annonse

test:
Bowers & Wilkins 705 S2

En duft av diamanter

Hvis du begjærer B&Ws eksklusive 805 D3, men mangler kjøpekraften, kan 705 S2 være det nærmeste valget.

(Foto: Produsenten)
annonse
annonse

Bowers & Wilkins har gjennom årtier forfinet sine høyttalerserier gradvis. Vi testet i fjor den nye inkarnasjonen av high-end-serien, representert av stativhøyttaleren 805 D3, og var behørig imponert. Men ikke bare toppmodellene har fått ansiktsløftninger. Nummerserien 700 er etter noen års fravær tilbake på scenen i ny utførelse, nå med etternavnet S2.

B&W 705 S2 er den mest ambisiøse stativhøyttaleren i serien. En «liten stor høyttaler» som henvender seg til de som har begrenset med plass, men vil ha samme kvalitet som i en fullvoksen gulvhøyttaler.

I stedet for de myke formene på den dyre 805 D3 er kabinettet på 705 S2 en tradisjonell firkantet kasse. Man må også leve uten B&Ws Matrix-avstivning inne i kabinettet, som imidlertid fortsatt er voldsomt resonansdødt.

Mens de fleste modeller i 700-serien er tradisjonelle høyttalere med et kabinett, er Nautilus-diskantkabinettet beholdt på 705 S2, så diskanten bor i et prosjektilformet aluminiumhus oppe på kabinettet.

Arvegods fra den rike onkelen
Også selve høyttalerenhetene er bygget på teknologi som er nedarvet fra high-end-serien. Men der de supertynne membranene i diskantenhetene i 800-serien er fremstilt av syntetisk diamant, er materialet her «bare» kullstoff. Men fortsatt med en så høyt plassert oppbrytningsfrekvens (47 kHz) at den ligger langt utenfor det hørbare området.

Bassenheten ligner også til forveksling den i de dyrere modellene. Membranmaterialet har B&W døpt continuum, og det skulle gi en enda mer kontrollert membranoppbrytning enn den flettede gule kevlar-en som B&W har vært kjent for siden 1970-tallet. Membranen er laget som en tre lags sandwich av papir og polystyrenskum.

På baksiden finner man en velvoksen bassrefleksport samt terminaler. Hvis bassen blir for dominerende på grunn av romresonanser, kan porten dempes i to trinn med en medfølgende skumpropp. Bassrefleksporten har for øvrig samme «golfballmønster» på overflaten som porten på B&W 805 D3. Det skal minske luftmotstanden, og dermed vindstøyen. Terminalene gir mulighet for biwiring, noe som er et puss. De virker solide, har plass til kraftige kabler, men dessverre ikke til banankontakter.

annonse
B&Ws nye 700-serie faller logisk nok mellom den kostbare 800-serien og den billigere 600-serien. Foto: Bowers & Wilkins

Krever ben å stå på
Som kompakthøyttaler har B&W bruk for noe å stå på for å komme opp i ørehøyde. Selv om klassen fortsatt kalles reolhøyttalere noen steder, er reoler sjelden en god plassering for en høyttaler. Og med den toppmonterte diskanten (og bakoverrettede bassport) er plassering inne på en hylle en umulighet. På toppen av en lav reol kan være mulig, da 705 S2 ikke trenger stor avstand til bakveggen. Men skal det bli bra, må du ha riktig stativ. Bowers & Wilkins fremstiller et par kalt FS-700 S2 som har skrueforinger til 705 S2 og mulighet for sanddemping. De får høyttalerne til å stå urokkelig stabilt, men fordyrer også kjøpet med en femdel. Faktisk kan man få et par av treveis-gulvmodellen 704 S2 for mindre enn prisen på 705 S2 og stativ, og som vil gi en dypere og kraftigere bass uten å oppta mer gulvplass. Men man får da ikke Nautilus-diskanten.

Lyden av Bowers & Wilkins 705 S2
Med så mye snakk om likhetene med de mer enn dobbelt så dyre 805 D3 er forventningene til lillebror 705 S2 spent faretruende høyt. Den innfrir heldigvis et godt stykke på veien.

Bowers & Wilkins 705 S2 er et behagelig selskap, som behandler dine yndlingslåter bra. Å sette seg ned og lytte til dem er en ren gjenhørsglede, så lyttetesten som gikk over jule- og nyttårsdagene var en fornøyelig oppgave.

Som hos storebror 805 D3 er lydbildet varmt. Det er ikke farget eller ullent – bare hyggelig. Det gir en fyldig lyd på stemmer. Leonard Cohens gravrøst på You Want It Darker låter akkurat så tung og skjemmet som den skal være.

annonse

Scenemester
B&W 705 S2 briljerer spesielt når det gjelder å sette den akustiske scenen, og å gjenskape en tredimensjonal opplevelse av rommet omkring musikerne. Det gjelder både når rommet er nærmest endeløst stort, som på Moonlight on Spring River med Zhao Cong, og i mer intime omgivelser som Hanne Boels utgave av The Ballad Of Lucy Jordan. Men på en vennlig måte. På sistnevnte slipper man derfor å få demonstrert altfor tydelig at musikerne står i hvert sitt rom. B&W 705 S2 lar deg beholde illusjonen av et sammenhengende rom.

Selv om bassen er liten, holder den fint styr på detaljene i bunnen helt ned til grensen like under 50 Hz, hvor forskjellen på en kompakt stativhøyttaler og en langt større gulvhøyttaler gjør seg gjeldende. Bunnen er ikke fullt så fast og stram som på System Audio Pandion 5. Med ok effekt til rådighet kan høyttalerne spille ganske høyt og dypt. Chris Jones No Sanctuary Here gir fint liv til rockefoten.

Foto: Bowers & Wilkins

Vektløst
Høyttalerenheten er som nevnt nyutviklede «light-utgaver» av de fra 805 D3. Og utviklingsarbeidet har ikke vært forgjeves. Diskanten er lett og detaljert, og detaljer står fritt i rommet, noe vi sannsynligvis kan takke det toppmonterte Nautilus-kabinettet for. Å høre en gammel testklassiker som Therese Juels Tiden Bara Går er en fornøyelse. Perkusjonsdetaljer klinger vektløst i rommet, og stemmene står helt tett. Man føler seg hensatt til den gymnastikksalen hvor låten i sin tid ble tatt opp med enkel stereomikrofon.

Bowers & Wilkins foreslår å bruke høyttaleren sammen med forsterkere på 30 til 120 watt. Med 30 W til rådighet blir det stille musikk og i mindre rom. B&W 705 S2 er ikke spesiell følsom. Og vil man ha makt over tingene, er det nødvendig med en kraftig forsterker. Vi brukte for det meste NAD M32 digitalforsterker på 180 W per kanal, som holdt høyttalerne i et jerngrep. En mindre 2 x 70 W forsterker kan levere spenning nok, men ikke med samme autoritet – og den svettet merkbart under belastningen.

Konklusjon
Bowers & Wilkins 705 S2 er tross alt ikke en 805 D3 i forkledning. Men akustikerne har tatt for seg i skuffen med Bowers & Wilkins-patenter. Og det lillebror leverer, er så rikelig verdt prisen. Er lytterommet lite, leverer høyttaleren et stort lydbilde med masse detaljer og stemmer som få andre i prisklassen. Liker du akustisk musikk, får du en fornem gjengivelse av opptaksrommet. Du må imidlertid regne med å bruke minst like mange penger på forsterkeren som på høyttalerne.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Bestykning: 6,5” bass med continuum-membran, 1” kullstoff-domediskant i separat nautiluskabinett Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks Frekvensområde: 50–28 000 Hz (-3 dB) Følsomhet: 88 dB Anbefalt forsterkereffekt: 30–120 W Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum) Mål: 20,0 x 40,7 x 30,1 cm (BxHxD) Vekt: 9,3 kg Farger: sort høyglans, matt hvit, rosentre
Pris: 20996 kr
PlussNøytral og ufarget gjengivelse som finner detaljene i opptakene dine. Men fortsatt et behagelig selskap.
MinusDet er fortsatt et stykke opp til den diamantbestykkede storebroren. Du må helst ha en muskuløs forsterker.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  B&W Formation Duo

  B&W Formation Duo

  39 996
  Lydkvalitet hinsides alt annet vi har hørt fra slike høyttalere
  Vi har blitt imponert av trådløse høyttalere før, men B&W Formation Duo er det første høyttalerparet til å ta oss til himmelen.
  Buchardt Audio S400

  Buchardt Audio S400

  19 600
  Buchardt Audio sin mest ambisiøse – og beste – høyttaler til nå
  Buchardt Audio har laget sin mest ambisiøse – og beste – høyttaler til nå.
  AVshop KEF CI 200RR-THX Ultra2

  AVshop KEF CI 200RR-THX Ultra2

  17 998
  De spesialbygde høyttalerne fra AVshop er store, og utenpå veggen er de ikke spesielt pene. Men du verden, som de låter!
  Elac WS 1665

  Elac WS 1665

  19 580
  Elac leverer en lyd som er like luftig som den er rytmisk og kontant.
  Audio Physic Classic On-Wall 2

  Audio Physic Classic On-Wall 2

  18 990
  Fra Audio Physic får vi høyttalere i vakkert glass, og med en lyd som smelter på tungen.
  Audioform Jern w8000

  Audioform Jern w8000

  7 990
  Audioforms høyttalere i jern har mer fylde i bassen enn forventet.
  Audiovector QR Wall

  Audiovector QR Wall

  10 990
  Audiovector QR Wall er blant de minste i sin klasse. Det merkes i bassen, men det finnes andre grunner til å vurdere dem.
  Dali Opticon LCR

  Dali Opticon LCR

  11 996
  Dalis velvoksne Opticon LCR har kraftfull lyd, rik på bass og med en nydelig oppløsning i tonene. Hva mer kan man ønske seg?
  Lyngdorf FR-1

  Lyngdorf FR-1

  11 496
  Hvis du vil smelle til med fet og heftig bass og spille høyt med selv moderat effekt, trenger du ikke lete lenger.
  7 par vegghøyttalere

  7 par vegghøyttalere

  Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?
  Argon Audio Forte A4

  Argon Audio Forte A4

  3 998
  Argons billige minihøyttalere leker David mot Goliat med testerens stereoanlegg.
  Sonus faber Sonetto II

  Sonus faber Sonetto II

  19 995
  De snøhvite Sonetto-høyttalerne spiller bra på det meste og tar seg godt ut.
  Dynaudio Evoke 20

  Dynaudio Evoke 20

  18 995
  Dynaudio vekker musikken til live og plasserer artisten midt i stuen. Med et gigantisk rom rundt seg.
  Seks kompakthøyttalere

  Seks kompakthøyttalere

  Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.
  Bowers & Wilkins 705 S2

  Bowers & Wilkins 705 S2

  20 996
  Referansen holder seg sterkt
  Fjorårets kompakte vinner er fremdeles blant de aller beste i sin klasse.
  KEF R3

  KEF R3

  16 990
  KEF kliner til med en lekker, presis og vellydende høyttaler som gir masse valuta for pengene.