Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 4 projektorer

Det store bildet – til lav pris

Det er fremdeles projektoren som er kongen i hjemmekinoen. For under ti tusen kroner kan du blåse opp et gigantisk bilde i ekte HD-kvalitet!

Skrevet av / 06.10.12 - 12:00
4 projektorer
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Skikkelig hjemmekino krever ikke minst et stort bilde. Og selv om du får fete filmopplevelser fra en 50-tommers TV, tilsvarer det i en vanlig stue omtrent som å sitte på bakerste rad i kinosalen. Og over denne størrelsen blir en TV-skjerm fort dyr.

Jeg tør påstå at det først er ved 70-80 tommer at man virkelig kan snakke om kinoopplevelser hjemme, og gjerne opp mot 100 tommer. I hvert fall med Blu-ray i HD-kvalitet. En 70-tommers LCD-TV koster fort 30.000 kroner, mens en 80-tommer vil runde 40.000. Hvor fett er det ikke da du med en projektor kan få så stort bilde du bare vil til under 10.000 kroner?

Projektorprodusentene spesifiserer disse projektorene til å kunne levere et bilde helt opp til 300 tommer. Da blir imidlertid avstanden til lerretet lang, noe som både krever et enormt rom men som også fører til et stort lystap. Mer realistisk blir det å sette grensen på 150 tommer. Eller størrelsen av ni (9!) 50-tommers TV-skjermer! Lerretet blir da 3,3 meter bredt og 1,85 meter høyt! Da trenger du 5-6 meter klaring mellom projektoren og lerretet. De fleste vil nok gå for et 90-100 tommers lerret, som da likevel tilsvarer fire 50-tommere, da med en kasteavstand på 3-4 meter.

I et mørkt rom vil den opplevde bildekvaliteten fra en god projektor kunne overgå den fra en TV, da baklyset fra TV-en slår imot deg på en annen måte enn fra projektoren. Mye av projektorens strølys slukes av lerretet, og selv en projektor med litt grått svartnivå grunnet mye, gir ikke samme intense følelse av dette som en TV. Fordi lerretet svelger lys, må projektoren være mer lyssterk enn TV-en for å gi like skarpt hvitnivå.

Lysstyrke og kontrast
Det er viktig å skille mellom hjemmekinoprojektorer og kontorprojektorer. Med en projektor er det nemlig to ting som er viktig, foruten skarp optikk: nemlig lysstyrke og kontrastforhold. Lysstyrken bestemmer intensiteten i hvitt, mens kontrasten indikerer svartnivået. En høy verdi på begge er optimalt, men grunnet strølys i projektoren vil fort en ekstrem lysstyrke bety blassere svart, mens et ekstremt svartnivå derimot går på bekostning av et dusere lys.

I hjemmekinoen er det viktigst med mørkt svartnivå, siden lyset i rommet gjerne dempes når filmen snurres. En kontorprojektor vil da oppleves som altfor blass i skyggeområdene. Hvis du derimot vil ha en dagslysprojektor, bør du kanskje revurdere.

Kompromiss
Her tar vi for oss hjemmekinoprojektorer til under 10.000 kroner. Det innebærer kompromisser, spesielt med tanke på kontrast. Der hvor dyrere projektorer har oppgitt kontrastforhold på hele 50.000:1 og oppover, er 5.000:1 mer typisk for disse projektorene. Det betyr et blassere svartnivå, grunnet strølys. Det oppleves likevel ikke på langt nært så ekstremt som tallene kan hentyde, for de beste kan virkelig gi flotte bilder, uten at man tenker over at svartnivået ikke er like mørkt. Blant annet fordi lysstyrken på rundt 2.000 lumen gjør hvitt enda hvitere, man tenker dermed ikke spesielt over det.

Optikken i billige projektorer er ikke like laserskarp som i dyre. Jo større bildet er, jo bedre ser man det. Men også de billigere projektorene har fått skarpere, og før man sammenlikner skal det mye til å reagere på det.

Vær oppmerksom på at de billigste projektorene mangler optisk linsejustering (lens shift), som gir mindre fleksibilitet når det kommer til montering av projektoren. Projektorens plassering vil omtrent markere bunnen eller toppen av bildet, avhengig av om den monteres opp-ned i tak eller står plassert på hylle. Om du ikke får plassert projektoren så bildet blir helt rett, kan du bruke digital vinkelkompensasjon (keystone), men denne vil gå på noe bekostning av pikseloppløsningen i bildet.

Fire rimelige HD-projektorer
Vi bestilte inn fire projektorer til test. Kriteriet var at de måtte være 1080p, og at de kostet under 10.000 kroner. Importørene har sendt hver sin projektor ut ifra dette kriteriet. Ved nærmere ettersyn skiller BenQ W1060 seg ut ved å koste gjennomsnittlig rundt 6.000 kroner i markedet, altså har den en markedspris godt under anbefalt utsalgspris. Om denne er på stell kvalitativt, kan den dermed være et aldri så lite kupp.

Tre av de fire projektorene er av typen DLP, hvor ca to millioner speil skruer hver sin piksel av og på ut ifra hvilken farge fra fargehjulet den skal gjengi til enhver tid. Meget sofistikert, og en lynrask og vedlikeholdsfri teknologi, hvis eneste ulempe er en ”regnbueeffekt” hvor alle primærfargene kan vises som blaff når du beveger synet over kontrastfylte områder på skjermen. Ikke alle er følsomme for denne effekten. Projektoren fra Epson er derimot av typen LCD. Her sendes lyset gjennom flytende krystaller for å projisere fargene. Her er ingen regnbueeffekt, men teknologien krever et støvfilter som må renses eller skiftes ut fra tid til annen.

InFocus IN3118HD er noe så spennende som en hybridprojektor, altså en som både skal kunne brukes i hjemmekinoen og i kontormiljøet. Med full lampestyrke oppnår den 3500 lumen, som er optimalt i dagslys og lyse rom, mens den i økomodus er mer tilsvarende hjemmekinoprojektorene.

Av de fire projektorene er to av dem 3D-kompatible. Optoma HD300X har et par medfølgende briller og 3D-sender, mens Epson EH-TW5900 har briller som tilleggsutstyr.

Hva trenger du?

Der er ikke vanskelig å installere en projektor. Likevel er det ting du må tenke på.

Montering
Skal projektoren monteres i taket, på veggen, eller stå på en hylle? Det finnes ulike braketter for ulik montering. Blant takbraketter kan vi for eksempel anbefale B-Tech BT881 til ca 800 kr. De rimeligste projektorene har ikke optisk linsejustering, slik at du må montere projektoren omtrent kant i kant med enten nederst eller øverst på lerretet. Det gjelder for samtlige av testens projektorer.

Lerret
Du trenger også et lerret. Og da mener vi ikke rullegardin fra Ikea! Best mulig fargebalanse og lysgjengivelse får du fra et lerret myntet på hjemmekino, og vi anbefaler bredformatet 16:9. Til mørkt rom anbefaler vi et hvitt lerret med en gain på ca 1,1, mens et grått lerret godt kan brukes til lysere rom. Dette for mørkere svartnivå. Det finnes både nedtrekktype med og uten motor, samt rammespent lerret. Rammespent er best da det er helt slett, men kan bli vel iøynefallende når projektoren er av. Rimelige lerret får du for eksempel fra AView, som koster ca 1.000 kr for et nedtrekklerret på 90 tommer, eller 2.400 kroner for et rammespent. Elektrisk lerret fra samme produsent koster 3.490 kroner for 99 tommer.

Kabler
Det kan fort bli aktuelt med en lang HDMI-kabel for å installere en projektor, siden det gjerne er snakk om å trekke den bak tak og vegg. Det er mange HDMI-kabler som ikke er spesifisert for lengder over 12 meter, og som dermed kan gi dropouts og på andre måter feilaktig digitalsignal. Sørg for en kabel som er spesifisert for dette, vi kan for eksempel anbefale Supra HDMI eller Supra HDMI Met-s/b, som begge har høy båndbredde, støtter HDMI 1.4b med eternett og tåler kabellengder helt opp til 15 meter. Supra HDMI og HDMI Met-s/b koster omtrent 1.000 og 1.500 kroner for 15m.

Kalibrering
For å få den beste bildekvaliteten ut av din projektor, bør du også foreta bildejustering. Koster du på deg 1500-2000 kroner for omfattende, proff kalibrering, vil du få klart best bilde. Mange som selger projektorer tilbyr dette, hvor man da går inn og justerer fargebalans, lysstyrke, kontrast og skarphet så godt som projektoren tillater. Ellers kan vi anbefale en kalibreringsdisk som for eksempel ”DVE HD Basics” på Blu-ray. Enda enklere er Monsters ”HDTV Calibration Wizard”, men denne finnes kun på DVD. Denne lar deg blant annet enkelt justere optimalt svart- og hvitnivå, som er det aller viktigste for et smellvakkert bilde.

Slik testet vi

Projektorene har blitt rettet mot et 100-tommers high-end lerret fra Stewart, hvitt med gain 1,1. Vi har vurdert bildekvaliteten rett ut av esken, men også justert lysstyrke, kontrast og skarphet ved hjelp av ”DVE HD Basics” på Blu-ray. Vi har valgt rask bildejustering fremfor grundig kalibrering, da vi regner med dette er mest aktuelt for de fleste som handler projektor i denne prisklassen. Alle projektorene vurderes med lampa satt i økonomus, da denne gir økt levetid samtidig som viftestøyen holdes på et minimum. Vifta bråker for mye når lampa står på fullt.

Projektorene er testet med HD-video fra Blu-ray. Den mørke ”Harry Potter og dødstalismanene del 2” er brukt for å avsløre hvordan projektorene viser mørke bilder, mens andre mer nøytrale filmer som ”The Social Network” gir et mer gjennomsnittlig inntrykk. En utgivelse som derimot virkelig skiller klinten fra hveten er BBC’s ”Wonders of the Solar System” med Brian Cox, med fantastiske bilder av stjerner og galakser som står til kraftig kontrast mot det ellers svarte universet. I tillegg er det flotte naturbilder av fjell og mark fra jorden, og med Brian Coxs ansikt som fort avslører om projektoren er for rød eller for blek i fargene. Denne produksjonen har ikke noe Hollywood-filter, men er knivskarp og med naturlige farger. Denne filmen manipulerer lett frem støy i projektorens bildeprosessering.

Produkter i denne test

InFocus IN3118HD

Herlig hybrid

Denne lyssterke projektoren er en hybrid mellom hjemmekino og kontor. Den opplevde bildekvaliteten er likevel den beste i testen!

Skarpe bilder Høy lysstyrke Lite støy Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå Litt viftestøy
Les hele testen

BenQ W1060

Billig og bra?

BenQ W1060 har en markedspris langt under veiledende, som gjør den til et knallkjøp i dette selskapet.

Skarpe bilder Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Moskitostøy Bevegelsesstøy Begrenset svartnivå
Les hele testen

Epson EH-TW5900

Supert kompromiss

Testens eneste LCD-projektor har en meget god bildekvalitet og mange kalibreringsmuligheter.

Skarpe bilder Lite støy Gode kalibreringsmuligheter Zoomforholdet
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå
Les hele testen

Optoma HD300X

Gode bilder i 2D og 3D

Optomas rimeligste 3D-projektor har skarpe bilder, flott fargebalanse og bare tidvis sjenerende støy.

Skarpe bilder 3D
Ikke linsejustering Noe moskitostøy Begrenset svartnivå
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top