Q Acoustics 2050i

 itemprop
Q Acoustics 2050i

Qvalitetslyd i økonomiklassen

Q Acoustics 2050i lover mye lydkvalitet til liten pris. Og den holder sitt løfte.

Kompetent lyd Fin helhet
Kan iblant være litt snill

Jeg må tilstå at min kunnskap om Q Acoustics var ganske mangelfull da jeg fikk høre dem på HiFi & Surround utstillingen i København nå i høst. Jeg fikk imidlertid et meget positivt inntrykk av dem da de spilte – det låt helt enkelt særdeles interessant med tanke på hva det sto på prislappen.

Da jeg noen måneder senere fikk tilbud om å teste de var derfor nysgjerrigheten allerede pirret, så det var bare å slå til direkte. Visst er det artig med masse svindyrt high-end utstyr, men der handler det jo om at det faktisk også skal presteres skikkelig når det gir seg ut for å være virkelig toppklasse. Det er egentlig minst like artig å finne saker som man har mulighet for å betale og som presterer bedre enn man har rett til å kreve for prisen. Her var en høyttaler som så ut til å falle inn under den siste kategorien.

Q?
Q Acoustics ble grunnlagt i 2006 og firmanavnet hører hjemme under Armour Group, som også har merker som Myryad, QED, Alphason, Goldring med flere. Man har en målsetning som sier ”vi vil helt enkelt designe og bygge de beste økonomisk overkommelige høyttalerne i verden”. Altså ikke de beste høyttalerne i absolutte termer, men ”best for pengene”. Vi har hørt mange slike overoptimistiske målsetninger før, så har Q Acoustics hold i sitt postulat? I Storbritannia har Q Acoustics fått uforskammet bra kritikk i avisene, men vi vet jo også at engelske apparater alltid får en ekstra stjerne i engelske tester bare for at de er engelske. Ja, konstruksjonen er kanskje engelsk, men vi vet jo alle hvor det skal produseres for å få ned prisene. Med tanke på hvem Q er i 007-verdenen, så leder likevel både navnet og høyttalernes prestasjoner til en meget kreativ utnyttelse av ressursene. Og lydmessig viser det seg at postulatet holder meget langt.

d’Appolito – type…
Det har vært en høyst interessant fornøyelse å ha Q Acoustics 2050i, firmaets største og dyreste modell, på besøk. Den meterhøye, utseendemessig lekre høyttaleren veier hele 21 kg. En del av tyngden ligger i den massive metallfoten (med gummiføtter) som også skjuler bi-wiring høyttalertilkoblingene.

Kabinettet med sine pent avrundede hjørner, gir et høyst gedigent inntrykk og utførelsen er eksemplarisk. Testeksemplet var i hvitlakkert høyglans. Bassporten sitter plassert nesten midt på baksiden.

Innfelt i front finner vi baffelen hvor elementene sitter skjult montert, ingen synlige skruer altså. Det er to 165 mm bass/mellomregisterelementer som sitter i en type d’Appolito konfigurasjon omkring den oljekjølte 25 mm diskantdomen. Ser man litt nærmere etter kan man imidlertid se at diskanten sitter litt høyere enn sentrert midt mellom bassene. Det tyder på at det er en plassering som nok må ha blitt til etter lytting. D’Appolito inspirert konfigurasjon skal vi kanskje heller kalle dette, da hele idéen med originalen bygger på akkurat symmetri. Tøyrammene i plast bør med fordel ikke sitte på når man spiller.

Moderat er best
Og så kommer vi til hvordan den låter. Hva kan man egentlig kreve av en gulvhøyttaler med bakgrunn i den relativt lave prisen? Tja, hva man rimeligvis enn kan forvente seg så blir det faktisk overtruffet av 2050i. Man hører med en gang at det handler om en kompetent høyttaler. Her finnes det for prisklassen uvanlig mye rom parat med pondus og noe som man opplever som et kraftoverskudd.

annonse

Som vanlig når jeg liker en høyttaler er det helheten som tiltaler meg. Dette er en ”moderat” høyttaler på alle plan, lett å drive med ulike forsterkere, ikke for mye eller for lite av noe, men den spiller likevel med en selvsikkerhet og et driv som gjør det artig å lytte. Man kan så innvende at den samtidig i og med tilnavnet ”moderat”, også noen ganger tenderer til å være litt snill i spillestilen og ikke riktig kvasser klørne på musikk som krever nettopp dette. Men, det er slik man vanligvis betaler ekstra for – om det skal gjøres skikkelig må vi helt enkelt opp (minst) en klasse til.

annonse

Det virker som om man har gjort noen meget fornuftige valg for å skape en all-round spiller. Voicingen gjør fremfor alt at man får en meget fin soundstage med musikerne korrekt plassert i høyde og dybde og tilstrekkelig med oppløsning for å få frem en fin følelse av ”kjøtt og blod”. En kritikerkollega som kom på besøk ble direkte imponert av 2050i, og da spesielt av at den både bød på fin dynamikk og en tydelighet i spillestil som positivt skiller den ut fra mesteparten av gulvhøyttalerne i prisklassen.

Imponerende er også bredden i hva den kan prestere. Ikke så sjelden til denne og lavere prislapper handler det om enten/eller angående sjangre. 2050i kan spille rock og elektronika så vel som strykekvartetter og opera med godt resultat. En høyttaler for musikalske altetere med andre ord.

Sterk utfordrer
Q Acoustics 2050i er en meget anbefalingsverd høyttaler, en virkelig sterk utfordrer i sin prisklasse. For en overkommelig pris får man en pen og velbygd høyttaler med en for prisklassen høyst kompetent gjengivelse – på alle plan. Du får helt enkelt rikelig med musikk for pengene.

annonse

Fakta

 • To-veis bassrefleks gulvhøyttaler
 • 2 x 165 mm bass/mellomregister
 • 25 mm dome
 • Frekvensområde: 44 Hz – 22 kHz
 • Følsomhet: 92 dB
 • Vekt: 21 kg
 • Mål (HxBxD): 1006 x 270 x 321 mm

Pris

5995 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  2
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsler  
  nyeste eldste mest poulære
  Varlse meg om

  Alternativer til Q Acoustics 2050i

   data-srcset

  Test av B&O Beosound Balance

  Vår test av den helt nye smarthøyttaleren Beosound Balance.

   data-srcset

  Smarte høyttalere vi anbefaler

  Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

  (Foto: Argon)

  Fullvoksen hi-fi uten tråd

  Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrentene

  Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

   data-srcset

  Leken IKEA-disco

  Årets artigste høyttalerpakke med disco-lamper setter du sammen akkurat som du selv vil.

  Rull til toppen