikk med CD-kvalitet via Wimp HiFi, kan dette enten gjøres fra iPhone eller iPad over AirPlay, eller fra PC eller Mac via USB-inngangen.

Brukervennlig
SRS-X9 får lett plass i hylla, og man blir aldri forvirret over hva man driver med. En liten fjernkontroll velger kilde og stiller lydnivå, enkelt og greit. Lydnivå kan da også justeres direkte fra mobiltelefonen eller nettbrettet når disse brukes til å strømme lyd fra film eller musikk, men da stopper maksimalt lydnivå et stykke under det høyttaleren faktisk er i stand til. Vil du ha det enda høyere, må du da bruke den medfølgende fjernkontrollen.

Balansert lydbilde
Da jeg først koblet opp høyttaleren, var det uten å vite hva den kostet. Rundt 4.000 kroner hadde jeg på forhånd gjettet. Og med dette i bakhodet ble jeg virkelig imponert over lydkvaliteten. Det første som slo meg var at det ikke var noen imponatorfaktor her. Ingen pukkel i bassen som skulle jukse mer trøkk ut av lyden. Ingen tilbakeholden mellomtone for å jukse frem en luftigere diskant. I stedet kom musikken åpent og naturlig ut av høyttalerne.

For eksempel sangen ”Blood Beech” fra danske Kashmirs album ”E.A.R.” Litt Radiohead-aktig elektronisk popmusikk, med et oppløst og stort lydlandskap med mange klanglag. Stemmen til Kasper Eistrup kommer klart og tydelig frem, og det samme gjør perkusjonen og overtonene fra synth og gitar. Dessuten er det bra substans i bassen, men aldri overdreven.

Saksofonen til Totti Bergh er fyldig og samtidig krisp og luftig. Det er god dynamikk her – når man ikke spiller for høyt, da låter det flatt. Men hold deg innenfor normalt lyttenivå, og det låter både uanstrengt, åpent og fint.

annonse

Elektrolarm
Den svenske elektroduoen ”The Knife” står for ganske larmete elektronisk musikk, og det nyeste albumet ”Shaking the Habitual” er perkusjonslarm av ypperste klasse. Selv om Sony-høyttaleren nok var mer fornøyd med å gjengi mer lavmælte Kashmir, låter dette slettes ikke galt. Er du svært glad i dyp bass, vil du savne en subwooferutgang. Men høyttaleren klarer seg imponerende bra på egenhånd, Sony oppgir den til å gå ned til 45 Hz, og det kan jeg tro på.

Sony_SRX-X9_cutthrough

Funky
Daft Punks ”Random Access Memories” er en skikkelig funky utgivelse, med ekte trommer, gitar og bassgitar, som gir den et ekstra organisk preg. Produksjonen er enormt bra, og i 24-bit / 88,2 kHz oppløsning låter den usedvanlig stort og luftig. Den lille Sony-høyttaleren klarer faktisk å få frem et godt snev av dette, selv om den naturlig nok ikke gir et like bredt og dypt lydbilde som to separate høyttalere med noen meters avstand til hverandre. Likevel synes jeg det er deilig å høre på.

Konklusjon
SRS-X9 tar ekte hi-fi-lyd og skalerer det ned til et mindre format, uten at man umiddelbart savner noe. Det viktigste er at den balanserer lyden såpass bra som den gjør. Jeg sa likevel at jeg først trodde den kostet 4.000 kroner. Til den prisen ville den vært et kanonkjøp, og gitt iPod-høyttalere som for eksempel Ruark Audio R2i (tidligere Vita Audio) stor konkurranse. Men i stedet koster den over 6.200 kroner. Da snakker vi plutselig ganske mye penger. Canton Musicbox M, koster 800 kroner mer enn Sony og gir mye kraftigere lyd. Men den har ikke Sonys klarhet i lyden, og mangler USB digitalinngang og AirPlay (AirPlay-versjonen Musicbox Air koster ytterligere tusenlappen). Sammenligner man med Musicbox M synes derfor ikke Sony å være for dyr, selv om den altså ikke har samme kraft.

Alt i alt er Sony SRS-X9 et meget godt produkt, med utsøkt balanse i lydbildet og med mer kraft enn man tror. Et glimrende kompromiss for den som ikke ønsker at ting skal ta plass. Du gir avkall på den dypeste bassen og en stor stereobredde. Og noe slagkraft. Den burde kanskje vært billigere, men hvis det betyr at man må gi avkall på noen funksjoner eller få dårligere lyd, så betaler vi heller de ekstra kronene.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • DLNA og AirPlay
 • Bluetooth strømming med aptX og AAC
 • USB DAC-inngang (DSD og 24-bit/192kHz PCM)
 • USB for minneavspilling
 • Analog lydinngang (3,5mm jack)
 • Ikke subwooferutgang
 • Farge: svart høyglans
Pris: 6199 kr
PlussHer får du nydelig oppløst lyd fra et kompakt alt-i-ett-system. Lydbildet er luftig, samtidig som det er bra fundament i bassen, uten at det går på bekostning av det viktige mellomtoneområdet. AirPlay, Bluetooth og USB-DAC er alt innebygd.
MinusDu får ikke bredden i lydbildet som fra separate høyttalere. Kompromisset blir i overkant kostbart.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  2 000
  Et bassmonster
  Harman Kardon Citation One er et bassmonster. På en dårlig måte.
  Vivid Audio Kaya 90

  Vivid Audio Kaya 90

  270 000
  Den perfekte høyttaler finnes ikke. Denne er nærmere enn de fleste.
  Noen høyttalere er dyrere enn andre. Og dessuten latterlig mye bedre.
  LG SL10YG

  LG SL10YG

  12 999
  Masse utstyr er ikke nok
  Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.
  Bowers & Wilkins Formation

  Bowers & Wilkins Formation

  23 996
  Lydplanke i musikkens tjeneste
  Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.
  Bang & Olufsen Beosound Stage

  Bang & Olufsen Beosound Stage

  14 000
  Lydplanke: Luksus til folket
  Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.
  6 high-end lydplanker

  6 high-end lydplanker

  Verdens beste lydplanker?
  For deg som gjerne betaler for den beste lyden – men ikke gidder tanken på løskomponenter og kabelkluss.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  14 990
  Fortsatt best i prisklassen
  Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  23 998
  Verdens beste lydplanke
  Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  18 998
  Steintøft fra Bose
  Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.
  Dynaudio Confidence 50

  Dynaudio Confidence 50

  260 000
  Ny high-end referanse
  Dynaudio gjør det igjen med Confidence 50 som setter standarden for høyttalere i high-end-klassen.
  Google Nest Mini

  Google Nest Mini

  599
  Googles minste gjør underverker. Noen ganger.
  Bare et nytt navn og noen små detaljer skiller den nye Nest Mini fra sin forgjenger.
  Dynaudio Confidence 20

  Dynaudio Confidence 20

  94 995
  Ny referansehøyttaler
  Fyttikatta! Dynaudios Confidence høyttalere er uvanlig vellykkede, og vellydende.
  Audiovector R1 Arreté

  Audiovector R1 Arreté

  52 990
  Kompromissløs kompakthøyttaler
  Disse høyttalerne er i en klasse for seg, godt hjulpet av en løsning som er like smart som den er enkel.
  Naim Mu-so Qb 2

  Naim Mu-so Qb 2

  8 995
  Blåser konkurrentene av banen
  Naim gjør det igjen, med en enda bedre utgave av den kompakte kubehøyttaleren.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  14 990
  Sinnssyk lydplanke med ekte surround
  Lydplanken over alle lydplanker koster ikke mer enn et middels dyrt lydanlegg. Det du får, vil blåse buksene av deg.
  Samsung HW-Q76R

  Samsung HW-Q76R

  7 990
  Klar og kraftfull lyd ovenfra
  Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.