annonse
annonse

Test av: Shure SRH940

Røverkjøpet

Alle som trenger hodetelefoner til kritisk lytting, eller bare vil høre musikken gjengitt slik det opprinnelig var tenkt, kan knapt finne bedre hodetelefoner enn dette.

Lyd & Bilde mener

Referanseklasse Prisen Du blir aldri lei
Størrelsen
annonse

Klart det finnes bedre hodetelefoner enn Shure SRH940. For all del, men de koster mye mer. Den nærmeste jeg vil karakterisere som bedre, er kanskje Denons AH-D5000 og den litt mindre – og rimeligere- AH-D100, men de er ikke mye bedre. Shures SRH940 koster 2.200 kroner, under halvparten av AH-D5000, og de er sannelig ikke mye dårligere. Faktisk vil jeg si at selv om de ikke har nøyaktig samme klangsignatur, så er summen av de samlede kvalitetene til Shures hodetelefoner, oppsiktsvekkende høy.

De har ikke noe spesielt lekkert eller forseggjort design. Hvert fall ikke om man sammenligner med påkostede hodetelefoner fra AKG, Sennheiser, Denon eller Grado, for å nevne noen. Shures hodetelefoner er laget for folk som gir blanke i design, men er kresne på lydkvalitet. Nemlig studioteknikere som vil høre alle detaljer i miksen, og balansen i lydbildet, uten at hodetelefonene legger fra eller legger til noe i lyden.

Lukket og komfortabel
Slik sett har Shure truffet blink med SRH940. Men det er også bra for oss som ikke sitter bak et miksebord, men foretrekker å nyte musikk i godstolen hjemme. Hodetelefonene er relativt store, de går ikke enkelt ned i en bag, og kan ikke legges flatt. De er strengt tatt ikke egnet til bærbare spillere. Men jeg fikk et utmerket resultat med en iPhone 4 og en iPod Classic. Enda bedre ble det med Fiio E11 hodetelefonforsterkeren som også er testet i denne utgaven. (se egen sak).

Øreklokkene på SRH940 er lukket slik at lite lyd lekker inn eller ut. Innvendig sitter en 40 mm membran i hver klokke, som leveres med to avtagbare ledninger. En spiralkabel på 3 meter, og en rett kabel på 2,5 meter. I tillegg følger det med en bæreveske. Med store stoffkeldde puter rundt ørene og en generøs hodebøyle, er de 320 gram tunge hodetelefonene svært komfortable. De sitter midt mellom henslengt og stramt på hodet til en voksen person, og man kan fint ha dem på i et par timer i strekk.

Proff perfeksjon
Et par Denon D5000 har fyldigere og rundere bassgjengivelse, Sennheiser HD800 lyder luftigere i mellomtonen, men SRH940 har strammere bass enn D5000 og har nesten snorrett klangbalanse. Sammenlignet med hva som helst.

Hvis man foretrekker at hodetelefonene slipper musikken igjennom uten at det oppstår noe sjenerende kulør i lydbildet, eller favoriserer deler av toneområdet, bør disse hodetelefonene snarest på innkjøpslisten. De fenomenale SRH840 er en av de beste hodetelefonene under 2.000 kroner, men 940 er mer gjennomsiktig og raffinert. Ikke så viktig kanskje for en studiotekniker, men for en hi-fi-nerd er det gull verdt.

Da hører man mer av de finere nyansene i innspillingene. Lydbildet har en fløyelsmyk presentasjon i mellomtoneområdet, hvor klangfarger lyder fyldig og naturlig, mens bassen er kontant og kontrollert, men aldri slank. I diskanten er det luftig og silkeaktig definert, perfekt for orkesterverker og krevende materiale som for eksempel opera.

Med kraftig nok forsterker er det ikke noe som stikker seg frem i lydbildet. Da lyder de uanstrengt og kraftfulle. Her er det lite som mangler på dynamisk kontrast, transienter er lynraskt på plass, og man kan høre dypt inn i lydbildet hvor stereoperspektivet er upåklagelig.

Konklusjon
Shure SRH940 er laget for proffene, men heldigvis for oss andre har de lyktes med å lage en ærlig og søkk åpen hodetelefon, som passer til alt av musikk. De som digger fet bass bør se nærmere på Monsters hodetelefoner, og de som foretrekker fordelene med åpne hodetelefoner, bør vurdere AKG K701. Alle som er ute etter referansekvalitet i et par lukkede hodetelefoner primært for hjemmebruk, bør høre SRH940 før de kjøper noe som helst. Dette kan nemlig være årets røverkjøp hva hodetelefoner angår.

Fakta & Rating:
  • 40 mm elementer
  • 42 ohm/100 dB
  • 320 gram
  Produsent:
  Shure
  Pris:
  2.195,-

  Les også:

  Fremragende alternativ til AirPods

  Jabra spiller Apple av banen, og sitter samtidig godt fast

  En flott nummer to

  Nest øverste hylle henger høyt hos Denon når det gjelder hodetelefoner.

  Fjærlett superlyd

  Audio-Technicas toppmodell er en av verdens beste hodetelefoner, og er mye lettere enn sine konkurrenter.

  Gjennomført TUNG bass

  Fitbit Flyer overrasker positivt.

  Sitter godt men låter dårlig

  Det er vanskelig å rettferdiggjøre den høye prisen.

  Glimrende til prisen

  BackBeat FIT 305 egner seg til alt annet enn løping.

  Panasonic er flyvende

  De ser dumme ut, men sitter på plass og spiller helt fint.

  En verdig toer med godt grep

  Jaybird har fått orden på passformen.

  God lyd, dårlig passform

  Audio-Technica bør holde seg borte fra sport.

  Raffinert referanseklang

  Sennheiser har fornyet sin bestselgende entusiastmodell, til det bedre.

  Full tenning i ørene

  Ikke bare er HP-3 de dyreste hodetelefonene fra Klipsch gjennom tidene. Det er også noe av det deiligste vi har hørt på lenge.

  Støyredusering i økonomiklassen

  Med disse mer budsjettvennligere hodetelefonene kan også de som reiser litt sjeldnere slippe duringen i flyet.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Friday Lock

  Det smarte hjemmet er mye mer enn kameraer og lys i tusenvis av farger. I USA har de lenge vært...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spill selger som varmt hvetebrød. Vi har i det siste testet gaming-mus, gaming-headset og...

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple friga sine AirPods i desember 2016, er det skjedd mye, og det har kommet mange konkurrenter på markedet...

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Konkurranse!

  Nå lanseres en av tidenes mest suksessrike
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: «Harry Potter 1-7B».

  DELTA HER

  I samarbeid med Fox/Paramount gir Lyd & Bilde DEG nå sjansen til å vinne alle de 8 nye filmene på Blu-ray/4K UHD.