annonse
annonse

test: Monitor Audio Silver 8

Klasseledende høyttaler

Kanskje det beste kjøpet under 20.000 kroner.

Pluss
Uansett musikkstil briljerer Silver 8 med et detaljert og luftig lydbilde kombinert med en både fyldig og kjapp bassrespons. Her får du rett og slett alt servert på sølvfat!
Minus
En liten pukkel i bassen gjør at høyttalerne låter større enn de i virkeligheten er, men gjør også at noen basstoner stikker seg frem. Føler du det blir litt for mye, kan du plugge igjen et av hullene på baksiden med medfølgende pute.

Noen av mine største musikkopplevelser har vært med høyttalere fra Monitor Audio. Alt fra de rimeligste til de dyreste modellene har overbevist med et lydbilde som nesten er umulig å mislike. Kort fortalt går det i å optimalisere balansen mellom dynamikk og oppløsning, slik at man både får med seg takten og rytmen i musikken, samtidig som tonene klinger deilig ut. Kombiner dette med en nokså enkel last for selv en middelmådig forsterker, og det er lett å få høyttalere fra Monitor Audio til å låte bra, uansett hvilken musikkstil du foretrekker.

Keramikkbelegg

Råvarene er en viktig del i å trylle frem den gode lyden. Monitor Audio har lenge sverget til høyttalermembraner av en spesiell legering av magnesium og aluminium, belagt med keramikk for å gjøre dem ekstra stive. Stivhet betyr i denne forbindelse mindre forvrengning, og dermed en renere musikkgjengivelse. På et tidspunkt fant de ut at man ved å lage bulker i membranene gjorde dem enda stivere, med det resultat at man kunne gjøre dem tynnere. Ikke for å være gjerrige på materialene, men snarere for å få ned egenvekten, slik at membranene er lettere å skyve ut og inn.

Foto: Geir Gråbein Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Resultatet er økt akselerasjon og dermed bedre transientrespons. Et hardt skarptrommeslag vil med en treg høyttaler låte flatt og livløst, mens en rask høyttaler får frem snerten. Dynamikk er meget viktig for opplevelsen av liv i lydbildet, og da er lette membraner en forutsetning. Bulkede elementer (Monitor Audio kaller det RST: Rigid Surface Technology) var tidligere reservert de dyrere Gold- og Platinum-seriene, men har nå også kommet til Silver-serien.

Diskanten er av samme keramikkbelagte materiale som bass- og mellomtoneenhetene, men i tillegg anodisert for å gi en ekstra robusthet i de høye frekvensene. Derav gullfargen.

Tradisjonell utforming

Ellers er selve høyttalerutformingen ganske så tradisjonell, med firkantede kabinetter og en medfølgende aluminiumsokkel man kan montere i bunnen, som senker tyngdepunktet og gjør høyttalerne vanskeligere å tippe over. Spesielt viktig om man har små barn som krabber rundt!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Men at utformingen er tradisjonell, betyr ikke at høyttalerne ikke er lekre å se på. Finishen er upåklagelig, selv i noe så «kjedelig» som svart ask, som vårt eksemplar av Silver 8 kom i. En nydelig slipejobb med avrundede kanter, og med de hvite membranene som bryter opp. Lekkert, og det er for meg betryggende at folk fortsatt tør å lage høyttalere som nettopp ser ut som høyttalere.

Rocker brakka

Vi har vært borti større høyttalere til prisen. Det er snart glemt, for med Hegel H160 (22.000 kr) som kraftverk og litt god, gammaldags hip-hop som drivstoff, blir det fort liv i heimen. Ta for eksempel Sowhatusayin av South Central Cartel fra det fantastiske soundtracket til hip-hop-dokumentaren «The Show» fra 1995. Den steintøffe basslinja i kombinasjon med den hardtslående basstromma låter tøffere og fetere på høyt lydnivå enn de fleste av nåtidens utgivelser, fordi den ikke er skvist sammen for å låte høyere, men snarere puster (dette på grunn av lydnivåkrigen). Og Silver 8 får det hele frem. Bassområdet låter både tøft og fyldig, samtidig henger høyttalerne meget raskt med i svingene. Kantslaget på skarptromma smeller hardt, men forsvinner like raskt som det kom og dermed oppfattes som meget «gjennomsiktig». Det hele låter svært detaljert i overtoneområdet, uten at det blir krast. En slik luftighet kombinert med fraspark i bassen gir assosiasjoner til langt dyrere høyttalere.

Akustisk musikk

Over til roligere musikk, nærmere bestemt Darling Wests Vinyl and a Heartache. En flott countryvisesang, med deilige strengeinstrumenter som akustisk gitar, banjo og slidegitar i et herlig, varmt og luftig lydbilde. Og med den nydelige stemmen til Mari Kreken som overbeviser i sentrum av det hele. Selv om høyttalernes membraner ikke er ren keramikk tvers igjennom, låter de veldig som typisk keramiske elementer jeg har hørt før, på den måten at de er superraske til å henge med, samtidig som de ikke bryter opp i forvrengning. Hvert instrument skilles så bra fra det neste, at man kan sitte og fokusere på ett og ett instrument. Og luften i toppen kommer frem på naturligste vis, samtidig som overtonene bindes sømløst til grunntonene. Høyttalerne låter klangmessig ganske så nøytralt, men får frem fylden i mellomtonen og brystklangområdet, slik at det aldri låter kaldt eller klinisk.

Bassgitaren kommer også frem med så mye tyngde og fylde at man skulle tro høyttalerne var en god del større. Det som avslører dem er at ikke alle tonene i bassgitaren kommer like bra frem. Høyttalerne er nemlig justert med en aldri så liten pukkel i bassområdet, for å få frem tyngden og punchen. Det er ikke overdrevet på noen måte og låter ikke falskt, bare akkurat så mye at bassområdet låter engasjerende og stort.

Solistkor

Å gjengi et kor er vanskelig, da stemmene fort kan gro sammen i en grøt. Ikke her. Ta for eksempel Det norske solistkors Shall I Compare Thee to a Summer’s Day fra albumet «Telling What is Told», hvor det synges et utvalg av Shakespeares sanger. Koristene skilles godt fra hverandre, sopranene fra tenorene og barytonene fra bassene. Høyttalerne låter imponerende stort sine fysiske mål tatt i betraktning, og kirkeklangen fra Ris kirke omslutter koret. Det er naturligvis ikke like mikrodetaljert og realistisk som med high-end-høyttalere som Bowers & Wilkins 803 D3, og høyttalerne må selvsagt også se seg slått av Dynaudio Contour S3.4 Limited Edition. Men Silver 8 har faktisk mer trøkk og pågangsmot og dessuten mer sprut i diskantområdet enn Dynaudioene, uten at det oppleves som hardt. Og med en mindre forsterker setter Dynaudio på bremsen, hvor Monitor Audio Silver 8 bevarer sin spenst og løssluppenhet. For eksempel fungerer Silver 8 ganske så greit sammen med en forsterker som NAD D 7050, selv om de naturligvis ikke får frem alle klanglagene i musikken og heller ikke bevarer kontrollen ved like høyt lydnivå. Prøv den samme forsterkeren på Dynaudioene, og gjør deg klar for en aldri så liten nedtur.

Vår hittil favorittmodell i prisklassen under 20.000 kroner er Focal Aria 926. Den har mange av de samme fordelene som Silver 8. Begge er lett å drive, og begge er utsøkte allroundere. Silver 8 går dypere i bassen, men Focal er litt mer lineær i basstonene. Jeg vil mene at Silver 8 faktisk har enda bedre kontroll på dynamikken enn Aria 926, og muligens mer nyansert i overtonene. Men uten å ha Focal-høyttalerne inne til direkte sammenligning er det vanskelig å si. Det er nærmest dødt løp mellom de to. Og tar man med at Monitor Audio Silver 8 koster 3.000 kroner mindre, er de et enda bedre kjøp.

Konklusjon

Monitor Audio Silver 8 er en utsøkt høyttaler som takler alt man kaster mot den. Uansett musikkstil klarer den både å engasjere med tøffe rytmer, samtidig som den har glimrende kontroll på dynamiske skifter i musikken, og overtoneområdet er klokkeklart og henger naturlig sammen med resten av toneområdet.

Enten du liker pop og rock, eller foretrekker jazz eller til og med også klassisk, så fikser høyttalerne jobben til toppkarakter. Til og med det vanskelige bassområdet engasjerer og smeller ganske så hardt til tross for ganske moderate fysiske mål. Det jukses litt her, ved å forsterke et lite område i bassen for å gi mer punch og rytme. Noen basstoner er dermed tydeligere enn andre, men aldri overdrevent og ikke mer enn at man sjeldent tenker over det. Liker du det ikke, kan du alltids plugge igjen en port i hver høyttaler med de medfølgende putene, og dermed få en mer lineær – men da også slankere – bassgjengivelse.

Har du et større rom og ønsker den samme heftige lyden med enda litt mer punch i bassen, er det bare 3.000 kroner opp til den enda større Silver 10.

Silver 8 i svart. Foto. Monitor Audio

Noen av mine største musikkopplevelser har vært med høyttalere fra Monitor Audio. Alt fra de rimeligste til de dyreste modellene har overbevist med et lydbilde som nesten er umulig å mislike. Kort fortalt går det i å optimalisere balansen mellom dynamikk og oppløsning, slik at man både får med seg takten og rytmen i musikken, samtidig som tonene klinger deilig ut. Kombiner dette med en nokså enkel last for selv en middelmådig forsterker, og det er lett å få høyttalere fra Monitor Audio til å låte bra, uansett hvilken musikkstil du foretrekker.

Keramikkbelegg

Råvarene er en viktig del i å trylle frem den gode lyden. Monitor Audio har lenge sverget til høyttalermembraner av en spesiell legering av magnesium og aluminium, belagt med keramikk for å gjøre dem ekstra stive. Stivhet betyr i denne forbindelse mindre forvrengning, og dermed en renere musikkgjengivelse. På et tidspunkt fant de ut at man ved å lage bulker i membranene gjorde dem enda stivere, med det resultat at man kunne gjøre dem tynnere. Ikke for å være gjerrige på materialene, men snarere for å få ned egenvekten, slik at membranene er lettere å skyve ut og inn. [caption id="attachment_65313" align="alignnone" width="460"]Foto: Geir Gråbein Nordby Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]   Resultatet er økt akselerasjon og dermed bedre transientrespons. Et hardt skarptrommeslag vil med en treg høyttaler låte flatt og livløst, mens en rask høyttaler får frem snerten. Dynamikk er meget viktig for opplevelsen av liv i lydbildet, og da er lette membraner en forutsetning. Bulkede elementer (Monitor Audio kaller det RST: Rigid Surface Technology) var tidligere reservert de dyrere Gold- og Platinum-seriene, men har nå også kommet til Silver-serien. Diskanten er av samme keramikkbelagte materiale som bass- og mellomtoneenhetene, men i tillegg anodisert for å gi en ekstra robusthet i de høye frekvensene. Derav gullfargen.

Tradisjonell utforming

Ellers er selve høyttalerutformingen ganske så tradisjonell, med firkantede kabinetter og en medfølgende aluminiumsokkel man kan montere i bunnen, som senker tyngdepunktet og gjør høyttalerne vanskeligere å tippe over. Spesielt viktig om man har små barn som krabber rundt! Men at utformingen er tradisjonell, betyr ikke at høyttalerne ikke er lekre å se på. Finishen er upåklagelig, selv i noe så «kjedelig» som svart ask, som vårt eksemplar av Silver 8 kom i. En nydelig slipejobb med avrundede kanter, og med de hvite membranene som bryter opp. Lekkert, og det er for meg betryggende at folk fortsatt tør å lage høyttalere som nettopp ser ut som høyttalere.

Rocker brakka

Vi har vært borti større høyttalere til prisen. Det er snart glemt, for med Hegel H160 (22.000 kr) som kraftverk og litt god, gammaldags hip-hop som drivstoff, blir det fort liv i heimen. Ta for eksempel Sowhatusayin av South Central Cartel fra det fantastiske soundtracket til hip-hop-dokumentaren «The Show» fra 1995. Den steintøffe basslinja i kombinasjon med den hardtslående basstromma låter tøffere og fetere på høyt lydnivå enn de fleste av nåtidens utgivelser, fordi den ikke er skvist sammen for å låte høyere, men snarere puster (dette på grunn av lydnivåkrigen). Og Silver 8 får det hele frem. Bassområdet låter både tøft og fyldig, samtidig henger høyttalerne meget raskt med i svingene. Kantslaget på skarptromma smeller hardt, men forsvinner like raskt som det kom og dermed oppfattes som meget «gjennomsiktig». Det hele låter svært detaljert i overtoneområdet, uten at det blir krast. En slik luftighet kombinert med fraspark i bassen gir assosiasjoner til langt dyrere høyttalere.

Akustisk musikk

Over til roligere musikk, nærmere bestemt Darling Wests Vinyl and a Heartache. En flott countryvisesang, med deilige strengeinstrumenter som akustisk gitar, banjo og slidegitar i et herlig, varmt og luftig lydbilde. Og med den nydelige stemmen til Mari Kreken som overbeviser i sentrum av det hele. Selv om høyttalernes membraner ikke er ren keramikk tvers igjennom, låter de veldig som typisk keramiske elementer jeg har hørt før, på den måten at de er superraske til å henge med, samtidig som de ikke bryter opp i forvrengning. Hvert instrument skilles så bra fra det neste, at man kan sitte og fokusere på ett og ett instrument. Og luften i toppen kommer frem på naturligste vis, samtidig som overtonene bindes sømløst til grunntonene. Høyttalerne låter klangmessig ganske så nøytralt, men får frem fylden i mellomtonen og brystklangområdet, slik at det aldri låter kaldt eller klinisk. Bassgitaren kommer også frem med så mye tyngde og fylde at man skulle tro høyttalerne var en god del større. Det som avslører dem er at ikke alle tonene i bassgitaren kommer like bra frem. Høyttalerne er nemlig justert med en aldri så liten pukkel i bassområdet, for å få frem tyngden og punchen. Det er ikke overdrevet på noen måte og låter ikke falskt, bare akkurat så mye at bassområdet låter engasjerende og stort.

Solistkor

Å gjengi et kor er vanskelig, da stemmene fort kan gro sammen i en grøt. Ikke her. Ta for eksempel Det norske solistkors Shall I Compare Thee to a Summer’s Day fra albumet «Telling What is Told», hvor det synges et utvalg av Shakespeares sanger. Koristene skilles godt fra hverandre, sopranene fra tenorene og barytonene fra bassene. Høyttalerne låter imponerende stort sine fysiske mål tatt i betraktning, og kirkeklangen fra Ris kirke omslutter koret. Det er naturligvis ikke like mikrodetaljert og realistisk som med high-end-høyttalere som Bowers & Wilkins 803 D3, og høyttalerne må selvsagt også se seg slått av Dynaudio Contour S3.4 Limited Edition. Men Silver 8 har faktisk mer trøkk og pågangsmot og dessuten mer sprut i diskantområdet enn Dynaudioene, uten at det oppleves som hardt. Og med en mindre forsterker setter Dynaudio på bremsen, hvor Monitor Audio Silver 8 bevarer sin spenst og løssluppenhet. For eksempel fungerer Silver 8 ganske så greit sammen med en forsterker som NAD D 7050, selv om de naturligvis ikke får frem alle klanglagene i musikken og heller ikke bevarer kontrollen ved like høyt lydnivå. Prøv den samme forsterkeren på Dynaudioene, og gjør deg klar for en aldri så liten nedtur. Vår hittil favorittmodell i prisklassen under 20.000 kroner er Focal Aria 926. Den har mange av de samme fordelene som Silver 8. Begge er lett å drive, og begge er utsøkte allroundere. Silver 8 går dypere i bassen, men Focal er litt mer lineær i basstonene. Jeg vil mene at Silver 8 faktisk har enda bedre kontroll på dynamikken enn Aria 926, og muligens mer nyansert i overtonene. Men uten å ha Focal-høyttalerne inne til direkte sammenligning er det vanskelig å si. Det er nærmest dødt løp mellom de to. Og tar man med at Monitor Audio Silver 8 koster 3.000 kroner mindre, er de et enda bedre kjøp.

Konklusjon

Monitor Audio Silver 8 er en utsøkt høyttaler som takler alt man kaster mot den. Uansett musikkstil klarer den både å engasjere med tøffe rytmer, samtidig som den har glimrende kontroll på dynamiske skifter i musikken, og overtoneområdet er klokkeklart og henger naturlig sammen med resten av toneområdet. Enten du liker pop og rock, eller foretrekker jazz eller til og med også klassisk, så fikser høyttalerne jobben til toppkarakter. Til og med det vanskelige bassområdet engasjerer og smeller ganske så hardt til tross for ganske moderate fysiske mål. Det jukses litt her, ved å forsterke et lite område i bassen for å gi mer punch og rytme. Noen basstoner er dermed tydeligere enn andre, men aldri overdrevent og ikke mer enn at man sjeldent tenker over det. Liker du det ikke, kan du alltids plugge igjen en port i hver høyttaler med de medfølgende putene, og dermed få en mer lineær - men da også slankere - bassgjengivelse. Har du et større rom og ønsker den samme heftige lyden med enda litt mer punch i bassen, er det bare 3.000 kroner opp til den enda større Silver 10. [caption id="attachment_65679" align="alignnone" width="999"] Silver 8 i svart. Foto. Monitor Audio[/caption]
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Monitor Audio Silver 8

  • Type: Treveis bassrefleks
  • Bass: 2 x 6” keramikkbelagt aluminium/magnesium (C-CAM)
  • Mellomtone: 4” C-CAM
  • Diskant” 1” C-CAM, anodisert
  • Frekvensrespons: 32 Hz – 35 kHz
  • Følsomhet: 90 dB
  • Impedans: 4 Ohm
  • Mål: 100 x 18,5 x 33,5 cm (H x B x D)
  • Vekt: 23,3 kg
Pris: 16995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×