Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Slik forandret han verden

Steve Jobs visjonære kraft er ikke død ved mannens bortgang. Mannen som revolusjonerte hverdagen for mange av oss, har skapt noen av de mest banebrytende produktene milloner av mennesker omgir seg med hver dag.

Skrevet av / 06.10.11 - 11:52
Slik forandret han verden

Å si at Steve Jobs og Apple forandret verden, er kanskje en drøy påstand. Men Jobs har utvilsomt vært en av de mest visjonære lederne av ikke bare IT-industrien, men også musikk- og mobilindustrien.

Alt startet i1984 med verdens første PC for vanlige folk -kalt MacIntosh etter en eplesort-  som fikk snøballen til å rulle. Og en hel verden til å skaffe seg sin egen personlige datamaskin.

I dag har vi datamaskinen i lommen. Takket være Steve Jobs og Apple. Som så noe ingen andre hadde sett. At det var mulig å dytte mye datakraft inn i en mobiltelefon. Som mange hadde i lommen hele tiden, og endre folks hverdag, ved å gi dem tilgang til andre mennesker på en mye bedre måte, enn mobilbransjen noensinne hadde klart.

iPhone som produktet ble kalt, revolusjonerte mobilbransjen, og skapte et helt nytt og hurtig voksende segment.

Men det startet enda tidligere.

I 1997 var Apple Computer nesten konkurs. Steve Jobs var forlengst skjøvet ut i kulden, av mannen han selv ansatte. Den tidligere Pepsi-sjefen John Sculley ble hentet inn av Steve Jobs noen år tidligere. Jobs hadde spurt Sculley om han ville fortsette å leve av å selge leskedrikker, eller begynne hos Apple og være med på å forandre verden.

Den gang kunne Sculley knapt vite at det var nettopp det han gjorde, indirekte, da han sparket Steve Jobs senere. N0e han senere har uttalt at han angret

Styret i Apple sa takk og farvel til Gil Amelio i 1997, og ansatte Steve Jobs på nytt. Jeg husker at bransjen var lettere i stuss over akkurat det. At grunderen Jobs skulle komme tilbake og redde Apple, var det ikke alle som trodde på.

I 1998 overvar jeg en satelittoverført presentasjon sammen med mange andre journalister, IT-folk og mennesker fra grafiske bedrifter. Som den gang var blant Apple kjernekunder.

Steve Jobs gikk på scenen som den hjemvendte sønn, og folk i salen jublet og klappet. Som de skulle gjøre mange ganger senere. Jobs karismatiske vesen ga presentasjonen et løft som få siden har matchet, og da han introduserte den første iMac-en, med et lite Hello på skjermen, løftet taket seg.

Jobs ble plutselig kjent for folk som aldri hadde hørt om ham tidligere. Han ble intervjuet og portrettert, og iMac-en han lanserte, ble raskt verdens mest solgte datamaskin. Resten er historie som man sier, og i dag er iMac selve begrepet på den personlige integrerte datamaskinen. Ofte kopiert, aldri overgått.

I 2001 tok Apple steget inn i underholdning med den første iPod-en. 20 år etter at Sony hadde revolusjonert bærbar musikk med Walkman-spilleren, gjorde Apple det samme med iPod. Som har solgt i 300 millioner eksemplarer på 10 år.

De karakteristiske hvite øreproppene som leveres med iPod-ene, er å se i ører over alt hvor man måtte befinne seg. Og forteller litt om utbredelsen av den avholdte og ofte kopierte musikkspilleren.

To år senere tok Apple et stort skritt videre, med å gjøre musikk lovlig tigjengelig for nedlastning i iTunes Store. Som er verdens største nettbutikk med musikk, med over 16 milliarder nedlastede låter. Så langt.

Steve Jobs så at man måtte knytte brukerne tettere til produktene, ved å tilby dem noe de villle ha, selv om de kanskje ikke visste det på forhånd.

I retrospekt er det lett å gi Apple og Steve Jobs æren for å ha revolusjonert musikkindustrien med iPod og iTunes. Men Steve Jobs så et stort forbedringspotensiale i en  annen bransje.

Mobilbransjen hadde blitt ganske lat etter Jobs mening. Innovasjonsløse og kjedelige. De flikket på gammelt design, og la til små forbedringer og solgte produktene som nye modeller.

I 2007 satt jeg i Moscone Center i San Francisco, ikke i andre enden av en satellittlink. Steve Jobs gikk på scenen til applaus, som vanlig. Og snakket om hvordan mobiltelefonprodusentene ikke hadde skjønt noen verdens ting, og at mobiltelefonene slik vi kjente dem, var ødelagte i utgangspunktet.

Blant annet latterliggjorde han pekepennen, og løftet sin egen finger mot salen og sa: – Dette er den beste pekepinnen i verden.

Den første iPhone startet revolusjonen vi i dag kjenner som smartmobiler. Jeg husker at noen av oss journalister snakket sammen etter presentasjonen, noen av oss mente at iPhone ville bli den neste store tingen, og at den ville få mobilbransjen til å bråvåkne. Men mange var skeptiske. Vi fikk rett i det første, men tok feil i det andre.

Mobilbransjen våknet slett ikke. I stedet ignorerte de Apple og iPhone.

Det ga iPhone-en et kjempeforsprang som bransjen har slitt med å ta igjen.

En Steve Jobs svekket av sykdom gikk på scenen i 2010. Som med iPhone i 2007 tok han for seg et produkt som sårt trengte en gjennomgående fornyelse.

Nettbrett eller tavle-PC-er hadde vært forsøkt tidligere. Apple gjorde alt på sin egen måte med iPad-en, som fremdeles dominerer nettbrettmarkedet, med en 74 prosent markedsandel.

Sammen med iPhone, iPod touch, er iPad årsaken til Apples dominans på operativsystemer for bærbart, med 43 prosent andel av markedet.

Med Steve Jobs ved roret, har teamet i Apple revolusjonert vår hverdag på mange måter. Selv de som ikke har et eneste Apple-produkt, er berørt av Jobs visjonære kraft og Apples innovasjon.

Uten ville vi neppe hatt smartmobiler, nettbrett og datamaskiner, slik vi kjenner dem i dag.

Steven Paul Jobs forandret vår digitale tidsalder kanskje mer enn noen annen person – arven etter Jobs vil leve lenge i vår fremtidige hverdag. For den neste iPhone-en, den neste Mac-en, den neste one more thing… vil ha Jobs visjoner i seg.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top