annonse
annonse

Test av: Martin Logan Spire

Balansekunstneren

Ingen er bedre til å forene to helt ulike høyttalerprinsipper enn Martin Logan. Spire er det fersk­este eksemplet på at de behersker balansekunsten med hybrider.

Lyd & Bilde mener

Praktfullt levende åpenhet Enorm klangrikdom Lynrask dynamikk Gnistrende detaljgjengivelse Potent bassdybde
Begrenset horisontal spredning
annonse

Utallige containere og tonn med høyttalere flommer over oss fra produsenter i Østen. Høyttalere som ligner hverandre koster nesten det samme, og låter likt. Høyttalere man møter klint inntil hverandre i en butikk, med en gul prislapp så stor som et spisekart på toppen. De er like interessante som fast food. Et øyeblikks behov er dekket raskt og billig, men særlig minneverdig er det ikke.

Martin Logans høyttalere er som et gourmetmåltid. Man må sannelig betale dyrt for det, og får tilfredsstillelsen ved å ha opplevd noe spesielt. Noe som har vært en berikelse for hjernen, en glede for hjertet og et minne for livet. Og akkurat som et niretters gourmetmåltid med tilhørende viner til hver rett, er høyttalere av Martin Logans kaliber noe man kanskje forteller venner og kjente om i mange år etterpå.

Elektrostat
Amerikanske Martin Logan har lenge spesialisert seg på hybridhøyttalere, hvor to ulike driftsprinsipper smelter sammen til en sømløs musikkgjengiver. Opp gjennom årene har de forsøkt å perfeksjonere to ulike teknikker, og senere høyttalermodeller som Summit og Vantage har lyktes over all forventning. Men akkurat som kokken som aldri blir utlært (de beste kokkene blir ikke det – det er derfor de er best), har ingeniørene hos Martin Logan i Kansas, USA, aldri gitt opp å forbedre elektrostathøyttalerne sine.

Martin Logan Spire er deres nyeste modell. En hybridhøyttaler som forener to ulike driftsformer: En 25 cm konvensjonell bassenhet med aluminiumsmembran, som gjengir alle frekvenser under 320 Hz (grunntoner og bass). Resten tar et nyutviklet elektrostatelement seg av. Elementet, kalt XStat, er basert på teknologi fra Martin Logans nye toppmodell CLX, og består av en flortynn Mylar-membran som er spent opp med vakuum på en stiv vertikal aluramme

Nærmere musikken
Lyden av en god elektrostat er noe veldig spesielt i manges ører. Eller rettere sagt, mangelen på lyd. Egenlyd, i hvert fall. For litt av gevinsten med en membran som er tynnere enn et menneskehår, er at man har svært lav bevegelig masse. Ergo lav forvrengning, når konstruksjonen er vellykket. Peter Walker i QUAD beviste hvor nøytralt det kan låte for 50 år siden med elektrostathøyttaleren ESL 57, og Martin Logan har bare beholdt grunnprinsippene i Walkers konstruksjon, og skapt et nær perfekt instrument for ren og forfalsket gjengivelse av musikk. Med bass.

Basskassen med forsterker er nemlig en betydelig bidragsyter til Spires klangkarakter. En slik miks av driftsprinsipper har tidligere avstedkommet mindre heldige virkninger som at bassen rett og slett ikke henger med i svingene. Den lette elektrostatmembranen er mye raskere til å starte og stoppe, og det gir uheldige utslag som kort sagt farger lydbildet. Men Spire tilhører en mye mer moderne generasjon hybrid, og nå spiller de to elementene nesten umerkelig sømløst på lag.

Summit fra 2006 har lenge vært blant våre referansehøyttalere, men Spire tar tronen fra den dyrere Summit fra første takt. La gå, Summit har to 25 cm basselementer mot Spires ene, og det merkes på trøkket i bassen når man spiller høyere i rommet. Men Spire løfter lydkvaliteten enda et par hakk, fordi integrasjonen mellom elementene er bedre, og ikke minst, elektrostatelementet låter fyldigere. Her er det mer kjøtt på beinet, enkelt sagt.

Fakta & Rating:
  • Hybrid elektrostat
  • 112 cm elektrostatmembran
  • 25,4 cm aluminiumsbass
  • 200 W bassforsterker
  • 29–23 000 Hz ± 3 dB frekvensområde
  Pris: 75000,-

  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.