Samsung-UE55D8005

Test av Samsung UE55D8005

Smart designikon

Med årets nye 8-serie befester Samsung nok en gang sin posisjon som ledende innen TV-design. 55D8005 er rett og slett den lekreste TV-en vi har sett.

Pluss

Banebrytende design
Enorm lysstyrke og kontrast
Glatt og sylskarpt 3D-bilde

Minus

Begrenset svartnivå i noen tilfeller

Samsung trekker stadig fordeler av å ha vært tidlig ute med de syltynne LED-skjermene, som fikk vanlige LCD-skjermer til å virke klumpete og gammeldags nærmest over natten. I år har designteamet gått løs på selve rammen rundt skjermen, og resultatet er en TV hvor det nesten bare er bildet som står igjen. Uten en tykk ramme som distraherer får man nesten følelsen av at bildet svever i løse lufta. Og nok en gang ser andre TV-er litt gammeldags ut.

Smart TV
Etter suksessen med LED er det nå uttrykket Smart TV Samsung vil vi skal ta innover oss. En Smart TV kjennetegnes av internettilkobling og økt prosessorkraft i forhold en vanlig TV, som gjør det mulig å få opp nye typer innhold på skjermen. I Samsungs Smart-portefølje finner vi blant annet videoleie, Facebook, Youtube og andre nettbaserte applikasjoner. Du kan laste ned små både nyttige og unyttige programmer og spill i Samsungs egen ”app store”. Internettleseren er blitt mer brukervennlig og har endelig fått støtte for Java og Flash. Den som er hekta på sosiale medier kan også ha Facebook-vinduet oppe samtidig som de ser TV. Alt i alt er vi ganske imponert over Samsungs nye smart-portal, men vi merker at TV-en må jobbe tungt på enkelte nettsider: Det er fortsatt et stykke igjen til regnekraften i en vanlig laptop.

Bildekvalitet
Smarte funksjoner og lekkert utseende er likevel ikke nok, til syvende og sist er det jo bildekvaliteten som teller på en TV i denne prisklassen. Men her er det heldigvis ingenting å frykte. I lyse rom er Samsung-skjermen helt sjef. Det kraftige LED lyset sørger for mer enn nok lysstyrke i alle situasjoner, og i tillegg man kan man fint se TV i dagslys uten plagsomme refleksjoner. I stedet for det blanke glasset som bl.a LG og Toshiba bruker på sine LED-skjermer, har Samsung en blank svart film over skjermen. Det er kun når bildet er veldig mørkt at vi kan skimte speilbildet av oss selv.
Bildepanelet i 8000-serien bruker LED-belysning med såkalt Micro Dimming. De kantmonterte lysdiodene er inndelt i ulike soner som gjør det mulig å justere lysstyrken  på individuelle deler av skjermen. Dette er ikke det samme som ekte, fullt LED-baklys slik LG, Philips og Toshiba leverer, men gir noe av den samme effekten, samtidig som skjermtykkelsen holdes til et minimum. Et av ankepunktene vi hadde mot forrige generasjonen Samsung-paneler var at de over- og undermonterte lysdiodene hadde en litt uheldig virkning på spillefilm med svarte striper. Stripene ble ofte helt grå når videoinnholdet krevde mer lysstyrke, og reduserte det opplevde svartnivået en hel del. Heldigvis jobber det dynamiske lysstyringen nå så raskt at det oppleves mindre problematisk, selv om det fortsatt mangler litt i forhold til de beste bak-LED skjermene.

Skarpheten fra HD-kilder er svært imponerende, og den formidable kontrasten evner å få frem detaljer som lett går tapt på de litt mindre lyssterke plasmaskjermene fra LG og Panasonic. Når det er sagt, er ikke Samsung-panelet like nøyaktig og sømløs i fargegjengivelsen som Panasonic VT30. Heller ikke graderingene i gråtoneskalaen er like nøyaktig som plasmakonkurrenten. Selv om svartnivået er svært bra, har bildet en tendens til å gro igjen i de mørkeste partiene, og de mørkeste gråtonene vises i stedet som helt svarte.

3D
Fjorårets C8705-modell var den første 3DTVen på det skandinaviske markedet, men vi var ikke videre imponert over Samsung-skjermen da den kom. 3D-gjengivelsen hadde tydelig innslag av crosstalk, et fenomen som ikke bare gir dårligere dybdeeffekt, men også kan være slitsomt for øynene.

Derfor er det gledelig å konstatere er årets modell er blitt langt bedre enn modellen den erstatter. Crosstalk er kraftig redusert, og 3D-bildene er blitt langt mer behagelige å se på. Dybdeeffekten er også svært imponerende, og her drar 55D8005 fordel av å kunne levere masse lys. Selv med de mørke 3D-brillene på ser vi alle detaljer klart og tydelig.
Samsung satser fortsatt utelukkende på aktive lukkerbriller til sine 3DTV-er, og vi vil sannsynligvis ikke få se passive 3D-briller fra den kanten før til neste år. Samsung utvikler for tiden en ny, passiv 3D-teknikk i samarbeid med RealD, hvor lukkerprinsippet er flyttet til skjermen. Teknikken har den fordelen at den åpner for Full HD oppløsning i motsetning til dagens polariserende teknikk som effektivt halverer den vertikale oppløsningen fra 1080 til 540 linjer.

Konklusjon
Samsung har laget en fenomenalt flott og brukervennlig TV med alle de rette finessene, og en bildekvalitet som egner seg svært bra til vanlig TV-bruk. Så får det bare være at 55D8005 mangler litt av detaljene i svart, og at de beste plasmaene fortsatt ligger hakket foran på 3D-ytelse. Samsung er en meget god allround-TV som har utseendet med seg!


Kommentarer (6)
 1. bengt medhus 21.11.201117:31

  vil det si att den nye modellen til samsung som komme til neste år kan en se 3D på uten briller?

 2. Audun Hage 22.11.201117:03

  Hei Bengt! Nei, dette gjaldt aktiv vs polariserende passive briller.

  Det gikk rykter om at Samsung ville lansere sin egen, passive teknikk i samarbeid med RealD neste år, men nå fikk vi akkurat vite at de har de droppet dette samarbeidet og satser utelukkende på aktive briller.

  Ut fra det jeg har sett av «brilleløs» 3D hittil vil det nok ta et par år før bildekvaliteten (og prisen) kan sammenlignes med dagens 3D-skjermer.

 3. Jan inge 05.12.201122:37

  Hei
  jeg går med seriøse planer om å kjøpe akkurat denne tv’n
  såg en artikkel om hacing av tv’er som er online, og lurer på hvis det blir nødvendig med anti virus e.l , har da disse tv’ene mulighet for å ha dette instalert eller blir de «ubrukelig»

 4. Dere er snodige må jeg si. Hvor mange stjerner trenger mann for å få full pott? Panasonic sin store 65 tommers plasma TV med 3D fikke mindre stjerner enn denne men fortsatt fikk den full score. Har dere faktisk ett system? Uansett, god anmeldelse, jeg skal definitivt kjøpe denne nå snart. Gleder meg vilt:)

 5. Audun Hage 06.12.201116:37

  Hei Petter, svaret er at bildekvaliteten vektlegges mer enn de andre karakterene, og en TV uten full score på bildekvalitet vil sjelden oppnå 6 stjerner totalt.

 6. kamper fra premier league?? er vel tvilsomt at
  en kan se PL på viasat sitt nett tv? synd tv2sumo
  ikke er kommet på smart tv enda… da hadde en ikke trengt
  tunere lenger….