Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Tesla åpner bilfabrikk i Europa

Når man kjøper en Tesla Model S, er den - delvist - bygget i Europa. Selskapet har åpnet en ny bilfabrikk i Nederland, og Elon Musk kom og klippet snoren.

Skrevet av / 28.09.15 - 12:04
Tesla åpner bilfabrikk i Europa

Tesla Motors er en erkeamerikansk teknologivirksomhet. Og likevel. Hvis du setter deg bak rattet i en Model S i Europa, er den sannsynlig vis rullet ut fra en fabrikkhall i den nederlandske byen Tilburg, som ligger drøyt 100 km fra Amsterdam. Her har Tesla nemlig sin samlefabrikk for biler til det europeiske markedet.

Fabrikken har faktisk eksistert i flere år, men bare i liten målestokk, og den har lenge ikke kunnet leve opp til etterspørselen. Derfor har man nå bygget en splitter ny fabrikk, som kan produsere rundt 450 biler i uken.

Bilene bygges imidlertid ikke fra grunnen av i Nederland. Fabrikken mottar nesten-ferdige biler i containere fra USA. Eller med nesten ferdig ytre. Da de er uten motor og programvare, er de i praksis veldig dyre såpekassebiler, som kan skubbes rundt på fabrikkgulvet, men ikke kjøre selv.

Når bilerne ankommer til fabrikken, mangler de motor, bagtøj, batterier og software. Foto: Tesla.
Når bilene ankommer til fabrikken, mangler de motor, bakaksel, batterier og programvare. Foto: Tesla.

På fabrikken monteres bakaksel og motor, og bilens programvare installeres og testes, slik at de etter en dags rundtur på det 43.500 kvadratmeter store fabrikkgulvene kan kjøre ut som fult ferdige biler. Fabrikken rommer også et innendørs testanlegg, hvor kjøreegenskapene på hver bil testes. Blant annet bremsene, som skal være gode, når man har å gjøre med en 2,3 tonn tung bil med en akselerasjon som en supersportsvogn!

Tesla1_3
På den innendørs testbanen kan hver enkelt bils kjøreegenskaper testes, uavhengig av vind, vær og årstider. Foto: Tesla.

Fabrikken ble fredag innviet av selveste Mr. Tesla, Elon Musk, som i løpet av den siste uken har vært på «turne» i Europa.

tesla1_5_musk
Elon Musk besøkte og innviet fabrikken fredag. Grundig trøtt etter en uke med besøk i flere europeiske land. Foto: Tesla.

Fabrikken i Holland fremstiller de fleste Model S-ene til det europeiske markedet. Norge og Sveits er unntakene. De får bilene direkte fra Fremont, USA.

Foruten å se fabrikken og møte Elon Musk fikk vi også mulighet til en prøvetur i den nyeste toppmodellen, P90D, som er udstyrt med firehjulstrekk, samt et kraftigere 90 kilowattimer-batteri, som gir mulighet for en lengre kjørerekkevidde. Og for enda kraftigere akselerasjon. Vi kan bekrefte at «Ludicrous Mode», er spinnvill som navnet antyder. 0-100 km/t på tre sekunder er latterlig raskt!

Ludicrous Mode (Elon Musk er fan af filmen "Spaceballs") er virkelig latterligt hurtig! Foto: Tesla.
Ludicrous Mode (Elon Musk er fan av filmen «Spaceballs») er virkelig latterligt raskt! Foto: Tesla.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top