Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Dynaudio Focus 20 XD

Digital seiersgang

Dynaudio mener det betyr mye å bygge elektronikken inn i høyttaleren. Også i high-end. Det beviser de her.

Skrevet av / 27.02.18 - 16:25
Dynaudio Focus 20 XD
John Hvidlykke

Danske Dynaudio er en av de høyttalerprodusentene som har tatt den digitale utviklingen til seg med hud og hår. Det blir fortsatt produsert passive høyttalere på fabrikken i Skanderborg, men fremtiden er aktiv og digitalt styrt, mener de.

Dynaudio Focus 20 XD er den nye kompaktmodellen i selskapets aktive Focus XD-serie. Den er arvtakeren til Focus 200 XD. Eller nærmere sagt en oppdatering av den. Selv om det er forskjeller i det ytre, er de maskinmessig identiske. De ytre forskjellene ses i form av en lekker høyglasslakkert finish i ekte finer og en byggekvalitet som matcher den solide prisen.

Når det gjelder teknikken, er det snakk om en kompakt toveis stativhøyttaler, bestykket med en 6,5″ bass/mellomtone med magnesium-polymermembran og en 28 mm silkedome. Det siste er nærmest en selvfølge når det gjelder Dynaudio. Den nyutviklede diskanten er, som de fleste andre Dynaudio-diskanter, en fjern etterkommer av selskapets første diskant, D-28.

Da det er snakk om en aktiv høyttaler, skjer det en del mer på baksiden enn vanlig. Det er både digital og analog lydinngang, samt en digital utgang til å koble sammen de to høyttalerne. Med et reguleringshjul kan man tilpasse bassgjengivelsen etter høyttalernes plassering – fra frittstående til hjørneplassering. Man kan dessuten justere diskantnivået 1 dB nedover. Det er dessuten knapper til bruk sammen med Dynaudios Connect-boks, som utvider utvalget av innganger med optisk, USB og Wifi Bluetooth. Boksen koster ekstra, men høyttalerne kan fint fungere uten, og testen er gjort med kablet forbindelse, direkte til høyttalerne.

Man må til baksiden for å oppdage at Dynaudio Focus 20 XD er aktiv. Foto: Dynaudio

Inne i det ca. 15 liter store kabinettet finner man to forsterkere på 150 W hver, til henholdsvis bass og diskant. Og selvfølgelig den digitale elektronikken. All signalbehandling i Focus 20 XD er digital, så det er ikke noe å tjene på en ekstern digitalkonverter sammen med analoginngangen.

Den store forskjellen mellom Focus 20 XD og Focus 200 XD ligger i maskinvaren. Det vil si programmet som styrer den innebygde digitale signalprosessoren, DSP-en. Det er DSP-en som styrer frekvens- og fasegang på høyttaleren. Også delefilteret er et program i DSP-en. Faktisk kan de som har den opprinnelige Focus XD-serien, hente en gratis oppgradering med ny programvare til den innebygde DSP-en, som skal gi samme ytelse som de nye modellene.

Lyden av Dynaudio Focus 20 XD
Der kompakthøyttalere kommer til kort sammenlignet med sine gulvstående søsken, er i dypbassen. Med god DSP-programmering kan man imidlertid komme langt, og Focus 20 XD har en tyngde og fylde i bunnen som hadde vært umulig i en passiv konstruksjon av samme størrelse.

Focus 20 XD klarer vanskelige basstykker med bravur, enten det dreier seg om orgelbass og korsang på Phillip Glass Koyaanisqatsi, funky beats på Chris Jones No Sanctuary Here, eller den store orkesterbesetningen på Johan Strauss Banditen Galopp i Telarc-utgaven. Faktisk måtte basskontrollen for plassering justeres ned i flere omganger. Disse høyttalerne trenger på ingen måte tilskudd fra rommet for å gi trøkk i de nedre regioner. Men er vegg- eller hjørneplassering nødvendig, kan man heldigvis justere det. Og bassen er ikke bare kraftig, men også lynrask og fast.

Dynaudio Focus 20 XD beviser at stereogjengivelse i det høye sjiktet godt kan være diskré og elegant. Her i den nye fargen grå eik. Foto: Dynaudio

I den andre enden av spekteret gjengis diskanten veloppløst og ufarget. Cymbaler låter som cymbaler, og de sprø overtonene på fioliner klinger naturlig. Men 28 mm domen er ikke like vektløs og luftig som de beste bånddiskantene, eller «den fritt i luften»-monterte kullstoffdomen på B&W 705 S2. Om dette skal ses på som en mangel eller bare et uttrykk for at den ikke overdriver, er et spørsmål om klangidealer. Focus 20 XD er ikke mørk i klangen, men nøktern og uten imponatoreffekt.

Mellomtoneområdet er viktig og utfordrende for en toveis-høyttaler. Her ligger sangstemmer og mange instrumenters grunntoner. Og her ligger oftest også delefrekvensen mellom en tung bassenhet og en liten og lett diskant. Dynaudio har løst oppgaven feilfritt. Gjengivelsen fra de to enhetene smelter sømløst sammen. Focus 20 XD gjengir stemmer fremragende. På et stykke som Right Hand Man fra Hamilton er det lett å skille de tre overlappende herrestemmenes individuelle klang fra hverandre. Og det er ingen lett oppgave.

Romgjengivelsen er som diskanten kompetent uten å være skrytende. På et godt klassisk opptak kan man lett fornemme hvordan opptaksrommet strekker seg dypt og bredt bak høyttalerne, men musikklytting på Focus 20 XD handler primært om nærhet og intensitet i musikken.

Foto: Dynaudio

Til en pris på nesten femti tusen kroner paret kan man forvente å møte kvalifiserte konkurrenter. For at man ikke skal sammenligne epler med pærer, må man imidlertid huske at det følger med 4 x 150 W forsterkere på kjøpet, samt digitalt delefilter med DSP-korreksjon og en DAC i high-end-kvalitet. Og da smalner feltet betraktelig. Faktisk kan vi bare tenke på den like fantastiske Devialet Gold Phantom, som med tusenvis av watt under panseret og subwooferdyp bass er en hard konkurrent. Hvilken man velger, blir en smakssak. Men det er vanskelig å finne like mye kvalitet og ytelse fra en passiv høyttaler når det skal gjøres plass i budsjettet til forsterkeren.

Koble til en digital eller en analog signalkilde, og du er i gang. Men kun en av hver. Har du flere, eller tenker på å koble til spillkonsoll, TV eller datamaskin til høyttalerne, må det legges et par tusenlapper ekstra på disken.

Konklusjon
Dynaudio Focus 20 XD er en gjennomført vellykket og sunn høyttaler, som de nok kommer til å selge en del av. Det er ikke snakk om noen revolusjon, men en oppdatering av en allerede utmerket konstruksjon. Prisen kan se avskrekkende ut, men den inkluderer jo også to forsterkere per kanal, så man trenger bare en signalkilde for å ha et meget vellydende og til og med elegant stereoanlegg av høy klasse. Skulle man ønske mer, vil det være flere innganger og trådløs lyd i selve høyttaleren.

Foto: Dynaudio

Lyd & Bilde mener

En lyd som er langt større enn høyttalerne. Solid og ufarget gjengivelse. Et komplett anlegg av høy kvalitet – bare koble til en signalkilde. Kun en digital og en analog inngang. Trådløs tilkobling koster ekstra, og krever en ekstra boks og kabler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top