Samsung-F8000

Test av Samsung UE55F8005

Smart og sylskarp

Samsungs nye F8005-serie har mye å leve opp til – den tar over stafettpinnen for en av markedets mest populære TV-er.

Pluss

Meget bra app-utvalg
God brukervennlighet
Sylskarpt bilde

Minus

Savner bedre pekefjernkontroll

Den nye F8000-serien fortsetter trenden med stadig slankere design. 55F8005 har i likhet med LG og Philips en sylslank ramme rundt panelet, i tillegg til en ny, bueformet sokkel som får TV-en til å virke som den nesten svever i lufta. Vi har tidligere kritisert Samsung for å ha nokså spinkle sokler og braketter i plast – derfor er det positivt å se at den buede foten til F8005-serien er langt mer solid. laget i metall. Ulempen med bueformen er at den krever større avstand til veggen enn tradisjonelle sokler. Baksiden på Samsung TV_en er imidlertid laget for å vises frem, og er heldekkende og glatt, med et deksel som skjuler tilkoblingene. Den største forbedringen ligger imidlertid på innsiden: Samsung har nemlig utstyrt F8000-serien med en superkraftig Quad Core prosessor, som skal gjøre alle TV-finessene bedre og raskere enn noensinne.

Brukervennlighet og finesser
Det følger to fjernkontroller med Samsung-skjermen – en vanlig kontroll pluss en spesiell med trykkfølsom pekeflate og mikrofon. Denne kan brukes til å navigere i smartmenyene med, samt å gi stemmekommandoer. Skype-kameraet sitter innebygd på toppen, og er nå på hele 5 megapiksler, noe som sikrer skarpe bilder under videosamtalene.

Bildekvalitet
Flott design og brukervennlighet er som forventet fra Samsung – mer overraskende er det at koreanerne også har foretatt et aldri så lite løft når det gjelder bildekvaliteten. Vi har tidligere syntes at Samsung tar litt lett på bilde i forhold til finesser, men i dette tilfellet ble vi overrasket. 55F8005 har en usedvanlig god bildebehandling som minner mye om det vi opplevde med toppmodellen 75ES9005 på tampen av fjoråret: Bildene er rett og slett sylskarpe og gir suveren dybdefølelse. Samsung-skjermen henter ut uante detaljer og konturer uten at det introduserer noe ekstra bildestøy. Man kan se det i ansiktet på prinsesse Leia og Han Solo (Blu-ray utgaven av Empire strikes back) hvordan ansiktstrekkene er mer tydelige, uten at bildet blir grovkornet. Det er ikke nødvendigvis 100% korrekt, men gir utvilsomt en stor wow-effekt.

8000-serien bruker siste generasjon av Samsungs Micro Dimming teknikk, som gir bedre lyskontroll og svartnivå. Samsung har blant annet løst problemet med lyse striper over og under skjermen, og svartnivået oppleves utmerket til LCD å være, selv om den ikke kan måle seg med Panasonics rekordsvarte plasma. Samsung har derimot ebdre kontrast i lyste omgivelser, og kontrastbelegg på skjermen gi mindre refleksjoner enn konkurrenten fra LG.

Lydkvalitet
Vi har ofte gitt Samsung tyn for tynn lyd på TV-ene sine. Årets modell har ikke like fyldig lyd som LG 55LA860W, men er likevel sterk og klar i talen. I motsetning til tidligere generasjoner Samsung-TV er lyden klart godkjent. Likevel er det verdt å nevne at Samsung nå tilbyr egne lydplanker med trådløs oppkobling til TV-en, som gjør det enkelt å forbedre TV-lyden flere hakk.

Konklusjon
Samsungs nye 8-serie er ikke nødvendigvis like unik på design som tidligere år, nå som ”alle” produsentene tilbyr lage sylslanke TV-er. Derimot er det få som kan måle seg med koreanernes rike utvalg av smarte finesser. Når 55F8005 i tillegg leverer meget potent bildekvalitet, er det en enkel sak å anbefale. Dette er testens beste allround-TV, og en velfortjent testvinner!

P4130019

Samsung byr til gjengjeld på et rikere utvalg av smarttjenester, som også er meget raske i bruk: Det er tydelig at den innebygde Quad Core-prosessoren har god kapasitet. TV-en kan knyttes opp mot dine kontoer på sosiale medier som Facebook, Twitter og Skype og vise oppdateringer live på TV-skjermen, parallelt med annet TV-innhold.  Samsungs Smart Hub utmerker seg også ved å ha langt flere lokalt forankrede tjenester enn konkurrentene. De er også foreløpig alene om å tilby streaming-applikasjonen fra HBO Nordic, med populære serier som Game of Thrones.

P4130022

Samsungs 2013-modeller er som vanlig propp full av smarte tjenester og applikasjoner. Blant nyhetene på årets modeller er tjenesten On TV, som gjør det mulig å styre eksterne TV-bokser, som for eksempel kabel eller parabolmottaker. Ved å koble TV og mottaker sammen kan man fjernstyre alle funksjoner, inkludert programmere opptak til harddisken. On TV er en interaktiv TV-guide med tidslinjevisning som formidler hvilke programmer som går på de ulike kanalene, og kan kommandere mottakeren til å ta opp eller hoppe til valgt kanal med et knappetrykk. I praksis blir det som å ha mottakeren innebygd i TV-en, og man klarer seg med kun den ene TV-fjernkontrollen. Navigasjonen går smertefritt med den nye trykkfølsomme fjernkontrollen, og det er hovedsakelig i nettleseren at vi savner LGs mer nøyaktige Magic Remote.


Kommentarer (13)
 1. Desverre en mislykket test om man kan si det slik. Det er jo helt håpløst å kåre en TV til best i test når flere av konkurrentene koster 10-15 000 kr MINDRE…….Er det mulig å få en forklaring? En sammenligning av rimelige og dyre skjermer er greit nok det for da ser man hva man får for pengene,men da kan man aldeles ikke kalle noen for Best i test. Det skulle nemlig bare mangle at ikke Samsungen stakk av med seieren når den er klart dyrest.

  • Audun Hage 16.05.201309:23

   Hei Terje, du har selvfølgelig et godt poeng her, og jeg forstår spørsmålet. En konkurranse er ikke mer verdt enn sine deltakere. I skirenn hender det jo at noen andre vinner de gangene Northug eller Bjørgen ikke er med…men de er like fullt vinnere de også.

   I dette tilfellet ble det jobbet ganske iherdig i redaksjonen for å være først ute med en sammenligning av de aller første 2013-modellene. Jeg hadde selvsagt foretrukket å teste fem modeller i helt lik prisklasse – det hadde gjort også min jobb enklere. Men siden ingen av TV-produsentene er helt samkjørte i lanseringen av nye modeller, ble vi nødt til å akseptere litt ulike modeller, størrelser og priser denne gangen.

   Etter at utvalget er gjort, forventes det også fra leserne at vi forteller hvilken TV som er best. Og det er uten tvil Samsung som er totalt sett best i denne sammenhengen. Ja, den er helt klart blant de dyreste TV-ene i testen, og hadde jeg ikke hatt nærmeste konkurrent LG 55LA860W å sammenligne med, ville grunnlaget vært tilsvarende dårligere.

   «Best i test» er derfor ikke ensbetydende med «Best i verden», det betyr simpelthen best i akkurat denne konkurransen, og det håper jeg det er full åpenhet om. Vi kan ikke utelukke at det kommer en enda bedre TV og vipper Samsung av tronen i løpet av året. I så fall skal jeg være den første til å fortelle om det 🙂

   Med vennlig hilsen

   Audun Hage

   • Dere ble nødt til å akseptere modeller og priser som er «litt ulike»?
    Dette blir for dumt.
    Terje har ikke bare ‘et poeng’ og et spørsmål som er forståelig, han påpeker en heidundrenes blødme av en tabbe dere har gjort! Han har synliggjort hvordan dere har vært navlebeskuende istedet for å plassere dere i lesernes sted.

    Med en prisforskjell på 10-15.000, snakker vi om helt ulike målgrupper. De som vurderer en Panasonic til 10.000, vil neppe være aktuelle for Samsungen til 25.000 (og omvendt).

    Gjør oss lesere en tjeneste: slutt med å oppkonstruere konkurranser som ikke er reelle når dere produserer stoff. Tenk heller hvilken nytteverdi det skal ha for deres egne lesere. Hjelp leserne med å vurdere realistiske alternativer i samme prisklasse.
    Når det kommer en ny modell fra en produsent, er det mer nyttig å vurdere den opp mot eksisterende modeller i samme prisklasse enn de aller siste i en helt annen prisklasse.
    Det bør da være opplagt?

 2. Enig med Terje her. Forøvrig kan jeg ikke fatte hvorfor Samsungen (og LG) må koste over 25 store lapper!!! Jeg måtte sjekke om denne modellen hadde fått OLED, men det har den altså ikke. At denne modellen fra Samsung skal kunne forsvare å være hele 10 store laken dyrere enn min UE55X7005 (2012mod) har jeg store problemer med å forstå, selv om jeg ikke har sammenlignet side-by-side. Sleng på et par nye software algoritmer som gjør litt ditt-og-datt, og sett opp prisen 10 tusen. Synes dere kunne gått litt mer i dybde på dette, og forklart hvilke hardware forbedringer som er med på å forsvare enn slik hin sides pris på et sidebelyst LED panel. LED skjermer er billige i dag. Får en 4K skjerm fra USA for 15K ink.frakt og mva. 25K for denne 1080p skjermen høres helt vilt ut!

 3. Jeg har selv sett på hvordan både 55pfl8008s til Philips og Ue55f8005 til samsung takler Hobbiten på Blu-ray, og synes definitivt at Philipsen gir betydelig bedre dybde-effekt og bildekvalitet enn samsungen. Samsung har en betydelig bedre Smart funksjon, men så er spørsmålet hvor mange bruker faktisk dette? Hadde det vært meg, ville jeg mye heller gått for 55pfl8008s viss det stod om bildekvaliteten, da denne gir et fantastisk sort-nivå og en meget god dybde-effekt. Dette er noe som jeg synes er litt nevneverdig i denne artikkelen. Samsung er veldig flinke på Smart, men de er langt unna å være like gode som philips på bildekvalitet.

  • Selv kommer jeg til å enten kjøpe 55PFL8008 eller UE55F7000 (ikke UE55F8000 da den blir for dyr), men mener du altså at Philipsen til og med har bedre bilde enn den nyeste Samsung 8000-serien som koster ca 4000 kroner mer? Hadde satt pris på svar!

 4. Stiansen 24.05.201314:37

  Vel, Eirik.

  Hvis det KUN er bildekvaliteten det står på, må du velge plasma.

  feks. en av Panasonic sine nye 2013 modeller.

 5. Christian 25.05.201308:50

  Jeg har testet samsung sin ue55f 8005 og er sjokkert over hvordan denne kan få skryt av sin bildebehandling. Den sliter like mye som fjorårets modell med bleeding, clouding samt microlag. Dette blir meget tydelig når du stiller tv-en i deres såkalte kinomodus. Tv-en klarer heller ikke spille av programmer på NRK nett tv. Med andre ord betaler man 25.000,- for en qvadcore prosessor. Tv-en er rett å slett ikke vært pengene.

 6. Kanskje den dummeste testen jeg har sett her til dato. Å sammenligne direkte produkter hvor vinneren er mer enn dobbelt så dyr som nummer 2 er helt idiotisk. Skjerp dere!!!! Unnskyldningen om at LG var like dyr er ikke annet enn en.. nettopp!: unnskyldning.

 7. Patrick K 31.05.201323:32

  Jeg fikk prøve denne skjermen i butikken jeg jobber, som mye annet jeg kan prøve. Jeg skal holde innlegget kort; jeg kjøpte ikke denne. Som før sliter denne tv’en med ting som er nevnt, og det ser enhver som har en minimum av trent blikk og som ikke lar seg imponere av keiserens nye klær hvert år.
  Bildeinnstillingene er helt på jordet, og særlig bildebehandlingen roter ting til. For mye blått, magenta og interpolerte bilder. Først når alt er skrudd av, hvitbalansen justert, og kontrasten ned mot 30 av 1

  • Patrick K 31.05.201323:36

   30 av 100 er tv’en til å se på. I motsetning til enhver som panasonic er grei ut av esken, særlig om man skrur på «ekte kino» eller «thx» , da stemmer jo bildet med en gang. Nei, ingen koreaner på meg i år heller, gitt.

 8. Frank Nyborg 16.10.201312:28

  Hei.
  Jeg er nokså grønn på elektronikksiden og vil nok være et lett bytte for de som måtte ønske å selge meg et produkt som jeg ikke har bruk for. Derfor ønsker jeg et råd (hvis mulig) fra andre som måtte ha mer peiling enn meg.

  Jeg er på jakt etter en led tv i størrelsen 50 – 55″ – max kr. 13.000,- Noen som kan gi meg råd? Mitt krav er skarpt bilde og lettbetjent.

  • Mitt tips er å vente til desember med å kjøpe, jeg fikk testens TV, UE55F8005, til 12.000kr (lanseringsprisen står til 25.999kr) ved å kjøpe den i slutten av året. Veldig fornøyd med den, bortsett fra at enkelte smartfunksjoner har en tendens til å henge seg opp iblant.