annonse
annonse
Sony VPL-VW260ES 6

Test av: Sony VPL-VW260ES

Superoppløsning til spiselig pris

Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.

Lyd & Bilde mener

Etter kalibrering leverer projektoren nesten magiske bilder, med imponerende kontrast og en fargedybde i HDR-modus som vi knapt har sett før.
Dynamisk iris mangler, og uten kalibrering er gammakurven helt skjev, med gjengrodde skyggepartier.
annonse

På TV-markedet er pikselracet i full gang. 4K Ultra HD kan du få i 65 tommers skjermstørrelse for under 10.000 kroner, og mindre størrelser får du omtrent kastet etter deg. Neste år forventer vi å se de første 8K TV-ene i salg, med firedobbel oppløsning – 16 ganger HD-oppløsning! Og sånn fortsetter det.

L&B-TV: Skal du ha 4K-projektor? 

På projektormarkedet har det derimot gått ganske trått. Det er nemlig ikke lett å lage et så høyoppløst pikselpanel lite nok, og bivirkninger er gjerne at kabinettet blir upraktisk stort, effektforbruk og krav til kjøling deretter, og det var ikke før i 2015 at man fikk prisen på en projektor med ekte 4K bildepanel til under 100.000 kroner. Det var Sony VPL-VW300ES til 70.000 kroner. I fjor gikk prisen opp igjen med Sony VPL-VW550ES som den rimeligste. Det har kommet billigere projektorer som skilter med ”ekte 4K”, og de har delvis rett fordi de tegner opp et bilde med riktig antall piksler. Men de gjør det med et lavere oppløst bildepanel og er nødt til å doble pikslene vekselvis i høy hastighet, slik at det oppfattes av hjernen som 4K. Etter hva vi har sett er det ikke uten uheldige bieffekter.

Les: Skandinavias største hjemmekino

Som bringer oss til Sony VPL-VW260ES. Nå har man nemlig klart å halvere prisen ned til 50.000 kroner, med et ekte 4K bildepanel. Kabinettet er det samme som hos VW550, med helt gjennomsnittlig størrelse for prisklassen. Vekten på 14 kilo er også lik. Dette skaper store forventninger, ikke minst fordi vi allerede for et par måneder siden fikk en imponerende sniktitt.

Test: Tre lydplanker med Dolby Atmos

Panelet er forbedret siden sist, så kontrastforholdet til den nye 4K innstegsmodellen er faktisk høyere enn grunnkontrasten hos den dobbelt så dyre VW550. Noe man har gitt avkall på for å få ned prisen er dynamisk iris, så man får ikke det helt svarteste svarte.

Foto: Sony

 

Reality Creation

Sony har en såkalt Reality Creation-funksjon på sine beste projektorer, og VW260 har fått den nye, forbedrede utgaven av denne. Den drar opp skarpheten i bildene, og forsøker etter beste evne å skalere opp et vanlig HD-bilde til 4K-oppløsning. Du kan velge hvor hardt du ønsker at den skal jobbe, og den nye utgaven lar seg presse enda litt lenger før detaljer skarphetsartefakter begynner å vise seg som hvite omriss rundt detaljene.

Bevegelser

For jevnere bevegelser er projektoren utstyrt med mulighet for å regne ut og fylle inn et nytt bilde mellom hver ekte bilderamme. Sony kaller dette for Motion Flow, og VW260 kan dette på all video opp til HD-oppløsning, mens 4K video må vises i sin opprinnelige form.

Ikke linseminne

De nyeste av Sonys dyrere 4K-projektorer har fått linseminne, så man for eksempel automatisk kan veksle mellom 16:9 og 2.35:1 bildeformat. Dette gjelder dessverre ikke for VW260, da må du opp på storebror VW360 til 70.000 kroner. Da får du også dynamisk iris og bedre optiske komponenter. Til sammenligning har både JVC og Epson linseminne på projektorer til under 50.000 kroner, og dessuten dynamisk iris. Men VW260 har i det minste en motorisert linse hvor skarphet, zoom og linsejustering gjøres direkte fra fjernkontrollen.

HDR

VW260 støtter HDR-innhold (High Dynamic Range), som gir ekstra lys for å skape større kontrast på utvalgte scener. For eksempel et bål som skal skinne ekstra kraftig gjennom nattemørket, eller billykter som kommer lysende fra horisonten. Vi har tidligere vært skeptiske til dette på projektorer, ettersom man til forskjell for TV-er ikke har noe ekstra lysstyrke å gå på. For å få det til må man senke gjennomsnittslyset i resten av scenene, slik at man sitter 90 prosent av tiden og ser på et mørkere bilde, for å kunne få litt lyseffekter de siste 10 prosentene.

I tilfellet VW260 kan tap av lysstyrke kompenseres for i menyen. Da mister man noe av HDR-effekten, og med HDR-lysstyrken på maks blir det som at det ikke er HDR i det hele tatt. Vel, med ett viktig unntak. For i HDR-modus støttes nemlig et mye større fargerom (DCI-P3) enn det som brukes på vanlig video (Rec.709). Med det resultat at rødfargen på drakta til Deadpool får en større dybde, og bildene virker nærmest tredimensjonale når man viser filmen i HDR, til tross for at selve HDR-effektene er minimale.

Her ser vi tydelig den skjeve gammakurven før kalibrering. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

VPL-VW260 rett ut av esken

Som vanlig når vi tester dyrere bildeprodukter får vi kalibreringsekspert Gorm Sørensen til å måle og justere projektoren ved hjelp av det beste måleutstyret tilgjengelig på markedet.

– Jeg ser med én gang at gammakurven er helt feil. Det er altfor lite lys i de mørkeste gråtonene, så det gror igjen i skyggene. Du får ”black crush” så det holder, sier Gorm Sørensen bestemt.

Han mistenker det er en spesifikk grunn til dette.

– Sony sine tidligere projektorer har hatt en tendens hvor panelet begynner å degraderes etter bare 500 lampetimer. Ikke bare mister man lysstyrke, men også kontrast, og de mørkeste skyggeområdene blir altfor lyse. Sony sier nå at de har gjort mottiltak for å forhindre dette, og det kan se ut som at den altfor mørke gammakurven er et slikt tiltak.

Fargebalansen rett ut av esken (t.v.) er ikke jevn, og hele gråskalaen får en dupp i det mørke. En gamma som skal være 2,4 er i virkeligheten nesten 2,6, som slettes ikke er bra nok. Til høyre har vi kalibrert den nesten helt korrekt.

 

 

Gorm må gjøre til dels store justeringer. Det er store avvik på gammakurven. Blått er dessuten skjevt, med for mye blått i mørkt, for lite blått i mellomlys og for mye igjen i høylys. Dette lar seg ikke kalibrere manuelt, man må bruke et kalibreringsprogram fra Sony som bare installatører har tilgang på.

Fakta & Rating:
  • Teknologi: SXRD (LCOS)
  • Oppløsning: 4096 x 2160
  • Panelkontrast: Ikke oppgitt
  • Dynamisk kontrast: Nei
  • Lysstyrke: 1.500 Lumen
  • HDR: Ja (HDR10)
  • Optisk linsejustering: Ja
  • Avstand til 100” 16:9: 3,05 – 6,28 m
  Pris: 49999,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Monster med vinger

  Denons nye flaggskip er et monster i hjemmekinoen, og med hele 13 kanaler gir den Romfølelse med stor R.

  Stort kinobilde til gi-bort-pris

  Når det er ekte gjerrigknarkbudsjett som gjelder, finnes det ingen TV i verden som kan gi deg denne opplevelsen.

  Sylskarp og superoppløst

  Med ekte 4K-oppløsning og blendende bilder, er det ingen tvil om hvilken projektor vi ville hatt.

  Svartere enn natten

  JVC er kjent for markedets beste svartnivå. Og de skuffer ikke nå heller.

  Det feteste bildet i hjemmekinoen

  Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

  Flott lyd til større skjermer

  Her får du glimrende lyd i en enkelt lydplanke, som tar seg bra ut med skjermer fra 65 tommer og oppover.

  Ballerina med bazooka

  Marantz’ aller første 11-kanals receiver er så bra at alt annet blekner.

  Underholdende kraftplugg

  Yamaha står på trygg grunn, med et flaggskip kraftig nok til å rive tak i buksebeina.

  Danser i skyene

  Denon har fulgt med i timen, med en ny toppreceiver som er like enkel å bruke som den er vellydende.

  Solide saker

  Klokkeklar lyd kombineres med dynamikk og kraft i bøttevis. Men brukervennligheten trekker ned.

  Den aller heftigste hjemmekinoen

  Overgår alt du har hørt i noen kinosal!

  Perfekt til hjemmekinoen

  Hvis du vil se favorittfilmene dine i absolutt beste kvalitet, kommer du ikke utenom en 4K Blu-ray spiller som UBP-X800 fra Sony.


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.