data-srcset
BlackBerry Playbook

En lekker hodepine!

Her er nok et nettbrett i 7 tommers utgave. Ikke bare det. Dette nettbrettet kjører også sitt eget Blackberry OS.

Meget rask God multitasking
Mangler 3G Må ha Blackberry telefon for e-post Oppkobling mot datamaskin ekstremt frustrerende

Det kan virke som om man har tatt utgangspunkt i HPs WebOS når Playbook ble utviklet. Det er såpass mange likhetstrekk at det neppe er tilfeldig. Bortsett fra det er det liten tvil om at operativsystemet er spesielt utviklet for denne enheten med de fordeler og for ikke å snakke om de ulemper dette medfører.

Design
Det første du reagerer på at den av en eller annen grunn har en 2 cm tykke ramme rundt det hele. Det er knyttet til fingerbevegelsene som benyttes på Playbook. Der Apples iOS benytter flere fingre i såkalte «gestures» for å aktivere en del funksjoner, benytter Playbook rammen til å sette i gang en del funksjoner. Hvis du sveiper med utgangspunkt i rammen og følger på over skjermen får du tilgang til applikasjoner. Et liknende sveip fra toppen og nedover gir deg tilgang til innstillinger. Et motsatt sveip gir deg oppgavebehandling. Alt tatt i betraktning et meget brukervennlig system.

Playbook benytter en microUSB pport til både lading og dataoverføring, noe som er ganske effektivt. Det er imidlertid ingen kortplasser noe den har til felles med iPad. Du har imidlertid en microHDMI port for video.

I bruk
Det er selvfølgelig en del negative ting også. I dette tilfellet er det ganske mange. Dette er nemlig et nettbrett som er laget for å fungere sammen med en Blackberry telefon. Den har ingen 3G-støtte alene men er avhengig av telefonen for å få dette.

Så til dagens store nedtur. Av sikkerhetsgrunner er dette systemet lagt opp slik at du ikke har en dedikert e-post-leser. Dette er helt sentralt i et nettbrett, men her er du avhengig av samarbeidet med en Blackberry-telefon. Dette gjør at systemet er unødvendig tungvindt men dette er i følge Blackberry selv et sikkerhetsspørsmål. I praksis gjør Playbook helt uegnet for en bruker som ikke allerede har «giftet» seg med Blackberry fra før og har tenkt å fortsette med det. Du kan imidlertid hente slike ting som Gmail via nettleseren.
Når vi sa at brukervennligheten var svært høy er det en sannhet med modifikasjoner. Selve bruken er svært enkel. Prøv imidlertid å koble den opp mot noe som helst. Da starter en sesjon jeg ikke misunner noen. Den kobles til ved hjelp av microUSB, men av en eller annen grunn bruker man en nettsentrisk tilkoblingsmetode. Dette første til et hav av elendighet. Det første til så mange konflikter, reinnstalleringer at vi flere ganger var i ferd med å gi opp. Hvis man slipper en nybegynner løs på dette systemet er jeg alvorlig redd for konsekvensene. Noe av problemet er at Blackberry er så sikkerhetsorientert at Playbook til tider blir helt ubrukelig.

På den positive siden spiller den video helt greit og den har rimelig god lyd. Kameraet er 5 megapiksler og gir ganske gode bilder, men det er litt tregt til tider.

Konklusjon
Er du allerede i systemet med en Blackberry-telefon er dette et ganske attraktivt alternativ forutsett at du har en egen IT-avdeling eller produktstøtte på «speeddial». For en vanlig forbruker er det et kjøp vi på det sterkeste fraråder.  Dette er en enhet laget med tanke på bedriftsbruk og en infrastruktur basert på Blackberry.

annonse
annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • 7 tommer skjerm
 • 1024x600 punkters oppløsning
 • Vekt på 425 gram
 • microUSB
 • Blackberry OS (QNX)
 • 16GB - 32GB og 64 GB varianter

Pris

3700 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Samsung Galaxy Tab 10.1
  Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apples iPad, og Samsung har gjort en god jobb.
   data-srcset
  Motorola Xoom
  Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.
   data-srcset
  HTC Flyer
  HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab, en 7-tommers modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget og den faller på en måte mellom to stoler.
   data-srcset
  HP Touchpad
  HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.
   data-srcset
  Asus Eee Pad Transformer
  Kameleonen
  Her er en ny utvikling innen nettbrett. Ikke før er de løsrevet og fjernet fra tastaturet så finner en eller annen på en metode for å få dem tilbake igjen.

  Alternativer til BlackBerry Playbook

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.